İyi ki Varsın FFP

Ersin Kaçar

Kırmızı Üye
Ffp ve ekonomik kriz sebebiyle takımlarımız artık mantalite değişimine mecburiyetten gitti. Bu uzun zaman önce atılması gereken bir adımdı. Neredeyse bütün takımların bu yola girmesiyle daha çok yeni olmasına rağmen birçok takımda gençlerimiz kendilerini ispatladılar ve çuvalla para götüren yabancı çöplerden daha iyi olduklarını kanıtladılar. Bu yaşanan olumlu gelişme hem Milli takıma hem takımlarımıza hemde futbolumuza çok büyük kazançlar getirecektir. Aklıma gelen performans yapan kendini kanıtlayan isimlere bir göz atalım. Sizinde aklınıza gelen dikkatinizi çeken genç yeteneklerimizi görelim.

Galatasaray= Ozan Kabak, Atalay gelecek, Yunus gelecek
Beşiktaş = Dorukhan, Güven
Trabzonspor=Abdülkadir, Yusuf, Hüseyin,Ugurcan
Bursaspor=Umut Meraş, Ertuğrul
Alanyaspor= Merih Demiral(Kiralık)
Çaykur Rize=Gökhan Akkan
Sivasspor= Emre Kılınç,
Kasımpaşa= Tarkan Serbest
Antalyaspor= Doğukan
Kayserispor=Bilal Başacıkoğlu

Yukarıda ki isimlerden bence Ozan, Dorukhan, Abdülkadir, Yusuf ,Ugurcan, Ertuğrul, Merih Demiral yakın zamanda Milli takıma da hizmet edeceklerdir. Milli takıma Türk futbolcu bulamayan Lucescu ya gelsin bu isimler.

sonrasını söyleyeyim. tff yabancı kuralını düşürecek vasat yerli adamlar yine kıymete binecek ve alpere tarık çamdala milyon euro lar verilecek.

bursa ve birazda kayseri hep böylelerdi
bizde dahil geri kalanların kafalarına vura vura öğretecek bu sistem bu işi

fenerde elif ve barışta gelecekte çıkış yapabilir. ffp iyi oldu ama şu gerçek ki üç büyükler dersine iyi çalışmamış

Doğru ve bir o kadar da üzücü bir tespit. Üzücü tarafı ülke futbolu olarak bu oyuncuları eski sistemde asla kazanamayacak olmamız ve bu oyuncuları maddi durumun iyi olmamasından ve sakatlık ve cezaların çoğalmasından dolayı kulanıyor olmamız. Keşke bunu FFP’ye gerek duymadan yıllar önce yapsaydık ve oyuncuları zorunluluktan değil de kendi isteğimizle oynatsaydık.

Bence tek mevzu FFP değil

Kriz var eskisi gibi de bol para yok. Euronun 2-3 olduğu zamanlar olsa FFP etkisi bu seviyede hissedilmezdi. 10 m euroya adam alabilmek falan artık bayağı zor işler.

Ffp nin bu kadar vurucu gelmesinin esas sebebi , ffp devreye girmeden once (en azindan yaptirimlar noktasinda) uefa , ulke federasyonlarinin lisanslama kriterine bu maddeleri ekletti

Ve "siz ilk asama olarak kendi ffp nizi kendiniz yapin" dedi , cunku o ilk asamada dogru isler yapilsa mesele ikinci kademeye kalmazdi

Yani normalde eger Gs uefa organizasyonlarina katilamama noktasinda bozuk mali yapida ise , siz kendi liginize almayin dendi ornek olarak ... cunku siz alirsaniz ve benim organizasyonuma hak kazanirsa ben almayabilirim ona gore dedi

Tff de kuluplerle iliskileri bozulmasin diye bu meseleye egilmeyince , gevsetince durum bu hale geldi

10 Milyon Euro’yu 29-32 hattında yabancılara gömmeyi bırakıp 22 yaşında birine verebildiğimiz gün olacak.

22 yaşında 10 Milyon verdiğin adamı parlatırsan 2 katına, parlatmasanda en kötü aldığın fiyata satarsın.

10 Milyon’u 30 yaşında adama gömüp kimden para kazandı kulüpler.

30 gol atan Gomis bir tek örnek iyi para kazanmaya.

FFP tek etken değil bence. Takımların hepsi borç içinde yüzüyor.

Er ya da geç böyle olacaktı zaten ama bizim ülkede yumurta kapıya dayanmadan birşeyleri değiştirmek kimsenin aklına gelmez.

Yarın üç büyüklerin borçları sıfırlansa o borçlar anında yeniden oluşur dikkat etmedikçe.

sent via GSC

İyi ki varsın Ffp değil iyi ki varsın mal yöneticiler

Ffp aslinda bahsettiginiz esas problemlerin gorulur hale gelmesini sagladi . Olmasaydi , oraya rica , buradan kredi , oteki taraftan faktoring derken , biraz devlet , biraz makyaj , biraz birbirlerine goz yumma diye gidiyordu

Ama son 3-4 senede zaten spk kayyum laflari , teknik iflas soylemleri ile harmanlanmistik

Ben oncesinde cok takmiyordum ama 2010 da polat doneminde isin ciddiyetine vardim , sonraki 9 sene bu konulari anlatmaya gayret ettim

Ama hep ayni klise cumlelerle karsilastim, efendim buyuyerek borc odenir , amerikanin borcu cok mu az , yahut ne bileyim , iste devlerle rekabet edecek kadro kurmazsan esas o zaman batarsin

Buyumek , trendin artiya donuk ise gecmis eksilerini kapatir .yirtik buyuyecekse , sen buyudukce kendini cehenneme atarsin

Bu arada "etken" derken , ffp , yaptirimlarin icerisinde para cezasi yahut avrupa yasagi olmadikca , kuluplere bir kulfet yuklemiyor

Yani para kaybettiren bir sey olmaktan ziyade , daha da gomulme diye kilavuzluk ediyor

tek etken değil ama yüksek oranda kulüpleri köşeye kıstıran da ffp olayı. bu çocukların bu zamanda ortaya çıkması da ayrı sevindirici olay. yabancı kısıtlaması varken çıksalardı başımızdaki itoğlu kuralı överek kendine rant sağlayacaktı. neyseki olmadı. kulüplerin 10 sene evvel yapması gereken şeyi daha yeni yeni yapıyoruz. eğer o zamanda yapılsaydı şu işler daha verimli oyuncular çıkarırdık.

bide ben kulüp baskanlarının el mahkumda olsa alt yapının öneminin idrakına vardığını düşünüyorum. eskiden basıp parayı alıyorlardı, şimdi ise para yönetilemez hale geldiğinden mecburlar. aman mecbur da kalsınlar zaten. altyapı gençlerini görmek istiyoruz artık.

Belçika, Hırvatistan gibi liglere bir de çıkardıkları oyunculara bakmak lazım.. 30 yaş üstü adamlara 10 milyon €'lar gömmek akıl işi değil..

Finansal başarı için gençlere ve alt yapıya yatırım şarttır.

Geri
Üst Alt