Sigara Kullanmayana Hukukî Pozitif Ayrımcılık Geliyor

Tamer Tuna

10 Numara!
sigara_icmeyene_mesai_duzenlemesi_h375402_2eb21.jpg

2018-2023 Tütün Kontrolü Strateji Belgesi ve Eylem Planıyla, tütünle mücadeleye yönelik çalışmalara ilişkin yeni yol haritası belirlendi.
Sigara kullanmayan personele yonelik pozitif ayrımcılık uygulamaları hayata gec,irilerek mesainin 30 dakika erken bitirilmesi,
1 yıl icin 7 gun fazladan yıllık izin hakkı tanınması söz konusu olabilecek,

2018-2023 Tütün Kontrolü Strateji Belgesi ve Eylem Planına göre, sigara kullanmayan personele yönelik pozitif ayrımcılık uygulamaları hayata geçirilerek
tek tip düz paket uygulaması için mevzuat değiğikliği yapılacak ve tütün ürünü satısı 21 yaşına çıkarılacak.

Sigara içmeyene mesai düzenlemesi!
Sigara içmeyenin mesaisi erken bitecek - Memurlar.Net

nasıl ayıracaklar içen, içmeyen diye? pozitif ayrımcılıktan yararlanmak için gizli gizli içerler. Birşey çıkmaz.

Keşke yapsalar da bunu fena suistimal ederler. Çalışanlar arasında çok hırgür çıkar.

Bunun cozumu , buyuk plazalarda uygulanan sistem

Her gun bir yarim saat gun icinde kullanilabilecek zaman verilir , isteyen sigara icer disarida , icmeyen de yarim saat fazla calismak zorunda olmadigi icin o da degerlendirir masasindan uzak bir sekilde , veya ister yarim saat gec gelir , yarim saat erken cikar

Kart okutarak da kimin disarida ne kadar kaldigi kontrol edilebiliyor

Yarim saati asan dakikalar da once mazeret sonra senelik izinden dusulur

Sigara içenlerin mesai saati içinde balkon, lavabo, yangın merdiveni, kapı önü molaları yoluyla çalışma saatinden kaytarmış olması gerçeği; sigara içmeyenlerin haklı şikayetlerine sebep olmuş olmalı ki, mağduriyeti telafi ihtiyacı gidermeye çalışmak gibi geldi bana..
Aynı zamanda bu sistem oturursa ücretlerde de farklılık, ve Sosyal güvenlik prim ödemelerinde de prim kolaylığı gündeme gelebilecek diye dipnotlar var ..

Burada biraz da malesef diyerek , durumu sigara icenleri baskilamak yerine icmeyenleri icenlere esitleyici rahatlatmalar yapilabilir

Cogu mudurun calisanlarina "neden masanda degilsin sigara filan da icmiyorsun..." girizgahi ile sanki iciyor olma bir hak doguruyormus gibi konustuguna eminim

Bu yuzden en azindan simdilik is kanununa tabi olan buyuk sirketler bahsettigim gibi ortalama bir sigara icme suresini tum calisanlara hak olarak tanirlar , bu sayede icmeyenler de haksizliga ugramis olmazlar

Gunde yarim saat bile , ben calisma hayatiyla ilgili degilim ama fark yaratacaktir diye dusunuyorum

Sigara kullanıp desteklediğim iştir. Kurumda sigara içmeseler 3 kez bırakmıştım şimdiye kadar. Hatta çoğu kez formasına, yemeğine vs iddiaya girdim bıraktırmak için milleti. BJKli adam sırf içmek için bana 30. günde GS forması aldı ve içti. Gelişmiş toplumlarda olmayan ve ayıplanan bu alışkanlık bizde ne yazık ki özenilecek bir davranış durumunda. Sigorta primi mevzusunuda destekliyorum. İşe girmek isteyen gençler sigara içmesin, hali hazırda çalışanlarda içmeye devam ediyorsa yüksek prim ödesin.

Günde minimum 10 TL den yılda 3500+ TL, yani her yılda orta segment+ bir LCD tv yi yada 1. sınıf değerinde bir tablet/Cep telefonunu farkında olmadan günlük taksitlerle bayiye bırakmak ve bunu farkedememek bir yana; bordro ve özlük hakları üzerinden kayıpların gerçeklik aldısı yaratması belki kayıpların sadece sağlık etkisinde kalmadığını hatırlatabilir..

Fakat farklı bir açıdan bakılırsa bu uygulamanın Anayasa Mahkemesinden geri dönme ihtimali de var tabii...
Satışında ve kullanılmasında hukukî açıdan bir engelleme olmayan bir ürünün kullanımı sırasında negatif ayrımcılığa maruz bırakılması adaletsizlik olarak değerlendirilmesi sonucu da çıkarılabilir..

Geri
Üst Alt