Türk Futbolunun Asıl Sorunu

Güray Çavuşoğlu

★★★★★
GalataSarayı Efendileri
Fifa ülkeler sıralamasının ilk 25 ülkesiyle, 48. sırada olan Türkiye'nin ülke dışında oynayan oyuncularının sayısını kıyaslayan bir çalışmadır..
Asıl ülke futbolumuzun gelişememesinin ve milli takımın başarısız olmasının nedeni ortaya çıkmaktadır..

D88bbZ.jpg

S.Kadro: Son Kadro Oyuncu Sayısı Ü.D.O.F: Ülke Dışında Oynayan Futbolcu Sayısı

Ülke dışında oynayan oyuncu sayısı bakımından azdan çoğa doğru sıraladığımızda,

1.sırada İngiltere 0 oyuncuyla hiç fire vermeden yer alırken
2.sırayı Türkiye 2 oyuncuyla aldı.
3.sırada Almanya 4 oyuncuyla yer aldı
4.sıra İtalya'nın 6 oyuncuyla
5.sırada İspanya 7 oyuncuyla var..

Gördüğümüz gibi dünyanın en iyi 4 ligine sahip ülkelerle yarışıyoruz ve en pahalı lige sahip ülkenin hemen arkasından geliyoruz..
Belçika, İsviçre gibi aslında lig olarak yarışmamız gereken ülkelerin milli takımlarının oyuncularının neredeyse tamamı dışarıda oynuyor.

Tabloda görülen en güzel şey eğer liginiz dünya liglerinde ilk 5-6 içerisinde değilse oyuncularının dışarıda oynaması başarının ortak noktası. Hala yabancı oyuncuya tukaka olarak bakıp yerli oyuncuları ülkemize hapsedenlere milyon €larla oynatıp 1 adım ileri götüremeyenlere duyulur!!!

Not:Tablo ve Veriler GSCimbom İçin Hazırlanmıştır

Haklisin da türk futbolcuyu isteyenler genelde çok olmuyor maalesef. Bizim oyuncularimizin büyük türk Kulübe geldikten sonra sadece parayi düsünüyorlar, Kulüpler çilgin paralar ödemek istiyorsalar neden Avrupaya gitmek istesinler ki?

Türk futbolunun diger sorunlarini da unutmamak lazim:

- Altyapi

- Sike

- Yanlis transferler

- Gençlere pek sans verilmemesi

- Yerli ve yabanci oyunculara verilen çilgin paralar

- Hocalarin taktiksel anlamda rezalet olduklari

- Uzun vaade yerine kisa vaade planlamasi

Son düzenleme:
Metin Tekin'in söylediklerinden yola çıkarsak ligimiz 9. sırada eğer Yabancı serbest olur ve 3 büyüklerde milyon €lar alan oyuncular kendi seviyesinde üst sıradaki liglerin orta sıra takımlarına giderse kısa vadede 10-15 arası oyuncu gönderebilirsek bence orta vadede toparlar ilk 15 içerisine girebiliriz.. Orada formaları garanti olmayacak Selçuk beyin 1 yıl yatma lüksü olmayacak, yada Tarık beyin geldikten sonra göbek yapma şansı anında postalanacaklar.. Portekiz,Hollanda ligi bile şuan bizim ligin üstünde orada orta sıra takımlarında forma savaşı verecek yıldızlarımız ve formayı giymek için çalışacak..

Sorun alt yapı veya böyle iyi niyetli tezler değil.

Sorun siyaset ve medya.

Ne zaman işini layıkıyla yapan bir medya olur, ne zaman siyaset spora karışmaz, ne zaman branşların federasyon başkanları holdingci değil de, normal lisans üstü eğitim almış ve o branşdan anlayan kişiler olursa ve tabi ki en önemlisi ADALET sağlanırsa, o zaman Türk sporu yükselmeye başlar.

Bu mantıkla giderse bok çukurunda 2 adım batar, 1 adım çıkarız, herkes kendini kandırır.

Sorun alt yapi sonra bu yazdiklarin da kismen dogru tabi. Ama asla asil sorun degil.

Türk futbolunun sorunu eğitimsiz hocalar..

Çocuk 18 yaşına geldiğinde ne taktik biliyor ne futbol. Hala halısahada maç oynuomus gibiler.

Arda gidiyor 442 yi Atl. Madridde öğrendim diyor.

Bizde hep klasik şeyler üzerine çalısdırılıyor.

Bir defansa nerde nasıl risksiz oynayacağı ne bilim bir adamı nasıl karşılayacağı nasıl kademe alacağı öğretildiğini düşünmüyorum mesela.

Yada bir forvete nerde şut çekip nerde çekmeyeceği

çizgi oyuncularına ne zaman içeri girip ne zaman girmeyeceği gibi...

Herkes aklına estiği gibi oynuyor. 7 sinde neyse 27 sindede o..

Sorun alt yapi sonra bu yazdiklarin da kismen dogru tabi. Ama asla asil sorun degil.

Alt yapıdan çıkan oyuncular potansiyeli oluyor ama mental olarak yetiştiremiyoruz, sonra da zaten yetenekliyse 3-4 sene sonra 1-2 M € maaş bağlıyoruz. 1 adım ileri gitmesini engelliyoruz..

Siyaset spora karişmazsa, Süper Ligi birden Premier League yapmaz.

Tabi futbolu kötü bir şekilde etkiledigini inkar edilemez fakat sorun sadece onunla ibaret degil, ülkedeki altyapiya önem verilmemesi ve Kulüplerin kisa vaade plan yapmaları çok önemli rol oynuyor bu problemde. Ülkeye yabanci altyapi antrenörler yerlestirmek lazim, Kulüpler ciddi bir şekilde uzun vaadeyi düsünmesi lazim, yabanci sinirlama gibi saçmasapan kurallar gitmeli, oyunculara çilgin paralar ödememek lazim.

Son düzenleme:
Türk futbolunun sorunu eğitimsiz hocalar..

Çocuk 18 yaşına geldiğinde ne taktik biliyor ne futbol. Hala halısahada maç oynuomus gibiler.

Arda gidiyor 442 yi Atl. Madridde öğrendim diyor.

Bizde hep klasik şeyler üzerine çalısdırılıyor.

Bir defansa nerde nasıl risksiz oynayacağı ne bilim bir adamı nasıl karşılayacağı nasıl kademe alacağı öğretildiğini düşünmüyorum mesela.

Yada bir forvete nerde şut çekip nerde çekmeyeceği

çizgi oyuncularına ne zaman içeri girip ne zaman girmeyeceği gibi...

Herkes aklına estiği gibi oynuyor. 7 sinde neyse 27 sindede o..

Öyle yetiştiremiyorsak göndereceğiz Semih parladı gidecek orta sıra takımına futbolunu geliştirecek, yapamayıp koşa koşa geldiğinde 2-3 M €'ya havada kapmayacak üç büyükler..

Öyle yetiştiremiyorsak göndereceğiz Semih parladı gidecek orta sıra takımına futbolunu geliştirecek, yapamayıp koşa koşa geldiğinde 2-3 M €'ya havada kapmayacak üç büyükler..

nereye gönderiosun kim alıo ki gönderiosun ?

semih ne zaman parladı ne ara parladı ?

Ben bildim bileli hep aynı semih hep aynı kazmaca hatalar.

sen inanıomusun basında çıkan şu istedi bu istedi haberlerine ?

basın tamemen yönetim ve menejerlerin elinde al gülüm ver gülüm anlaşmalı..

Semih in ne oldugu ortaya çıkdı hemen transfer haberleri yaptırdılar ki bişi sansın millet.

selcuk dökülürken bir ton transfer teklifi çıktı
Aynı şekilde Burak sahada yok yine transfer haberleri.

Bunların hepsi asparagas. Oyuncuyu korumak amaçlı...

Ayrıca türk topçusu avrupaya gitmez. Adam burda 2. ligde aldığı para ile almborgini alıyor ne işi var avrupada ?

Sabri GS da kazandıgı paranın binde 1 ini avrupada kazanabilir mi ?

Yabancı serbest olmadıkça

Bonservis ve Futbolcu ücretleri konusunda çok sıkı çok katı kurallar konulup maliye bu konuya el atmadıkça
Bu ülkede bu düzen değişmez...

Türk futbolcusu zirveye oynamaz...

Bugün benzer konuyu ben açacaktım sonra vazgeçtim. Forumdaki arkadaşlarla benzer şeyleri düşünmemiz güzel bir şey. Konuya gelecek olursak,

Türk Futbolunun en büyük sorunu sırasıyla, Alt yapı, futbolu yönetenler, ve eğitmenlerdir. Bugün karşımızda örnek olarak gösterebileceğimiz 2 ülke var. Bunlar Almanya ve Belçikadır. Alt yapılarına yaptıkları muhteşem yatırımları, gelişim gösteren eğitmenleri, Futboldan gelenlerin futbolu yönetmesiyle bu 2 ülke üst limite gelmiştir. 10 yıllık bu yatırımın sonunda Bugün 2 ülkeden çıkan oyuncuları gıpta ile izliyoruz.

Modern Futbolun yaratıcısı ingiltere bile England DNA sistemiyle Almanya ve Belçikadan yardım almaya başladılar. Bu sistem 5 temel Felsefeden oluşmaktadır. Bunlar; ingiltereyi temsilden gurur duyma, Tüm yaş gruplarında aynı futbol felsefesini kullanma, Geleceğin oyuncularına gerekli bilgi ve yeteneğin aktarılması ve buna sahip oyuncuların desteklenmesi, Hocalık teknikleri.

Bazen kendi yarattığın bir sistemde başkası gelip sizi geçebiliyor. Bu durumda sizi geçenlerden yardım almak ayıp bir şey değil. Fakat Türkiye de Ayıp. Her şeyi biz biliriz havasındaki adamlar yüzünden bugün bu durumdayız. Avrupa futbolu geri kalmışlığımızı yüzümüze yüzümüze vuruyor. Milli takımın ve Kulüp takımlarımızın durumu ortada. Ve bu sistemin kolay kolay düzeleceğini sanmıyorum. Böyle gelmiş böyle gider bir anlayışa sahibiz.

nereye gönderiosun kim alıo ki gönderiosun ?

semih ne zaman parladı ne ara parladı ?

Bence şuan hemen maddi olarak çıkar. Önemli liglerin orta sıra takımına rahatlıkla gider gidecektir de Mesela aynı seviye ve aynı değerde olan oyuncudur Ömer Toprak Leverkusen de rahat oynuyor Semih, Hamburg'da, Hannover'de oynamaz mı? büyük düşünmemek lazım ama sen 2 M € verir yerin de garanti dersen adam niye 500 bin €'ya risk alıp yeri garanti olmayan yere gitsin ki?

Hadi diyelim sen haklı çıktın kimse almadı yeri garanti olmayacak kazma kazma hatalar yapmaya devam ederse kimse gözünün yaşına bakmayacak Avrupa'dan Semih'den daha iyi dolusuyla stoperden birini alıp getireceksin.. Yabancı serbest olmadıkça diyorsun yabancı serbest olmadan zaten bu sorun çözülemez yerli oyuncular tonla parayı ve garanti yeri bırakıp gitmez..

Bugün benzer konuyu ben açacaktım sonra vazgeçtim. Forumdaki arkadaşlarla benzer şeyleri düşünmemiz güzel bir şey. Konuya gelecek olursak,

Türk Futbolunun en büyük sorunu sırasıyla, Alt yapı, futbolu yönetenler, ve eğitmenlerdir. Bugün karşımızda örnek olarak gösterebileceğimiz 2 ülke var. Bunlar Almanya ve Belçikadır. Alt yapılarına yaptıkları muhteşem yatırımları, gelişim gösteren eğitmenleri, Futboldan gelenlerin futbolu yönetmesiyle bu 2 ülke üst limite gelmiştir. 10 yıllık bu yatırımın sonunda Bugün 2 ülkeden çıkan oyuncuları gıpta ile izliyoruz.

Modern Futbolun yaratıcısı ingiltere bile England DNA sistemiyle Almanya ve Belçikadan yardım almaya başladılar. Bu sistem 5 temel Felsefeden oluşmaktadır. Bunlar; ingiltereyi temsilden gurur duyma, Tüm yaş gruplarında aynı futbol felsefesini kullanma, Geleceğin oyuncularına gerekli bilgi ve yeteneğin aktarılması ve buna sahip oyuncuların desteklenmesi, Hocalık teknikleri.

Bazen kendi yarattığın bir sistemde başkası gelip sizi geçebiliyor. Bu durumda sizi geçenlerden yardım almak ayıp bir şey değil. Fakat Türkiye de Ayıp. Her şeyi biz biliriz havasındaki adamlar yüzünden bugün bu durumdayız. Avrupa futbolu geri kalmışlığımızı yüzümüze yüzümüze vuruyor. Milli takımın ve Kulüp takımlarımızın durumu ortada. Ve bu sistemin kolay kolay düzeleceğini sanmıyorum. Böyle gelmiş böyle gider bir anlayışa sahibiz.

Şöyle bir baktım bu tabloyu hazırlarken de hiçbir istisna olmaz mı 4 büyük lig ülkesi hariç bize benzeyen yok,10 oyuncudan az ülke dışında oynayan oyuncuya sahip ülke yok bizim dışımızda bu bile biz biliriz havasını gösteriyor.. Yetiştirme diyeceğim yetiştiremiyorsunda 20 sene önce sırf gaz verip Avrupa'nın en iyisi olacağız, artık ezilen bir ülke olmayacağız diye oyunculara gaz verip bir nesil yetiştirdiniz, Hakan,Emre,Hasan,Ümit Davala, Okan Buruk, Rüştü, Arif, Hakan Ünsal, Tugay,Nihat vs bu zinciri neredeyse kırıyorlardı. Hepsi gitti hemde öyle sıradan takımlara değil en büyüklerine.. Ama ne oldu forma mücadelesi ağır geldi, bizde de yabancı sorunu olduğu için gözlerini arkaya çevirdiklerinde kucak açan 2 kat maaş veren eski takımları oldu.. Sen burada oynayamıyorsun gel bize geri diye aklını çelen Azizler, Albayraklar, Sinan Enginler oldu.. Şimdi tekrar bu denli bir zincir kırmaya ihtiyacımız var ama biz ne yapıyoruz bırak dışarıya göndermeyi dışarıda nerede gurbetçi varsa geri getiriyoruz yabancı sınırından ötürü..

Ana problem takımların oyuncuyu satmaması, oyuncuya teklif geliyor uçuk paralar istiyorlar adamlarda almaktan vazgeçiyor veya oyuncuya teklif edilen para az geliyor vazgeçiyor. Oyuncuya 3-4 teklif geliyor klüp onu elinde tutamayacağının farkına vardığı zaman hemen 4 yıllık anlaşma 2-3m para ile oyuncuyu Türkiye'de tutuyor. Salih'e, şuanda oynayamayan oyuncuya 11m istiyorlar. Adamlarda bizden alacaklarına daha kalitelisini bulup takımına koyuyor.

Bu tabloya gram katılmıyorum,

6 oyuncu ve 0 oyuncuyla italya ve ingiltere kepaze durumdalar,

3 ve 7 oyuncuyla almanya ve ispanya harikalar yaratıyor..

Bence şuan hemen maddi olarak çıkar. Önemli liglerin orta sıra takımına rahatlıkla gider gidecektir de Mesela aynı seviye ve aynı değerde olan oyuncudur Ömer Toprak Leverkusen de rahat oynuyor Semih, Hamburg'da, Hannover'de oynamaz mı? büyük düşünmemek lazım ama sen 2 M € verir yerin de garanti dersen adam niye 500 bin €'ya risk alıp yeri garanti olmayan yere gitsin ki?

Hadi diyelim sen haklı çıktın kimse almadı yeri garanti olmayacak kazma kazma hatalar yapmaya devam ederse kimse gözünün yaşına bakmayacak Avrupa'dan Semih'den daha iyi dolusuyla stoperden birini alıp getireceksin.. Yabancı serbest olmadıkça diyorsun yabancı serbest olmadan zaten bu sorun çözülemez yerli oyuncular tonla parayı ve garanti yeri bırakıp gitmez..

Farklı bir şey söylemedik ki hocam...

isteyen zaten yok ben ona inanmıyom da orta sora takımlarıda işde hem o dediğin parayı vermez hemde kendi vatandaşı zaten semih den daha verimli oynarken gidip semihi almaz..

Ayrıca Ömer toprak örneğin bence yanlış. Ömer toprak semihden 3 gömlek üstün bir adam..

neyse mevzu ömer toprak da değil zaten...

Yabancıyı serbest bırak olay biter...

formanın kolay olmadıgını eskisi gibi büyük paralar kazanamadıgını gören türk idmandan sonra sen istemesende oturur 1-2 saat fitness çalısır şut çalısır bişi çalısır takıma girebilmek için.

Ama şu an ki sistem zor...

Birde şu var bizim insanımız bayılır kendi futbolcusunu abartmaya.

1 günde kahraman ilan eder sonra 300 tane hatasını görmezden gelirler. Avrupada da satır satır dökülürler sonra.

bu huyumuzdan da vazgeçmemiz lazım...

Geri
Üst Alt