The Mentalist

Yeni bölümü izledim sonunda dün, çok ara verdiler. :D

olmadı beğenmedim.

Patrick Jane gibi adama seni seviyorum dedirttiler

Ben bu diziye 2-3 ay önce başladım, 3. sezonun ortalarına kadar da izledim, daha da devam ederim. Güzel, eğlenceli bir dizi. Şöyle kendi çapımda gözüme çarpan bazı şeyler var dizide onları yazayım.

Ben bu diziyi Criminal Minds'a çok benzettim. Konsept aynı, özel bir ekip her bölüm yeni bir katilin peşine düşüyor ve genellikle bölüm başına bir kişiyi yakalıyor. Criminal Minds'ta genellikle seri katillerin peşine düşüyorlar. O yüzden katili pek göstermiyorlar (tipini görmüyorsun), en sona bırakıyorlar ve aynı Mentalist'teki gibi herifi gördüğün zaman "Bu muydu lan bu kadar adam öldüren psikopat?" diyorsun. Yani iki dizinin de ortak yönü, katillerin görünüş olarak, hal tavır olarak fazla sıradan olması. Figüranların berbat oyunculuğu, her şeyin elle konulmuş gibi oldu bittiye getirilmesiyle 2 dizide de gerçekçilik sıfır.

Ben Mentalist'teki karakterlerden en çok Cho'yu sevdim. Herifin, duruşu, bakışı, konuşması her türlü sağlam karakter.

Yalnız başroldeki Patrick Jane'i bir türlü tutmadım. Bir kere herif aşırı feminen, yok silahlara karşıyım yok şiddete gelemem tavırları delirtiyor beni. Konu Red John olunca anca erkekliği aklına geliyor. Bir de bu karakter muhtemelen Gregory House'tan esinlenilmiş. Milleti kafaya alması, zekası ve birkaç özelliği ile House'un çakması gibi. Ama tabi ki Dr. House'un tırnağı bile olması mümkün değil. House'un karizması, muhteşem espirileri, dünya yansa umrunda olmaması... Her türlü tokatlar. Dizinin de House ile yarışması imkansız. House resmen bir şaheser. Bir sürü dizi izledim ama Breaking Bad'den başka House ile kıyaslayabildiğim bir dizi yok.

Sonradan izlerken çok aklıma gelmedi ama diziye ilk başladığımda ister istemez hep "Killing"le kıyasladım. Diziyi izlerken hep aklımda Killing vardı. Killing öyle bir dizi ki, gerçekçilik olarak yanına çok az dizi/film yaklaşır (Wire gibi yani). O da polisiye, onda da katilleri yakalıyorlar ama 2 sezonda 1 katili anca yakalayabiliyorlar ve ciddi anlamda işte böyle olması gerekir diyorsunuz. Killing de hani muhteşem bir dizi değil ama arkadaş Mentalist'i ya da Criminal Minds'ı izleyince çizgi film gibi geliyor. Oradaki oyunculuğu, atmosferi (biraz Seven havası var), o kasveti mutlaka görmeniz lazım.

Criminal Minds'ı 8'den sonra artık izlemeyi bıraktım. Mentalist'i izlemeye devam ederim, dediğim gibi kendi çapında gayet güzel, eğlenceli bir dizi. Ama kıyas yapınca çok farklı şeyler çıkıyor ortaya. Keşke şu yan karakterleri biraz daha gerçekçi yapsalar, herkes embesil gibi davranmak zorunda olmasa. Hani başlarda bir abartıyorlar Red John'u aşmış bir adam olarak gösterdiler ama ben çok eminim ki o da piyasaya çıkınca (siz tabi çoktan gördünüz kim olduğunu) tıraş ötesi bir karakter olduğu ortaya çıkacak ve diziden biraz soğuma nedeni olacak hatta. Bu dizilerin kalıpları böyle maalesef, çapları bu kadar.

Red John disinda bolumleri genelde hep sonuk kaldi Ertug hakli ama Jane iyi bir karakter bence.

$

@Ertuğ Ursavaş Yerine dibine sokmuşsun abi diziyi. :D

:) Yok yerin dibine sokma demeyelim, dediğim gibi güzel dizi ama ne bileyim çok yapmacık. Gerçekçilik çok zayıf, yoksa eğlenceli dizi, izletiyor kendini. Ben Killing'i izledikten sonra böyle polisiye dizilerde biraz ciddiyet görmek istiyorum. Yani şu ajanlar mesela aşmış adamlar olmasın, katiller biraz daha soğukkanlı olsun, hikaye biraz dallanıp budaklansın istiyorum. Hatta yerine göre vahşet olsun, sonuçta anlatılan olaylar çok aşırı ama adamlar vahşet göstermekten hep kaçınıyorlar. Ben mesela Mentalist'i izlerken vay be ne güzel yapmış adamlar diyemedim. Ama Killing'de hayran kaldım resmen, o kadar güzel yansıtmış ki adamlar o cinayet ortamını. Ya da House'ta bazı bölümlerde gözümden yaş geldi resmen (hem gülmekten hem üzüntüden), dondum kaldım.

Kısaca dizi içine çekemiyor bence. Tabi diğer dizileri izlemediyseniz bu dizinin yeri ayrı olabilir, kıyas yapınca durum çok farklı.

:) Yok yerin dibine sokma demeyelim, dediğim gibi güzel dizi ama ne bileyim çok yapmacık. Gerçekçilik çok zayıf, yoksa eğlenceli dizi, izletiyor kendini. Ben Killing'i izledikten sonra böyle polisiye dizilerde biraz ciddiyet görmek istiyorum. Yani şu ajanlar mesela aşmış adamlar olmasın, katiller biraz daha soğukkanlı olsun, hikaye biraz dallanıp budaklansın istiyorum. Hatta yerine göre vahşet olsun, sonuçta anlatılan olaylar çok aşırı ama adamlar vahşet göstermekten hep kaçınıyorlar. Ben mesela Mentalist'i izlerken vay be ne güzel yapmış adamlar diyemedim. Ama Killing'de hayran kaldım resmen, o kadar güzel yansıtmış ki adamlar o cinayet ortamını. Ya da House'ta bazı bölümlerde gözümden yaş geldi resmen (hem gülmekten hem üzüntüden), dondum kaldım.

Kısaca dizi içine çekemiyor bence. Tabi diğer dizileri izlemediyseniz bu dizinin yeri ayrı olabilir, kıyas yapınca durum çok farklı.

Ben diğer dizileri pek izlemedim. Bu diziyi izleme sebebim de eğlenmek zaten, takıldım sadece.

7. sezon başlamış, 3 bölüm yayınlanmış daha yeni haberim oluyor.

Patrick reisi izleme zamanı :k19:

beyler, bu diziye benzeyen dizi var mı elinizde? lie to me önerdiler ama hiç beğenmedim.

daha çok akıl oyunlarıyla katili yakalayan karakterler hoşuma gidiyor, jane-sherlock gibi

Red John hususu dışında vasat bir dizi idi ki Red John için de beklentileri karşılayan bir açıklama olmadı.

Geri
Üst Alt