Transfer Doktrinimiz Ne Olmalı!

Alpay Asma

Şef Gümüş Kıvrım
Evet sevgili GSC Ailesi. Bu başlık altında Galatasaray'ın geçmişinde ki transfer hatalarını göz önünde bulundurarak geleceğinde transferde izlemesi yolun ne olması gerektiğini belirlemeye çalışacağız.

Konu ile ilgili kendi fikirlerimi belirterek başlamak istiyorum. Sizler de katkıda bulunarak fikirlerinizi yazarsanız güzel bir çalışma olur diye düşünüyorum.

Evvela bu güne kadar yapılan hataları genel olarak özetlemek isterim.

1. Yerli futbolcular yaş gözetmeksizin ile yapılan uzun süreli ve döviz kuru üzerinden sözleşmeler
2. 30 yaş üstü yabancı futbolculara performansı ne olursa olsun verilen fahiş yıllık ücretler
3. Transferde menajer önerisi futbolcu ağının arasında seçim yapmak
4. Scout ekibini yeteri düzeyde verimli kullanamamak ve mevcut ekibin ağını evrensel hale getirememek
5. Yaş gruplarına göre belirli bir maaş şablonunun olmaması (30 yaşından sonra ücreti git gide artan futbolcular, emsal teşkil eden kontratlar
6. Panik ile yapılan son gün transferleri (tarihimizde 2-3 futbolcu dışında verim aldığımız bir isim yok, ayrıca satışını yapabildiğimiz son gün transferi de hatırlamıyorum doğru düzgün)
7. Sürekli olarak son kontratının peşinde, veya aldığımızdan fazlasına satmamızın imkanı olmayan oyuncular ile kontrat imzalamamız

YAPILMASI GEREKENLER

1. Bonservis ücreti pahalı görülerek alınmayan ancak sattığında fazlasını kazanma ihtimalin olan futbolculara yönelmek
2. 30 yaş üstü aldığın fiyatın üstüne satma imkanın olmadığı ve yıllık maliyeti (bonservis + yıllık ücret) hiç de yabana atılmayacak derecede yüksek isimlerden uzak durmak
3. Yaşa ve performansa göre sözleşmeleri belirlemek, uygun bir maaş skalası şablonu belirleyip bunu kabul etmeyen oyuncular ile kontrat imzalamamak
4. Scout ekibi ve alt yapıya yapılan yatırımları arttırmak ve her sene bütçeden belirli bir payı buraya ayırmak. (Uluslararası ölçekte yetkili bir scout şefi bulunup, ona yeni bir ekip için olanak sağlanmalı)
5. Mevkiye bağlı oyuncu maaşı skalası getirmek (Kaleci'ye Buffon olmadıkça 3.000.000 Euro üzeri vermek mantıklı değil, defans oyuncuları içinde Pepe bile olsa 4.000.000 Euro gibi ücretler verilmemeli. En yüksek maaş orta saha ve forvet oyuncuları için ayrılmalı)

ÖRNEK MAAŞ ŞABLONU (TAMAMEN KİŞİSEL FİKRİMDİR HERKES KENDİNE GÖRE DEĞİŞTİREBİLİR VEYA GEREKSİZ BULABİLİR, ŞABLON OLMASI İÇİN YAZIYORUM)

YERLİ OYUNCULAR: (Dönemin Euro/Dolar kuru üzerinden sabit veya TL üzerinden kontrat)

20-25 Yaş Arası Milli Futbolcular

Max Maaş: 10.000.000 TL (1.250.000 Euro) (Yıldız adayı, dönemin en iyi futbolcuları için verilecek tutar)

25-30 Yaş Arası Milli Futbolcular (optimal performans kontratları)

Max Maaş: 15.000.000 TL (2.000.000 Euro)

30+ Yaş Milli Futbolcular (Sabit ücreti mümkün mertebe düşük)

Max Maaş: 30-31 Yaş -> 10.000.000 TL
31-32 Yaş -> 9.000.000 TL
32-33 Yaş -> 6.000.000 TL
33-34 Yaş -> 3.000.000 TL

STAR FUTBOLCU OPSİYONU: Yaşı 31'den yüksek olmamak kaydı ile 2.500.000 Euro (18.750.000 TL)

YABANCI OYUNCULAR

Max Maaş:

Kaleciler : 2.500.000 Euro
Defans: 3.000.000 Euro
Orta Saha: 3.250.000 Euro
Forvet: 3.500.000 Euro

Yaşlara göre dağılım :

20-25 Yaş Potansiyelli İsimler: 750.000-1.500.000 Euro
25-30 Yaş Arası İsimler: -Tavan Mevki Ücretleri
30+ Yaş İsimler: Yukarıda yer alan tavan ücretleri (kaleciler: -500.000 Euro, defans: -750.000 Euro, Orta Saha: -1.000.000 Euro, Forvet: -1.000.000 Euro)

30+ İsimler Yıldız Opsiyonu: Tavan ücretler geçerli

Yıldız Opsiyonu Şartları:

1. Halen mevcut ülkelerinde milli takımda düzenli oynuyor olmak
2. Son senelerde düzenli olarak kulüp takımlarında forma şansı buluyor olmak
3. Belirlenecek saha içi performans kriterlerinden geçiyor olmak

Serbest Statüde Futbolcular için:

Öcü gibi kaçtığımız bu tarz isimlere daha yakın durmamız gerekiyor. Çok zor da olsa Leon Goretzka, Max Meyer, Ttoni Kroos gibi bizi tercih etmesi imkansız görünen isimler için bile teklif yapılmalı. Vizyon değişiminin göstergesi olarak bu isimler ile adımızın alınması bile bizim için değerli olur)

Max İmza Parası : 20-25 Yaş Arası isimler: 5.000.000 Euro (star opsiyonu: +2.500.000)
25-30 Yaş Arası isimler: 7.000.000 Euro (star opsiyonu: +1.000.000)
30-31 Yaş Arası İsimler: 3.500.000 Euro (star opsiyonu +1.500.000)
31-32 Yaş Arası isimler: 2.000.000 Euro (star opsiyonu: +2.000.000)
32-33 Yaş Arası isimler: 1.500.000 Euro (star opsiyonu +1.500.000)
(Menajer ve imaj hakları dahildir)

EVET BENİM DİYECEKLERİM BU KADAR ŞİMDİ SIRA SİZLERDE! Aklına gelen eksikleri yazarak, çözüm önerileriniz getirin.

Sözlesme sartlarida artik farkli olmali, garanti ücretler düsük ama bonuslar yüksek olmali, mac basi olsun, asist icin veya gol icin bonuslar gibi seyler artik kontratlara mutlaka girmeli. sen adama bastan yüksek garanti ücreti verirsen, birde üstüne yüksek mac basi prim verdin an iki kere ödülendirmis oluyorsun, sonucta ne kendini gelistirmesi nede kendini yirtamsi gerek.

Klopp tarzı futbol bence. Kendinden büyük takımlar ile oynamak için oyuna hükmeden değil, bu şekilde oynamak zorundasın şu an.

Şok pres, yüksek tempo, heyecanlı ve taraftarı çeken bir tarz.

Kararımız bu mu işte ondan emin olmalıyız. Buysa ona göre adam alalım yoksa başka türlü. Şurada şu boşta gidip onu alalım şeklinde olmasın.

Kararımız bu mu işte ondan emin olmalıyız. Buysa ona göre adam alalım yoksa başka türlü. Şurada şu boşta gidip onu alalım şeklinde olmasın.

Bence en iyisi bu ama buna karar verecek olan ben değilim.

Hoş Terim'in oyun sisteminin de en çok buna yakın olduğuna inanıyorum.

bruma telles gibi 21 yaş altı oyuncular alıp geliştirip satmaktansa ndiaye garry gibi 23-28 yaş aralığı oyuncular alıp daha kısa sürede parlatıp satmalıyız

Belki Avrupali genc yetenekleri Turkiyeye cekmek zor ama Shaktar'in yaptigi gibi Brezilyali genc yetenekleri buraya getirmek zor degil. Once borcu bitirip 10 15 20 milyon eurolari verebilecek kivama gelmelyiz. Sonra Brezilya icin cok iyi scout ekibi kurup 20 23 yaslarindaki yetenekli ve garantili adamlari almaliyiz

Belki Avrupali genc yetenekleri Turkiyeye cekmek zor ama Shaktar'in yaptigi gibi Brezilyali genc yetenekleri buraya getirmek zor degil. Once borcu bitirip 10 15 20 milyon eurolari verebilecek kivama gelmelyiz. Sonra Brezilya icin cok iyi scout ekibi kurup 20 23 yaslarindaki yetenekli ve garantili adamlari almaliyiz

Yalnız şunu söylemeliyim ki onu adminlik görevinden alanlar isabetli bir karar vermiş zira Alpay Asma normal üyeliğiyle bu foruma ciddi katkılar sağlayacaktır. Onda bu ışığını görüyorum. Yeni sezonda en isabetli analizlerle bizlerle birlikte olacak. Benden söylemesi.

Zamanında söylemiştik.

Ellerine sağlık Alpay Bey. Ufkumuzu açan bir analiz olmuş. Yalnız sanırım bu ücretler şimdiki kriz ortamında uygulanması gereken ücretler olarak görmeliyiz. İlerde takım büyüdüğü zaman, hedefler yükseldiği zaman bu fiyatlara hiçbir şey yapamayız.

Şu Klopp'un oynattığı oyunun kolay olduğunu sanıyorlar ya tam komedi, ayrıca onu oynamak için de çok iyi oyunculara ihtiyaç var.

Klopp'un oynattığı oyunu kolay sanmak değil benim için onu oynamalıyız dedirten.

Evvela, göze daha hoş gelen bir tarzı var bana göre.

Taraftar profilimiz ve genetiğimiz gereği biz kontrol oyunu, aşırı pasa dayalı düzende futbolu coşku ile karşılayabilen tipler değiliz. 2000 de ki başarıya giden takım da dahil hep daha yakın olduğumuz anlayış aslında oydu. Tribün enerjisinden tutun, oyun içi aksiyona kadar her şey bu tarzda daha çok.

İkincisi de Afrika, Fransa, Brezilya ve İngiltere pazarından transfer yapıyoruz genelde. Ondan ötürü Afrika-Fransa kökenli oyuncuların ağırlıklı olarak oynadığı bir ligde İspanya veya Almanya tarzı oyundan ziyade Liverpool tarzı bir oyun genetiğe daha uygun gelir diye düşünüyorum.

Geri
Üst Alt