Okan Buruk vs Jose Mourinho

Veli Baltacı

GS
Yönetici
Moderatör
2024-2025 sezonu için tarih itibariyle (19.10.2024) bir kıyaslama yaparsak:

mourinho:

* yıllık maliyeti 22.5 m euro'dur. (seçim sürecinde iki yıllık maliyetinin 45 m euro olduğu, fb'in mevcut başkanı tarafından açıklanmıştı)
* yaz transfer dönemi bonservis harcaması, 75 m euro'dur. (en nesyri 20, medina 16, çağlar 10, maximin 8, amrabat 15, oğuz aydın 6) (zorunlu opsiyonlu kiralıkları da ekledim) (medina'nın bonservisi için kaynak olarak t-markt sitesini kullandım. t-markt sitesinde 15 m dolar + %20 vergi yazıyor. euro'ya çevirince 16.5 m euro yapıyor)
* lille'e yenilerek cl'den elenmiştir.
* full kadrosuyla ligde ezeli rakibine evinde handikaplı mağlup olmuştur.
* ligde 5 puan kaybetmiştir.

okan buruk:

* yıllık maliyeti 3 m euro'dur.
* yaz transfer dönemi bonservis harcaması, 43 m euro'dur. (sara 18, jelert 9, jakobs 10, sallai 6) (zorunlu opsiyonlu kiralıkları da ekledim)
* süper kupa'da hezimet bir skor almıştır.
* young boys'a yenilerek cl'den elenmiştir.
* ligde 2 puan kaybetmiştir.
* köy takımı ile berabere kalmıştır.

şimdi yukarıdaki tabloyu bir de maliyetleri ile oranlayarak bir kefeye koyarsak, bir tarafta okan hocanın 2 katından fazla maliyeti ile daha kötü sonuçlar alan ama hala daha basın tarafından toz kondurulmayan, "iyi oyun beklemeyin" "kötü oynatsa da eleştirilmemelidir" denilen "speical one" ,

diğer tarafta ise cl play-off'unda yb gibi bir takıma elenip, bjk'den fark yiyip, rfs gibi bir takıma karşı puan bırakan ama her mecrada haklı şekilde sert eleştirilen bir okan buruk var.

karşılaştırmayı yapınız.

benim yorumum,

okan hoca hakettiği eleştirileri çoğu mecrada alıyor. hatta çoğu zaman fazlasını dahi alıyor, fakat mourinho için anlam veremediğim bir koruma kalkanı var. burada mou bariz şekilde kayırılıyor. tabi bu uzun vaadede fb için dezavantaj yaratır.

Okan Buruk için bu karşılaştırmada olabilmek bile bir başarıdır. Sadece kariyer olarak değil bugün bile ikisini takas ederdim.

Cevap mourinho.

Mou kim Galatasaray'da mı oynuyor. Başarısı olabilir ama demode olmuş bir hocadır.

Ya #1 postu okumadınız ya da okuduğunuzu anlamadınız.

Kimse bu iki hocanın geçmişini, kariyerlerini kıyaslayalım demiyor.

2024-2025 sezonunda, sezon başlangıcından bugünün tarihine kadar yaptıkları/yapamadıklarından, maliyet/perfotmans oranından ve ana akım/sosyal medya tarafından aldıkları reaksiyonlardan bahsediyoruz.

Sadece kariyer olarak değil bugün bile ikisini takas ederdim.

Cevap mourinho.
Görüşüne saygı duyuyorum. Bence "bugün" bile mou demenin sebebi de mou'nun kariyeridir. Zira bugünün koşulları ile kendisini seçmek pek mantık işi değil gibi görünüyor.

Zira an itibariyle gs teknik squadının 7 katı para alarak, 2 katı transfer bütçesiyle hem ligde hem Avrupa'da gs'ın arkasında kalmıştır ve evinde de GS'a karşı kepaze olmuştur. Daha da fark yiyecekken işgüzar bir hakem tarafından hezimetten kurtarılmıştır.

Yani tam tersi olsa ne yazacaktın çok merak ediyorum doğrusu :)

Görüşüne saygı duyuyorum. Bence "bugün" bile mou demenin sebebi de mou'nun kariyeridir. Zira bugünün koşulları ile kendisini seçmek pek mantık işi değil gibi görünüyor.

Zira an itibariyle gs teknik squadının 7 katı para alarak, 2 katı transfer bütçesiyle hem ligde hem Avrupa'da gs'ın arkasında kalmıştır ve evinde de GS'a karşı kepaze olmuştur. Daha da fark yiyecekken işgüzar bir hakem tarafından hezimetten kurtarılmıştır.

Yani tam tersi olsa ne yazacaktın çok merak ediyorum doğrusu :)

Kariyerinin düşüş dönemindeki bir mourinho için o maliyetlere getirmek bence de yanlış bir karar. Bana teknik direktörünün okan mı yoksa mou mu olmasını istersin desen her şeyden bağımsız olarak mourinho derim. Herif tilki gibi ayrıca kazanmak için oynattığı futbolu oturttuğunda malesef fenerde bile başarılı olma ihtimali olduğunu düşünüyorum.

Transfer işi sadece onunla alakalı değil daha çok yönetimin tasarrufunda bir durum, öyle de olması gerekir. Mesela ferdiyi satmayın dedi sattılar, her şey istediği gibi olmuyor yani.

Şu an bizim kadromuz daha iyi ama iki takımın da lig için yeterli kadrosu var ve asıl ligde kritik haftalara girince başlayacak Okan Hoca Efendinin sınavı. O zaman bu başlık altında tekrar buluşuruz.

Ayrıca Dursun Başkanı da tebrik etmek lazım. Fenerin Mou hamlesine verebileceği en iyi karşılığı Osimheni alarak verdi.

Zira bu herifi alt edebilmemiz için ihtiyacımız olan şey topçuların masaya yetenek ve karakter koyması.

Kazanmak için oynattığı futbolu oturttuğunda malesef fenerde bile başarılı olma ihtimali olduğunu düşünüyorum.

Ama bak ne diyoruz, sezon başı ile bugün tarihi arası performanslarını kıyaslıyoruz değil mi?

Sorun da şu ana kadar bir oyun oturtamaması zaten. Az buz değil ligin çeyreğine geldik, sezon başı değil artık.

Yarın fb bir şekilde seri yaparsa başarılı oldu deriz zaten.

Biz şimdiyi kıyaslıyoruz.

Ama bak ne diyoruz, sezon başı ile bugün tarihi arası performanslarını kıyaslıyoruz değil mi?

Sorun da şu ana kadar bir oyun oturtamaması zaten. Az buz değil ligin çeyreğine geldik, sezon başı değil artık.

Yarın fb bir şekilde seri yaparsa başarılı oldu deriz zaten.

Biz şimdiyi kıyaslıyoruz.

Reys anladım da bu sorunun cevabı için okan vs mou diye böylesine genel bir başlık açıp cevap aramaya gerek yok. Girin bakın puan durumuna okan başarılı diyip geçin o zaman.

Kariyerinin düşüş dönemindeki bir mourinho için o maliyetlere getirmek bence de yanlış bir karar. Bana teknik direktörünün okan mı yoksa mou mu olmasını istersin desen her şeyden bağımsız olarak mourinho derim. Herif tilki gibi ayrıca kazanmak için oynattığı futbolu oturttuğunda malesef fenerde bile başarılı olma ihtimali olduğunu düşünüyorum.

Transfer işi sadece onunla alakalı değil daha çok yönetimin tasarrufunda bir durum, öyle de olması gerekir. Mesela ferdiyi satmayın dedi sattılar, her şey istediği gibi olmuyor yani.

Şu an bizim kadromuz daha iyi ama iki takımın da lig için yeterli kadrosu var ve asıl ligde kritik haftalara girince başlayacak Okan Hoca Efendinin sınavı. O zaman bu başlık altında tekrar buluşuruz.
Transfer işine gelince;

Okan hoca da Kerem'i satmak istemedi, Boey'i satmak istemedi. Bu bir kriter değil bence. Hocalar iyi oyuncuların gitmesini doğal olarak istemez.

Aldırdıkları oyuncular an itibariyle FB'yi geçen seneden geriye götürmüş vaziyette.

Yani akıllı bir hocaya 75 m euro bonservis harcama imkanı versen ligin anasını ağlatacak bir kadro kurar. Fb'in en iyi oyuncuları hala kahveci, tadic falan... Bir de sadece bu hocaya 2 yılda 45 m euro bütçe ayırdığını düşün.

Kendisi bence şu an fiyat / perform olarak ligin açık ara en kötü durumdaki hocasıdır.

Reys anladım da bu sorunun cevabı için okan vs mou diye böylesine genel bir başlık açıp cevap aramaya gerek yok. Girin bakın puan durumuna okan başarılı diyip geçin o zaman.
1. Post'un 1. cümlesinde güncel sezon demişim ya.

Bir de burada amacım "olan buruk başarılı" demek değildi. Mou rezil durumda ve 1 gr konuşulup baskılanmıyor, farkında olalım istedim.

Transfer işine gelince;

Okan hoca da Kerem'i satmak istemedi, Boey'i satmak istemedi. Bu bir kriter değil bence. Hocalar iyi oyuncuların gitmesini doğal olarak istemez.

Aldırdıkları oyuncular an itibariyle FB'yi geçen seneden geriye götürmüş vaziyette.

Yani akıllı bir hocaya 75 m euro bonservis harcama imkanı versen ligin anasını ağlatacak bir kadro kurar. Fb'in en iyi oyuncuları hala kahveci, tadic falan... Bir de sadece bu hocaya 2 yılda 45 m euro bütçe ayırdığını düşün.

Kendisi bence şu an fiyat / perform olarak ligin açık ara en kötü durumdaki hocasıdır.

O da biraz transferi tamamen hocaya bırakanların mallığı

Beter olsunlar

Hatta okanla mourinhoyu takas edelim böylece daha beter olurlar

2024-2025 sezonu için tarih itibariyle (19.10.2024) bir kıyaslama yaparsak:

mourinho:

* yıllık maliyeti 22.5 m euro'dur. (seçim sürecinde iki yıllık maliyetinin 45 m euro olduğu, fb'in mevcut başkanı tarafından açıklanmıştı)
* yaz transfer dönemi bonservis harcaması, 75 m euro'dur. (en nesyri 20, medina 16, çağlar 10, maximin 8, amrabat 15, oğuz aydın 6) (zorunlu opsiyonlu kiralıkları da ekledim) (medina'nın bonservisi için kaynak olarak t-markt sitesini kullandım. t-markt sitesinde 15 m dolar + %20 vergi yazıyor. euro'ya çevirince 16.5 m euro yapıyor)
* lille'e yenilerek cl'den elenmiştir.
* full kadrosuyla ligde ezeli rakibine evinde handikaplı mağlup olmuştur.
* ligde 5 puan kaybetmiştir.

okan buruk:

* yıllık maliyeti 3 m euro'dur.
* yaz transfer dönemi bonservis harcaması, 43 m euro'dur. (sara 18, jelert 9, jakobs 10, sallai 6) (zorunlu opsiyonlu kiralıkları da ekledim)
* süper kupa'da hezimet bir skor almıştır.
* young boys'a yenilerek cl'den elenmiştir.
* ligde 2 puan kaybetmiştir.
* köy takımı ile berabere kalmıştır.

şimdi yukarıdaki tabloyu bir de maliyetleri ile oranlayarak bir kefeye koyarsak, bir tarafta okan hocanın 2 katından fazla maliyeti ile daha kötü sonuçlar alan ama hala daha basın tarafından toz kondurulmayan, "iyi oyun beklemeyin" "kötü oynatsa da eleştirilmemelidir" denilen "speical one" ,

diğer tarafta ise cl play-off'unda yb gibi bir takıma elenip, bjk'den fark yiyip, rfs gibi bir takıma karşı puan bırakan ama her mecrada haklı şekilde sert eleştirilen bir okan buruk var.

karşılaştırmayı yapınız.
mourinho:

* kendisi fb ile bir anadolu takımına daha puan kaybetmiştir.

an itibariyle aldığı para-verdiği katkıya oranla, ligin en rezil hocasıdır.

Mourinho bir zamanlar büyük başarılar elde etmiş ve futbol tarihinin en büyük hocalarından birisi olmuştur.

Ancak 10 sene evvel kendisindeki TD'lik vasıflarını gittikçe kaybetmiştir. Tecrübelenmiş ancak ne o eski hırsı kalmıştır, ne karizması. Futbol anlayışı ise eskimiştir, kendisini yenileyememiştir. Bir zamanlar rakibi olan Guardiola hala en baskın TD olmaya devam ederken kendisi Fener'e kadar yuvarlanmıştır.

Kendisi TD'liği fiilen İnter'ten sonra bırakmıştır aslında. Kariyerinin geri kalanı yokuş aşağıdır.

Okan Buruk ise belki kariyerinde bir ŞL Kupası kazanan teknik direktör olamayacaktır, günün sonunda Mourinho kadar dünya futboluna iz de bırakamayabilir. Ancak şuan Okan Buruk çok daha iyi bir TD'dir.

Geri
Üst Alt