100 Bin Liranın Altında Otomobil Kalmadı

Murat Saylak

Muhasip Üye
Yönetici
Süper Moderatör
Açıklanmaya başlanan Mayıs ayı fiyatlarının ardından Türkiye otomobil piyasasındaki en ucuz otomobilin fiyatı 100.000 TL'ye yükseldi. Bu rakamda özellikle son 5 yıldır sürekli artan döviz kuru ve yükseltilen vergilerin payı oldukça büyük.

Geçtiğimiz ay 96.900 TL fiyat etiketi ile satışta olan 1,2 litre Urban donanıma sahip Fiat Panda modelinin yeni fiyatı bu ay açıklanan satış listesi ile 99.900 TL olarak belirlendi. Böylece en ucuz binek aracın fiyatı 100 bin TL sınırına dayanmış oldu.

Otomotiv Distribütörleri derneği tarafından yapılan açıklama ile Nisan ayına dek bu sene toplam 150.860 adetlik satış gerçekleştirilirken bu rakam geçtiğimiz yılın Nisan ayına göre %26 oranında düşüş kaydedildi.

Türkiye otomobil pazarında geçen yılın aynı dönemine göre toplamda %15 oranında, 10 yıllık satış ortalamasına göre ise %61 oranında düşüş gözlemlendi.

Nisan ay sonu itibari ile satılan araçların %48'i benzinli, %45'i dizel ve %4'ü ise LPG yakıt türüne sahip araçlardan oluşurken gövde tipine göre %45 sedan, %30 SUV ve %22 oranında ise HB araçlar tercih edildi.

Satılan araçların %95 gibi çok büyük bir kısmını düşük vergi dilimine giren 1.600 cc ve altındaki motor hacmine sahip araçlar oluştururken, %71 oranında otomatik vites, %29 oranında ise manuel şanzımana sahip otomobiller tercih edildi.

guzel ikinci el arabalarımız degerleniyor

Türkiye'de geçen yıl sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı motorlu kara taşıtlarının ortalama yaşı 13,8 olarak hesaplandı.

Bu sistemin değişmesi lazım artık. Çıplak fiyatı 70000'in altında kabul ettiğim, yani %45lik ötv dilimine giren, araçtan bile devlet 50000 vergi alıyor. Arkadaşlar; çıplak fiyat 70000 tl kabul edilen araç malumunuz en ucuz-en bomboş araçlardan biri ve (anlık kur euro=7.43 olarak hesaplandı) 9400 euroya denk geliyor. Ayrıca, aynı aracın avrupa fiyatını araştırdığınızda 1500-2000 euro daha yüksek olduğunu (liste fiyatları açısından) görüyorsunuz. Bu da demek oluyor ki; araç aynı da olsa avrupadaki bizimkine göre dopdolu. Maalesef yıllardır 2. hatta 3. sınıf ülke vatandaşı olmuş olmanın ağırlığıyla yaşıyorum... Ondan sonra Almanya bizi gısganiyi!, yok 'gençler yurtdışına neden gitmek istiyor', beyin göçünü tersine çeviricez falan filan zırvaları... Açın artık gözünüzü: bir kişi tok 80 milyon aç, bir kişi için 80 milyon çalışıyor, bir ailenin yaptığı uygunsuz işler ortaya çıkıp yargılanmasınlar diye bütün ülke sancı-sıkıntı çekiyor!!! Bunlar siyasi eleştiriler-laflar değil. Hepimizin en gerçek gündemi, pandemiden bile daha ciddi bir meseleyle karşı karşıyayız ve Allah korusun yakında iç savaş, karışıklık, soykırımlar yaşanabilir ülkede, sırf birileri yerini-konumunu-pozisyonunu kaybetmesin diye!!!
İşe yeni başlayan bir öğretmen kriz zamanları hariç yaklaşık 1000 dolar maaş alırdı. Şimdi 650-700 dolar civarında. Ne kadar süper bir gelişmişlik içindeyiz.
almanya bizi kıskanıyor. corona diyenlere söylüyorum, avrupada otomobil fiyatları küçülmeye rağmen aynı. bizde yüzde 11 enflasyon çıktı ki tuik verileri en az çıkacak şekilde ayarlıyor. 80ler türkiyesine geri döndük. otomobil sadece zenginlerin sahip olabileceği birşey olmaya başladı.

Fiyatların yüksek olmasının salgın ile bir alakası yok. Yıllardır göz göre göre gelindi bu noktaya.
Uzmanlar bas bas bağırdı ama nafile. Yeni bir kur şoku kapıya geldi dayandı. Bir kaç ay içerisinde 200 bin liranın altında otomobil kalmazsa hiç şaşırmayın lütfen. Almanya'da 20 bin euro olan bir araç taş çatlasa 25 bin olur. 10 maaş ile değil de 12 maaş ile alırlar. Vatandaş olarak utanç duyuyorum. Değil araba, bisiklet bile almakta zorlanacağız bu gidişle.
Arkadaş bir ülke vergi ve cezalarla büyüyemez ve çağ da atlayamaz. Önemli olan üretim ve üreteni desteklemek. Sen kalkıp toprak ağasına tarım desteği verirsen ve asıl üreteni vergi yüküyle ezersen böyle tüketen bir toplum olur. 2016 da sıfır araç aldım şimdi onun fiyatı 2.5 kat arttı. ( ford courier 58 bine aldım şimdi141 bin ) 4 yıl önce kazandığımı mumla arar oldum. Kaldıki bidaha zor alınır.

El 10 maaşıyla golfe binsin biz 50 maaşımızla panda alamayalım. Gelinen durum budur. Umarım önümüzdeki yıllarda bu 100 maaşa çıkmaz

Bu kadar yetki Osmanl padişahlarında bile olmadı ama geldiğimiz durum en basitiyle şu. 18 yıl önce bir kamu çalışanı maaşı 22 çeyrek altına karşılık geliyordu (o da kriz olan zamanlardı) bugün ise 8 çeyrek altına karşılık geliyor. Bu toplumun zenginler dışındaki her kesimine yansıdı ultra zenginlerin sayısı katlanarak arttı. Nasıl oldu bu. tabiki halkın azalan payı bunlara aktarıldı.

Malum site çöktü herkes rakamları yukarı çekiyor.. faiz olayı komik hal almaya başladı.

Geri
Üst Alt