Venezuela'da Hükümetin Belirlediği Yumurta Fiyatı Asgari Ücretin Üzerinde

Alper Altun

Haber ve Medya Sorumlusu 📺
Yönetici
Administrator
1588409500621.png

Ekonomik krizle boğuşan Venezuela'da yaşanan hiperenflasyon nedeniyle temel ürünlere fiyat kontrolü uygulayan hükümet 27 ürünün yeni fiyatını açıkladı.

Perşembe günü yayınlanan listeye göre yumurta fiyatları ile bir aylık asgari ücret arasında ilginç bir durum oluştu. Asgari ücretin 2.27 dolar olduğu ülkede, 24'lük yumurta paketinin satış fiyatı 3 dolardan daha fazla. Bir litre sütün 1.39 dolar olduğu ülkede, 1 kilogram pirinç de 1.19 dolardan satılıyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nin uyguladığı yaptırımlar sonrası sıkı ekonomik önlemler alan Maduro hükümeti bir yıldan uzun bir süredir bu önlemleri kademeli olarak gevşetiyordu. Fakat düşen petrol fiyatları, akaryakıt sıkıntısı ve koronavirüs salgınının yayılmasını engellemek için uygulanan sokağa çıkma yasakları ekonomiye yeni bir darbe indirdi.

Ticaret Bakanı Eneida Laya'nın sosyal medya üzerinden yayınladığı listede tereyağı ve süt tozunun fiyatı 400 bin bolivar olarak açıklandı. Bu ülkedeki asgari ücrete denk, Türk lirası olarak karşılığı ise 14 lira civarında.

Ülkedeki gıda şirketleri fiyat tavanı belirlemenin temel ürün kıtlığına sebep olacağı ve geçmişte olduğu gibi rafların boş kalacağı uyarısında bulundu.

Geçtiğimiz yıl kontrollerin gevşetilmesi ile süpermarketlerdeki tedarik zinciri rahatlamış fakat muhalefet tarafından kontrol edilen Ulusal Meclis'in açıklamasına göre yüzde 3 bin 365'e ulaşan enflasyon nedeniyle fiyatlar bir çok Venezuelalının karşılayamayacağı seviyelere yükselmişti.

Hükümetin açıkladığı yeni fiyat listesi ise şu anki fiyatların altında olsa da aralarında pek bir fark bulunmuyor.

Euronews

yav tarım hayvancılık yapamıyormu bunlar yani bir ülke tarım ve hayvancıılıktada dışarıya bağımlı halde ise yapacak hiç birşey yok.

Aman petrol var geri hiç bir şeye yatırım yapmayayım dersen böyle ortada kalırsın

Bizi de örnek almayın biz ise olanı bozmaya uğraşıyoruz şuan 5 milyon çiftçi var bitirmeye çalışıyoruz

Biliyorum az olduğu için yazdım renktaş normalde nüfusun %10-11 civarı olması lazım yani bizde 8-9 civarı olması lazımdı
Yok aslında çiftçi sayisinin bu sekilde olması ,rakamsal ifade hicbirseyi değiştirmez.
Kooperatif olmadıkça insan sayisinin artması onemli degil.Turkiyede ,her bölünen aile (evlilik yoluyla) ,araziyide bölmekte olduğu icin ,sayının artması ile tarimin artması doğru orantılı degil.

Ziraat mühendisliği okurken ki araştırma konumdu.

Yok aslında çiftçi sayisinin bu sekilde olması ,rakamsal ifade hicbirseyi değiştirmez.
Kooperatif olmadıkça insan sayisinin artması onemli degil.Turkiyede ,her bölünen aile (evlilik yoluyla) ,araziyide bölmekte olduğu icin ,sayının artması ile tarimin artması doğru orantılı degil.

Ziraat mühendisliği okurken ki araştırma konumdu.

Oho o konulara girmedim bile o konularda zaten çok geriyiz benim asıl bahsettiğim genelde bütün ülkelerin nüfusunun %10-11 civarı çiftçilik yapıyor ki hem ülkeleri doysun hem dışarı satabilsinler mesela çinde 150 milyon civarı çiftçi varmış renktaş

Çiftçilik eğitimi olarak zaten çok gerideyiz Hollandanın yarısı olabilsek aslında bu çiftçi sayısıda bize yetecek ama yok işte eğitim şart renktaşım

Venezuela'nın bu halde olmasının 3 nedeni var;

1.si diktatör Maduro
2.si ülkeye ambargo uygulayan batı ülkeleri
3.sü bol bol petrol çıkıyor diye geri kalan hiçbir şeye yatırım yapmayan hükümet (Maduro)

ABD geçen seneden beri Guaido'yu getirmek istiyor ülkenin başına. Bu süreçte pek çok kez protestolar, hatta darbe girişimleri bile oldu. Ama Maduro ülkesinde güçlü bir lider ve halkta karşılığı var.

Maduro gitmeden ülkenin ekonomisi böyle aşağılarda olmaya, 1 ekmek almak için çuval çuval para ödemeye devam edilecek.

Oho o konulara girmedim bile o konularda zaten çok geriyiz benim asıl bahsettiğim genelde bütün ülkelerin nüfusunun %10-11 civarı çiftçilik yapıyor ki hem ülkeleri doysun hem dışarı satabilsinler mesela çinde 150 milyon civarı çiftçi varmış renktaş

Çiftçilik eğitimi olarak zaten çok gerideyiz Hollandanın yarısı olabilsek aslında bu çiftçi sayısıda bize yetecek ama yok işte eğitim şart renktaşım
Teknoloji kullanımı ve eğitim zaten başlı başına bir dert.
Genel olarak ovaların kullanımı ile ,siradan dag koyu diyebileceğimiz üretici çiftçiler,gelenek usulu ekim yapmakta.(ailemde bu sekilde)

Icinden cikilamaz bir konu bizim memlekette.

Sunum sonunda ,sunulan careler neredeyse imkansız gibi gözüküyordu ,reeli düşündüğümüzde.

1.si diktatör Maduro
3.sü bol bol petrol çıkıyor diye geri kalan hiçbir şeye yatırım yapmayan hükümet (Maduro)

ABD geçen seneden beri Guaido'yu getirmek istiyor ülkenin başına. Bu süreçte pek çok kez protestolar, hatta darbe girişimleri bile oldu. Ama Maduro ülkesinde güçlü bir lider ve halkta karşılığı var.

Maduro gitmeden ülkenin ekonomisi böyle aşağılarda olmaya, 1 ekmek almak için çuval çuval para ödemeye devam edilecek.

Sadece maduro suçlu değil, chavezde o şaşalı günlerinde bu yöne yatırım yapmadı

1.si diktatör Maduro

Bu konuda da yazılacak tonla karşıt görüşlü vardır bence.

Maduro gidecek yerine Guadio gelecek ve dertler bitecekse ,sorun Venezuela'da degil ,USA denilen gavattadir.

Bu konuda da yazılacak tonla karşıt görüşlü vardır bence.

Maduro gidecek yerine Guadio gelecek ve dertler bitecekse ,sorun Venezuela'da degil ,USA denilen gavattadir.
Kimse bana Maduro'nun haklı olduğunu söyleyemez. Seçimleri kaybettikten sonra meclisi askıya alıp, kendine bağlı yeni bir meclis kuran birisinden bahsediyoruz. ABD maşası olmaması onu haklı yapmıyor. Diktatörün sağcısı solcusu olmaz.

Kimse bana Maduro'nun haklı olduğunu söyleyemez. Seçimleri kaybettikten sonra meclisi askıya alıp, kendine bağlı yeni bir meclis kuran birisinden bahsediyoruz. ABD maşası olmaması onu haklı yapmıyor. Diktatörün sağcısı solcusu olmaz.
Siyaset mantıgi gutmedim ,politik de yazmıyorum.
O dilden cikmis ,´oy vermek ise yarasaydı ,siyasiler ilk oy vermeyi yasaklardi ´ bakisinden yanayim.

Kendi ulkemde ¨papaz ´ muhabbetiyle ekonomi allak bullak olurken ,yıllardır uzerinde penceleriyle bekleyen bir devletin sunduğu çözüme saygı duyamam.
Kendi halkinin bileceği is.

Siyaset mantıgi gutmedim ,politik de yazmıyorum.
O dilden cikmis ,´oy vermek ise yarasaydı ,siyasiler ilk oy vermeyi yasaklardi ´ bakisinden yanayim.

Kendi ulkemde ¨papaz ´ muhabbetiyle ekonomi allak bullak olurken ,yıllardır uzerinde penceleriyle bekleyen bir devletin sunduğu çözüme saygı duyamam.
Kendi halkinin bileceği is.
ABD'nin dünyada karakol devleti görevi üstlenmesine ben de karşıyım ama olumlu tarafından bakarsak diktatörlerin ülkeyi ele geçirmesine karşı olmaları ve bunun için ambargo uygulamalarını olumlu buluyorum. Herkes Irak'ı ABD işgal etti ondan böyleler diyorlar da, Irak'a ABD girmeden önce Saddam çok mu iyi yönetiyordu ülkeyi? Kendinden olmayanı kesiyordu, Kuveyt'i petrol yüzünden işgal ediyordu, milyonlarca insan öldü Körfez savaşlarında. Ee Saddam gibi adamların Hitler'den ne farkı var? O zaman bu mantığa göre 2. Dünya Savaşı'nda bıraksalardı da Hitler her yeri ele geçirseydi.

ABD'nin dünyada karakol devleti görevi üstlenmesine ben de karşıyım ama olumlu tarafından bakarsak diktatörlerin ülkeyi ele geçirmesine karşı olmaları ve bunun için ambargo uygulamalarını olumlu buluyorum. Herkes Irak'ı ABD işgal etti ondan böyleler diyorlar da, Irak'a ABD girmeden önce Saddam çok mu iyi yönetiyordu ülkeyi? Kendinden olmayanı kesiyordu, Kuveyt'i petrol yüzünden işgal ediyordu, milyonlarca insan öldü Körfez savaşlarında. Ee Saddam gibi adamların Hitler'den ne farkı var? O zaman bu mantığa göre 2. Dünya Savaşı'nda bıraksalardı da Hitler her yeri ele geçirseydi.
Verdigin ornekleme,konuyla alakasız olduğu kadar ,haliyle kendi kendine yarattigin gundeme bir cevap sunmuşsun.
Herhangi bir açıklama yazmam saçma olacak.

1.Maduro kimdir? Nedir ?Faydalimidir,zararlimidir? konusuna değinmedim aslin da.Sen konuyu bir diktatöre getirdin .Diktator olmasının sebeblerine de girseydin ,yada diktatör gösterilmesi de diyebilirim.

Saddami bahsettigin Saddam haline getiren kim, yada tamamen şahsi düşüncem, Kaddafiyi savunan birisin? ,farki neydi ?

Latin Amerika halkini kimlerden ,ne sekilde arastirdin mesela ?

Tek bir cümlede Maduro ya nasil yiktin tum sorunu ?Bunu anlamaya calisiyorum.

Verdigin ornekleme,konuyla alakasız olduğu kadar ,haliyle kendi kendine yarattigin gundeme bir cevap sunmuşsun.
Herhangi bir açıklama yazmam saçma olacak.

1.Maduro kimdir? Nedir ?Faydalimidir,zararlimidir? konusuna değinmedim aslin da.Sen konuyu bir diktatöre getirdin .Diktator olmasının sebeblerine de girseydin ,yada diktatör gösterilmesi de diyebilirim.

Saddami bahsettigin Saddam haline getiren kim, yada tamamen şahsi düşüncem, Kaddafiyi savunan birisin? ,farki neydi ?

Latin Amerika halkini kimlerden ,ne sekilde arastirdin mesela ?

Tek bir cümlede Maduro ya nasil yiktin tum sorunu ?Bunu anlamaya calisiyorum.
Diktatör olmasının sebepleri demişsin de böyle bir şey mi var etik olarak? Öyle bir yazmışsın ki geçmişte çok acılar yaşadı, o yüzden diktatörlüğünü ilan etti vs. yazmanı da beklerdim devamında.

Sorun Maduro vs. değil. Sorun düzenle alakalı. Bugün Kuzey Kore'de Kim Jong-un gitse yerine oğlu geçecek onun kadar zalim birisi olacak. Ben sadece Maduro'yu eleştirmedim yukarıda. Sovyetler'de de sözde demokrasi, cumhuriyet falan vardı ama politbüro tarafından yönetiliyordu.

Ben ABD onları diktatör olarak gösterdi diye değil, kendi irademle diktatör diyorum. Bir ülkenin başkanı seçimi kaybetmesine rağmen türlü hileler yaparak koltuğundan ayrılmıyorsa o bir diktatördür. Bütün ülkelerde durum böyle olsa dünyanın hali nice olur? O yüzden bir kontrol mekanizması şart. Ha ülkelerin anayasasında demokrasi ve seçim yoktur monarşi vardır o zaman isteyen kafasına göre yönetsin. Ama seçim yapıp kaybettikten sonra koltuğu vermemek faşistliktir, diktatörlüktür.

Geri
Üst Alt