Yanlış Bildiğimiz Türkçe Kelimeler!

Cüneyt diye yazılır eyyamcı diye okunur...

Türkceyi cogu insan düzgün konusuyor. En azindan dernege üye oluyorum der, dernegi üye oluyorum demez. Almanlarin büyük bir kismi bizim Türkcede ismin e ile i halini karsilik gelen seyleri karistiriyor. Bir de bugüne kadar duydugum en güzel Türkceyi konusan bir Türkiyeli Yahudi idi. Bazi Türkce bilen akademisyenlerin söylesisine gitmistim, cogunun Türkcesi benim Türkcemden daha iyi idi. Sanirsam bir dili sonradan ögrenince kurallarina daha fazla hakim oluyor insan. Ben Almancayi sonradan ögrenmeme karsin Almancam cogu Almanin Almancasindan daha iyi. Türkce güzel bir dil fakat kelime sayisi olarak kisitli. Özellikle teknik, bilim ve felsefe Almancada daha iyi ifade edilebilmesine ragmen Türkcenin ritmi ve akisi gayet iyi. Ahenkli bir dil Türkce. Fakat kelime sayisi acisindan zayif bir dil ve bence bilim konusunda yetersiz bir dil. Ama müzik, ritm, siir konusunda cok güclü bir dil Türkce. Özellikle de usta sairlerin elinde cok farkli ve güzel anlatislara imkan veren bir dil.

Kardeşim bence çok yanılıyorsun ben Hollanda'da yaşıyorum ve almancayı pratiğim olmamasına rağmen az çok biliyorum.

Türkçe çok geniş ve ahenkli dil. Bir dilde bu kadar eş anlamlı sözcüklerin bulunması az rastlanan bir fenomendir. Bu yüzden kelime hazinesi azdır fakat anlam olarak çok Avrupai dillerden ileridir.

Çoğu sözcüğün Avrupa'da karşılığı yok bile. Mesela hala ve teyze ayırımı ya da dayı amca ayırımı ve birçok hisse dayalı kelimeler yok bile Avrupa'da.

Bence biraz sallamışın fakat pek destekli değil.

Saygılarımla.

Verzonden vanaf mijn iPhone met behulp van Tapatalk

Guzel bir liste olmus, derleyenin eline saglik.

4-5 kelimeyi de hata kullanmisim, ogrenmis oldum.

Hatta 2 tanesinde iddiaya gir deseler bagi bahceyi satardim vallahi :)

Facebook'ta bir site var Türkçemizi koruyalım diye. Aynı listeyi orada gördüm gibi hatırlıyorum ama yanılmış olabilirim.

Zaten en çok hata yapılan kelimeler olduğu için normaldir, olabilir. Ama kendim yazdım çoğunu hatta yanlış bilgi vermemek için -insanız sonuçta- hepsini TDK'dan kontrol ettim. ;)

Yanılıyorsun.

Yanlış --> yanılmaktan türeme

Yalnız --> yalın da türeme

En çok yapılan hata.

Dalga geçiyor. Genel olarak böyle biri :)

Kardeşim bence çok yanılıyorsun ben Hollanda'da yaşıyorum ve almancayı pratiğim olmamasına rağmen az çok biliyorum.

Türkçe çok geniş ve ahenkli dil. Bir dilde bu kadar eş anlamlı sözcüklerin bulunması az rastlanan bir fenomendir. Bu yüzden kelime hazinesi azdır fakat anlam olarak çok Avrupai dillerden ileridir.

Çoğu sözcüğün Avrupa'da karşılığı yok bile. Mesela hala ve teyze ayırımı ya da dayı amca ayırımı ve birçok hisse dayalı kelimeler yok bile Avrupa'da.

Bence biraz sallamışın fakat pek destekli değil.

Saygılarımla.

Verzonden vanaf mijn iPhone met behulp van Tapatalk

Ee ne olmus bende hollandaca anliyorum. Anlamanin sebebi birbirine yakin olmalari. Almancada 500.000 kelime var. Hala ve teyzenin karsiligi yok diye ne oldu. Dunyanin en buyuk filozoflari almanca yazmis. Bilim felsefe ve siyaset teknik konular almanca daha iyi ifade edilir. Versetzen einsetzen begrüssen aufnehmen stellen ilk aklima gelenler bunlarin da cok anlami var. Almancada da cogu fiilin birden fazla anlami var. Turkcenin ahenkli cok iyi ritmi oldugunu zaten yazmisim gene usta yazarlarin elinde cok iyi anlatim olanaklarina sahit oldugunu yazmisim. Eee almanca yaw ne varki bunda hollandada yasiyorum almanca anliyorum deyince neyi ispat etmis oluyosun. Ortak diller ben de hollandaca anlarim. Azeri bir adam da turkiye turkcesini anlar. Bu neyi ispatlar. Bilim siyaset ve felsefe konusunda daha genis ve net anlatima sahiptir almanca. Edebi konulara hic girmedim ayrica almanca edebi olarak da guclu dildir. Hala teyze ayrimindan almancayi anladigindan yola cikip almancanin teknik bilimsel konularda yetersiz turkceden daha yetersiz oldugunu ispatladin brova sana. Turkcede de dürfen können ayrimini bulamazsin almancada olan ya da sollen ve müssen ayriminida. Meli dersin birine digeri ebilmek dersin gecersin. Ne oldu turkcede de bu yok neyi ispatlar bu. Ac turkce bilimsel makale oku cogu ceviri tam oturmaz terim anlaminda hatta cogu zamanda fazlaca yabanci terim vardir. 500.000 kelime var ben iki dile de hakimim ustune fransizca ve ingilizceyede hakimim. Komik oluyor kalkip bana teyze hala ve almancayi anlamandan yola cikip sacmalanan. Turkce edebi acidan guclu dil zaten bunu yazmisim

GT-S6310N cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Ee ne olmus bende hollandaca anliyorum. Anlamanin sebebi birbirine yakin olmalari. Almancada 500.000 kelime var. Hala ve teyzenin karsiligi yok diye ne oldu. Dunyanin en buyuk filozoflari almanca yazmis. Bilim felsefe ve siyaset teknik konular almanca daha iyi ifade edilir. Versetzen einsetzen begrüssen aufnehmen stellen ilk aklima gelenler bunlarin da cok anlami var. Almancada da cogu fiilin birden fazla anlami var. Turkcenin ahenkli cok iyi ritmi oldugunu zaten yazmisim gene usta yazarlarin elinde cok iyi anlatim olanaklarina sahit oldugunu yazmisim. Eee almanca yaw ne varki bunda hollandada yasiyorum almanca anliyorum deyince neyi ispat etmis oluyosun. Ortak diller ben de hollandaca anlarim. Azeri bir adam da turkiye turkcesini anlar. Bu neyi ispatlar. Bilim siyaset ve felsefe konusunda daha genis ve net anlatima sahiptir almanca. Edebi konulara hic girmedim ayrica almanca edebi olarak da guclu dildir. Hala teyze ayrimindan almancayi anladigindan yola cikip almancanin teknik bilimsel konularda yetersiz turkceden daha yetersiz oldugunu ispatladin brova sana. Turkcede de dürfen können ayrimini bulamazsin almancada olan ya da sollen ve müssen ayriminida. Meli dersin birine digeri ebilmek dersin gecersin. Ne oldu turkcede de bu yok neyi ispatlar bu. Ac turkce bilimsel makale oku cogu ceviri tam oturmaz terim anlaminda hatta cogu zamanda fazlaca yabanci terim vardir. 500.000 kelime var ben iki dile de hakimim ustune fransizca ve ingilizceyede hakimim. Komik oluyor kalkip bana teyze hala ve almancayi anlamandan yola cikip sacmalanan. Turkce edebi acidan guclu dil zaten bunu yazmisim

GT-S6310N cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Bana ne! Bana ne! Oynamiyorum iste. Usluba bak Allah askina.

Almanca, Ingilizce, Fransizca ve Ispanyolca (Latincem de vardi fakat onu unuttum) anlamamin sebebi birbilerine yakin olmalarindan degil Hollanda egitim sisteminde bu 4 tane yabanci dilin zorunlu kilindigindan.

Tabi

- Farabi

- Ibni Sina

- Yunus Emre

- Nasreddin Hoca

Bunlar pirasa sapiydi zaten.

Ayrica teyze, hala birer ornekti bunlari cogaltabiliriz. Mesela gönul, zülüf, küsmek vs. vs. vs. Avrupai dillerde kelimenin cok olmasi belki

Turkce'de bir mimikle yada bir kelimeyle anlatilan bir olayin tek kelimelik anlami olmadigindan olmayabilir mi. sollen = gerekebilir, olabilir, yapilabilir ekleriyle guvence altina alinmis. Müssen gerekmeli, olmali, yapilmali gibi ekleriyle guvence altinda.

Sana bir ornek daha, Finlandiya da yasayan bir Türk toplulugu var (Karaylar). Karay Discovery yaz youtube'a bakalim o dili anlayabilecekmisin.

YGS den once ii gider

Temiz bir calisma olmus

Eyw qardes

Bu konu pek anlasacagimiz bir konu degil. Yazdigim yaziyi siliyorum. Yoksa karsilikli örneklerle icinden cikilamayacak bir tartismaya dönecekti konu. Su dilde sunun karsiligi yok bu dilde bunun karsiligi yok gibi. Temelde dedigim sey Almancanin teknik felsefi ve bilimsel ile politik konularda Türkceden daha genis anlatima sahip oldugu idi. Ama bu konuda verdigim örnekler Karataylaraya karsi Bavyeralilar birseyi degistirmeyecek. Cünkü ikimiz ayri telden calisiyoruz ve yazdiklarinda benim yazdiklerim örtüsmüyor. O yüzden uzunca yazip karsilikli sidik yarisina cevirmenin de bir faydasi olmadigindan sildim yazimi.

Ingilizce bilen bir kardesim veya agabeyim bunu cevirebilir mi ?

Package data processed by brokerage Waiting for clearance / Shipment submitted to clearing agency, awaiting final release

Ingilizce bilen bir kardesim veya agabeyim bunu cevirebilir mi ?

Package data processed by brokerage Waiting for clearance / Shipment submitted to clearing agency, awaiting final release

geliyo pakaj daha yola cikmamis son asamada

Geri
Üst Alt