Terraforming (Dünyalaştırma)

Doruk Ata TANRIVERDİ

DoͣRͭuͣK
Tek Yumruk
Terraforming :dünyalaştırma ya da yeryüzü şekillendirme, bir gezegenin ya da uydusunun koşullarını dünyaya benzetme, yani insanların yaşayabilmesi için uygun hâle getirme sürecidir.

bu başlık altında bu konu hakkında analiz kasıp teoriler üretebiliriz arkadaşlar..

Marsterraforming4578.jpg

Konuya dahil olmak adına aşağıdaki sorulara cevap vererek katılabilirsiniz :)
  • Sizce Dünyalaştırmaya en uygun gezegen hangisi ?
  • Dünyalaştırma işlemi insan eliyle yapılması mümkün mü ?
  • Dünyalaştırma için yapılması gereken ilk adımlar ne olmalıdır ?
  • Bu girişim maliyeti hangi kaynaklardan karşılabilir ?
  • En basit şekilde insanların besleme şekli nasıl karşılanabilir ?
  • Enerji nasıl elde edilebilir ve eksik mineral ve maddeler nasıl temin edilebilir ?
  • Sonuç elde edilir ve kolonileşirsek; dil, yapı ve yönetim şekli nasıl şekillenmelidir?

Bence ilk önce uydumuz olan Ayı değerlendirebiliriz. bize yakın olması ve yaşanabilir bölge içinde olması buz ve su bulundurma ihtimalini artırıyor.

Sizce Ay'ı dünyalaştırmak için çaba harcamalı mıyız ?

Şu an en büyük sıkıntı 2 gezegen arasındaki gidiş geliş şartları ülkeler için bile çok pahalı ve uzun süren yolculuklar sonunda gerçekleşiyor ama gelecek yıllarda muhtemelen ulaşımda yeni yakıt türleriyle beraber çok daha kısa süren ve yaşanabilir alanlar inşa etmek mümkün olacaktır şu an için ilk gidilecek gezegen Mars olacaktır diye düşünüyorum hatta planlamalar da yapılıyordu Elon Musk 100 kişilik bir ekip hazırlığı içinde 2023-24 civarında onları yollamayı düşünüyordu.

Bir şekilde yapay atmosfer oluşturup su üretmek için gerekli malzemeleri olursa hem yaşanabilir alan oluşabilir fakat dünyamıza benzer başka gezegenler arayışına girersek muhtemelen başka güneş sistemlerine bakmamız gerekecek ki bu yakın bir gelecekte olma olasılığı da çok düşük görünüyor şu an en muhtemel Mars var onun üzerine planlar yapıldığına göre belki ileri ki yıllarda koloniler kurulmaya başlar

Şu an en büyük sıkıntı 2 gezegen arasındaki gidiş geliş şartları ülkeler için bile çok pahalı ve uzun süren yolculuklar sonunda gerçekleşiyor ama gelecek yıllarda muhtemelen ulaşımda yeni yakıt türleriyle beraber çok daha kısa süren ve yaşanabilir alanlar inşa etmek mümkün olacaktır şu an için ilk gidilecek gezegen Mars olacaktır diye düşünüyorum hatta planlamalar da yapılıyordu Elon Musk 100 kişilik bir ekip hazırlığı içinde 2023-24 civarında onları yollamayı düşünüyordu.

Bir şekilde yapay atmosfer oluşturup su üretmek için gerekli malzemeleri olursa hem yaşanabilir alan oluşabilir fakat dünyamıza benzer başka gezegenler arayışına girersek muhtemelen başka güneş sistemlerine bakmamız gerekecek ki bu yakın bir gelecekte olma olasılığı da çok düşük görünüyor şu an en muhtemel Mars var onun üzerine planlar yapıldığına göre belki ileri ki yıllarda koloniler kurulmaya başlar

Elon muskın çabasını takdir ediyorum ama kendisi sadece ulaşım anlamında katkı verebileceğini düşünüyorum..

Konu hakkında nasanın elindeki veri ve deneyim çok fazla yine kendileri bu işi başarabilir.

Ama elon muskın geçtiğimiz dönem uzaya bir araba göndermek yerine; aya bir kargo göndermesi daha verimli olmaz mıydı ?

kargo içinde ne olacak derseniz öncesinde ayda bulunan devasa mağarayı hatırlmak isterim. Ay'da 50 kilometrelik mağara bulundu

hedef noktası bu mağarayı olan bir uzay aracının, içini 100 binlerce böcek ve bakterileri göndermiş olsak ve bunu takip etmeye devam etsek. bence terraforming için en verimli çalışmayı yapabilirdik.

sonuçta ayın belli noktalarında ve yer altında buz ve su bulunduğunu biliyoruz. mağarada olduğunu varsayarsak böceklerin yer altında vereceği tepkileri ölçebiliriz.

Böcekler ne yerler
  • Uzun süre aç kalabilirler,
  • Bazı türleri sadece suyla beslenebilirken bazıları da susuz yaşayabilirler,
  • Evde ufak kırıntılar, yiyecek artıkları ile beslenebilirler,
  • Bazı türleri bitkiler ile beslenirler,
  • İnsan ve hayvan dışkısı ile beslenebilirler,
  • Pire gibi haşereler insan kanı ile beslenirler,
  • Pek çok mikrop, virüs ile beslenebilirler,
  • Pek çok haşere nemli ve rutubetli bir ortamda uzun süre yaşayabilir,
  • Böcekler bozulmuş yiyecekler ile beslenerek de hayatta kalabilir,
  • Sokaklardaki ya da bahçelerdeki haşereler toprakta bulunan tohum gibi doğal besinlerle beslenerek de hayatta kalabilir.
Ayın toprağı ne gibi mineral içeriyor bilmiyorum ama virüsler uyum sağlarsa; böcekler bir şekilde yaşar diye düşünüyorum.

Bence bunların olması için en önce uzay da ciddi yüksek hızlara çıkmamız gerekiyor bunun için yeni enerji kaynakları bulmak ya da oluşturmak gerekiyor diğer türlü bi gidip gelmek yıllar sürüyor onu minimum süreye düşürebilirsek ileri ki aşamalar oluşabilir mesela sıcaklıklar ve oksijen gibi temel ihtiyacımız olan şeyler için yapay atmosferi nasıl oluşturabiliriz bir de su bulduk diyelim Ay'ın yüzeyi bildiğim kadarıyla çoğunlukla kayalıklardan oluşuyor topraktan üretim olayı nasıl olacak

Geri
Üst Alt