Yasak Kardeşim Yasak!

Keramettin TANRIVERDİ

"Bizi sevenleri üzmeyelim baba"
Yönetici
Administrator
İran, internet sansürlerine bir yenisini daha ekledi. Ülkenin dini lideri Hamaney, yeni bir fetva yayınladı.

080120141749165139886.jpg

Suudi sermayeli El Arabiya'nın haberine göre, İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, internet sayfası üzerinden bir fetva yayınlayarak, evli olmayan kadın ve erkeklerin internette sohbet etmelerini yasakladı.

El Arabiya haberinde, Hamaney'in kendi internet sayfasındaki fetvada, bekar kadın ile erkek arasındaki sohbetin, 'ahlaksızlık' olduğunu gerekçe göstererek, sohbetin derhal yasaklanacağını ifade ettiğine yer verildi. Ruhani liderin fetvası, internet sayfasının İngilizce ve Almanca versiyonlarında ise yer almadı.

Hamaney'in fetvası özellikle de akıllı telefonlar üzerinden kullanılan sohbet programlarını kapsıyor.

İran Siber Suçlarla Mücadele Birimi geçen hafta sonu, akıllı telefonlardaki Viber ve Tango gibi uygulamaların yasaklanacağını duyurmuştu. Hamaney'in fetvası da bu uygulamaya destek verdiğini gösteriyor.

İran yönetimi 2009 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından başlayan protresto gösterileri üzerine ülkede, Facebook, Twitter ve benzeri tüm sosyal medya platformlarını yasaklamıştı.

Rejim karşıtları bu platformları bilgi paylaşımı amacıyla kullanıyordu. El Arabiya, İranlı milyonlarca internet kullanıcısının Proxylerle sansürü deldiklerini ve gizli yollardan internet uygulamalarını kullandıklarını öne sürdü.

DW Türkçe

Kerim Onursalım başlıkta bize bir şey mi anlatmak istiyorsunuz?

Birazdan Emre Saykal gelir, konu siyasete kayiyor diyerek hakli olarak konuyu kitler

Benim açtığım konuyu gerekirse sadece ben kilitlerim Oktay K.

Dünki açtigin konuyu kitlemisti o yüzden diyorum onursalim

Şimdi konuyu kitleyip buradan giderdim ama yapmıyorum. Neden?

Çünkü Kerim Onursalımla iyi bir iletişimim var.

Hadi eyv.

Benim açtığım konuyu gerekirse sadece ben kilitlerim Oktay K.

Öyle olmalı zaten. Ama ben sadece bu forumda gördüm. Bir moderatörün açtığı konuyu kilitleyen başka moderatör oluyor... Beni ilgilendirmez tabi ama moderatör dediğin kişinin forumda karizması vardır, zedelenmemeli, zedelettirmemeli...

Habere de şaşırmadım zaten. Arap coğrafyası çok karıştı düzelmesi uzun vadede dahi zor gibi görünüyor.

Öyle olmalı zaten. Ama ben sadece bu forumda gördüm. Bir moderatörün açtığı konuyu kilitleyen başka moderatör oluyor... Beni ilgilendirmez tabi ama moderatör dediğin kişinin forumda karizması vardır, zedelenmemeli, zedelettirmemeli...

Habere de şaşırmadım zaten. Arap coğrafyası çok karıştı düzelmesi uzun vadede dahi zor gibi görünüyor.

Yok ben gırgırına diyorum bazı konular işin içinden çıkılmayacak noktalara gelebiliyor mesela ben dünkü açtığım konuda yine işin gırgır tarafına takılıp açtım ama çok farklı yerlere gitti. Yüksek sayıda kişinin yorum yapabildiği ortamlarda farklı bakış açıları konuları farklı noktalara götürebiliyor yani açan kişi de bunu öngöremeyebilir.

O yüzden, kimin kapattığı falan önemli değil ha konu kapatmak falan hiç tasvip etmediğim bir şeydir aslında ama bazen zorunda bırakıyor yönetimi.

Konuyu kaldırın lan bizimkiler görmesin hazır yeni düzenleme yapılırken şimdi bunu da engellerler :D

Tam tersi olmasi gerekmez mi ? Yani evlilere yasak bekarlara serbest olmasi daha mantikli gibi.

Geri
Üst Alt