hocalı soykırımı

Recep İçfındık

Büyük Kaptan
Hocalı Katliamı (Azerice: Xocalı soyqırımı), Karabağ Savaşı sırasında 26 Şubat 1992 tarihinde Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında yaşanan ve Azeri sivillerin Ermenistan'a bağlı kuvvetler tarafından toplu şekilde öldürülmesi olayıdır.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Hocalı Katliamı'nı Dağlık Karabağ'ın işgalinden bu yana gerçekleşen en kapsamlı sivil katliamı olarak nitelendirmiştir.

Azerbaycan Cumhuriyeti'nin resmî açıklamasına göre saldırıda 106'sı kadın, 83'ü çocuk olmak üzere toplam 613 Azerbaycanlı hayatını kaybetmiştir.

Soykırım olarak tanımlayan ülke ve kuruluşlar:

• 22px-Flag_of_Azerbaijan.svg.png
    Azerbaycan
  • 22px-Flag_of_Mexico.svg.png
    Meksika
  • 22px-Flag_of_Pakistan.svg.png
    Pakistan
  • 22px-Flag_of_Colombia.svg.png
    Kolombiya
  • 22px-Flag_of_the_Czech_Republic.svg.png
    Çek Cumhuriyeti
  • 22px-Flag_of_Bosnia_and_Herzegovina.svg.png
    Bosna-Hersek
  • 22px-Flag_of_Peru.svg.png
    Peru
  • İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamentolar Birliği
  • 22px-Flag_of_Honduras.svg.png
    Honduras
  • 22px-Flag_of_Sudan.svg.png
    Sudan

Katliam olarak tanımlayan ABD'nin eyaletleri:

• Massachusetts
  • Teksas
  • New Jersey
  • Georgia
  • Maine
  • New Mexico
  • Arkansas
  • Oklahoma
  • Tennessee
  • Pensilvanya
  • Batı Virginia
  • Connecticut
  • Florida
350px-Map_of_USA_states_officially_commemorated_victims_of_Khojaly_massacre.svg.png

Türkiye tanır mı arap olmadığı için tanımazlar

Mesela Ermeni soykırımı.

O soy kırım değil kırımdır. bahsedilen rakam 3.000.000 kişi fakat o dönemde 3 milyon ermeni dünya üzerinde yoktu. zaten istanbulun nüfusu 1950 yılında 1,5 milyon var belki yoktu. 1915te ne kadar ermeni olabilir o bölgede ?

şehirlerin nüfusu 10.000, 30.000 gibi rakamlardı. Dolayısıyla 10.000 kişiyi öldürmek bile bir şehri yok etmek demek iken 3 milyon ermeniye soy kırım yapıldı demek zaten tarihsel bir hatadır. Ama evet kırım yapılmıştır.

Ermeni bir adam hocalı katliyamında yaptıklarını açıkladı. Azeri çocğun derisini yüzüp sallandırmış. Derisi yüzülen bir insan ne kadar yaşar onu test etmek istedim demiş. Çocuktan bahsediyoruz

O soy kırım değil kırımdır. bahsedilen rakam 3.000.000 kişi fakat o dönemde 3 milyon ermeni dünya üzerinde yoktu. zaten istanbulun nüfusu 1950 yılında 1,5 milyon var belki yoktu. 1915te ne kadar ermeni olabilir o bölgede ?

şehirlerin nüfusu 10.000, 30.000 gibi rakamlardı. Dolayısıyla 10.000 kişiyi öldürmek bile bir şehri yok etmek demek iken 3 milyon ermeniye soy kırım yapıldı demek zaten tarihsel bir hatadır. Ama evet kırım yapılmıştır.

Ermeni bir adam hocalı katliyamında yaptıklarını açıkladı. Azeri çocğun derisini yüzüp sallandırmış. Derisi yüzülen bir insan ne kadar yaşar onu test etmek istedim demiş. Çocuktan bahsediyoruz
Birşeylerin yapıldığı belli milyonların öldürüldüğü saçma ama sonuçta ölen bir sürü Ermeni var. Bunu bile inkar edenler var. Osmanlı dönemi hep iyi anlatılmaya çalışılıyor ama müslümanlıktan uzak şeylerde var, karanlık dönemleride var.

Birşeylerin yapıldığı belli milyonların öldürüldüğü saçma ama sonuçta ölen bir sürü Ermeni var. Bunu bile inkar edenler var. Osmanlı dönemi hep iyi anlatılmaya çalışılıyor ama müslümanlıktan uzak şeylerde var, karanlık dönemleride var.

Doğrudur belki ülkemizin bile vardır gizli kalmış karanlk işleri

Acıları yarıştırınca ne oluyor ben de onu anlamıyorum. Hocalı'nın nasıl vahşice bir katliam olduğu ortada fakat onun acısını yaşamak bu ülkedeki acıları görmezden gelmeyi mi gerektiriyor?

10 bin 20 bin falan değil 1.5 milyona yakın Ermeni vardı o dönem bu topraklarda. Bir o günkü toplam nüfusa oranla, bir şimdiki duruma bak. Ne oldu bu kadar insan?

Acıları yarıştırınca ne oluyor ben de onu anlamıyorum. Hocalı'nın nasıl vahşice bir katliam olduğu ortada fakat onun acısını yaşamak bu ülkedeki acıları görmezden gelmeyi mi gerektiriyor?

10 bin 20 bin falan değil 1.5 milyona yakın Ermeni vardı o dönem bu topraklarda. Bir o günkü toplam nüfusa oranla, bir şimdiki duruma bak. Ne oldu bu kadar insan?

10-20 bin insan vardı demedim ,,şehirlerin nüfusu bu kadardı zaten diyorum. 1,5 milyon ermeni varsa zaten 3 milyon ermeni öldürmek imkânsızdır di mi ?

10-20 bin insan vardı demedim ,,şehirlerin nüfusu bu kadardı zaten diyorum. 1,5 milyon ermeni varsa zaten 3 milyon ermeni öldürmek imkânsızdır di mi ?

3 milyonu söyleyen de sensin başkası değil ki.

her sene ABD bu tasarıyı kabul etsin diye 3 milyon soydaşımız soy kırıma uğradı diyen Türker mi yoksa Ermeniler mi

Ben 3 milyon sayısını ilk kez senden duyuyorum. Burada iddia edilen genelde 800 binle 1.5 milyon arası değişen bir sayıdır.

Bu sayılar üzerinden sanki cansız varlıklardan bahsediyormuş gibi konuşmak da ayrı bir utanç kaynağı.

Büyük felaket soykırım kırım vs. bu tabirler tartışılabilir fakat görmezden gelmek işleri daha da kötüleştiriyor benim düşüncem budur. Konuyu da daha fazla dağıtmayayım.

Ben 3 milyon sayısını ilk kez senden duyuyorum. Burada iddia edilen genelde 800 binle 1.5 milyon arası değişen bir sayıdır.

Bu sayılar üzerinden sanki cansız varlıklardan bahsediyormuş gibi konuşmak da ayrı bir utanç kaynağı.

Büyük felaket de soykırım de kırım de bu tabirler tartışılabilir fakat görmezden gelmek işleri daha da kötüleştiriyor benim düşüncem budur. Konuyu da daha fazla dağıtmayayım.

Katliam yok demiyorum ben. Tipik Türk politikası ,devlete karşı gelenleri kes .1915 teki Türklerin yaptığıda aynen bu ..devlete isyan eden Ermenileri kesmişler . Ortaçağ osmnalısıda isyan eden Türkmenleri kesmişti , devamında alevileri . bu bir soy kırım yapmak amacı değil tipik türk geleneğidir

Yarısı adlarını değiştirip aramızda yasıyorlar merak etme...

Değişik yorumlar,ölü yarıştırmak akıl işi değil. "ilk taşı günahsız olanınız atsın" Barnabas 201. ayet

Geri
Üst Alt