Üye Görüşü Yedek Kulübesi Sorunsalı

Nedim Sertel

Tecrübeli Üye
Bugün Türkiye’de hala yedek kulübesinin sadece ilk 11’de yeri olmayan oyuncuların oturduğu yer olarak görülmesi en büyük sorunlardan biridir.

Peki yedek kulübesi dediğimiz şeyin neredeyse ilk 11 kadar önemli olduğunu ve hangi oyunculardan oluşması gerektiğini tek tek inceleyelim;

1) Gelecek Vaad Eden Oyuncu (1 veya 2 tane)
Senin ligde ve Avrupa’da çok rahat 2 maçta bir sahaya 15 dakika atabileceğin oyunculardır. Alt yapıdan yetişmiş veya alt liglerden alınmış, 18-19 yaşındaki bu oyuncular büyük gelecek vaat ediyordur.

Eğer bu şekilde forma giymeyecekler ise kulübede kalmaları hem yer ziyanlığı hem oyuncuların kariyerine zarar vermektedir.

2) Joker Oyuncu (2-3 tane)
Ekstrem bir özelliği yoktur, yani çalım atamaz ama topu sürebilir, müthiş top kapamaz ama mücadeleye girer, çok güçlü değildir ama fiziksel özellikleri idare eder, yeterlidir. Kısacası her şeyden biraz vardır ama hiçbiri çok iyi değildir. Rotasyonda seni kurtarır, yeri gelir stoper yeri gelir orta sahada 6 numara oynar. Yeri gelir kanat oynar yeri gelir forvet.

Bu oyuncuyu sahaya gönül rahatlığıyla atabilmen, en azından 45 dk oynayabilmen gerekli. Bana maç kazandırmaz ama kaybettirmez de diyebilmelisin.

3) Farklı Taktik Varyasyonları İçin (2-3 tane oyuncu)

Örneğin sen ikili stoper tandeminden memnunsundur. Ancak bir rakiple eşleşirsin, rakibin iki santraforu da takımın geneli de çok uzundur. Hava topları büyük tehlikedir. Bu durumda o maça sen normalde yedek oturttuğun bir stoperi ilk 11 çıkartabilirsin. Normalde yedektir ancak bu 1.95’lik yedek kule stoperin o maç senin için hayat kurtarıcı olacaktır.

Veya 1-0 önde olduğun ancak rakibin gücünden dolayı geriye yaslanmak ve geçiş hücumuna döndüğün bir maçta dakika 65-70 gibi sahaya atabileceğin süper hızlı bir kanat oyuncusu olmalıdır. Kontra atak oyununa döndüğünde son 15-20 dakika belkide bu oyuncu sayesinde bir gol daha bulabilir, rakibi zorlamaya devam edebilirsin.

4) Ekstrem bir özelliği bulunan, maç çevirebilen Veteran bir oyuncu (1-2 tane)

Şimdi bu oyuncu haliyle yaşını almış bir oyuncudur. Fiziksel özellikleri düşüştedir vs. Ancak kendisinin tam anlamıyla maç kazandıracak ekstrem bir yeteneği vardır. Örneğin uzaktan çok iyi şut çekiyor olabilir, zımba gibi duran toptan kaleye vuruyor olabilir, çok ekstrem bir ara pası atma yeteneği olabilir vs. 0-0 veya 1-1 giden kritik ve açılması zor bir maçta bu oyuncuyu son 10-15 dakika sahaya atabilir ve ondan medet umabilirsin.

5) ilk 11’i zorlayan oyuncu (3-4 tane)

Kendisi formsuz olduğu için yedek düşmüş olabilir veya alternatifi çok iyi bir çıkış yakalamış olabilir, lakin ilk 11 başladığında bu niye oynuyor ki dedirtmeyen, mevkisindeki arkadaşının formasını çalmaya yakın oyuncular, hem rotasyonda işe yarar hem de takımdaki oyuncuların kendini salmasını engeller

Diger liglerde kulubler 12-14 oyunculara onem verirken TR de bu kadar yedek kulubesi dusunulmesi beni dusunduruyor. 3 tane yildiz forvetin var ilk basta. 1 tane stoperin 3 senedir as stoper olarak kullanmisin, Ziyech gibi isim var kulube. Yedek sorunsali diye birsey yok bizde bence.

Dünyanın neresinde olursa olsun her iyi oyuncu mutlaka oynamak ister. Yani asla güçlü bir yedek kulübesi oluşmaz olsa bile tesadüfen oluşmuş olup maksimum idare süresi 1 senedir.

Klopp, guardiola gibi tarihin en iyileri arasında sayılacak td’ler bile 60-65 maçlık sezonları hep 14-15 kişilik kadrolarla götürdü.

Bugün city’nin yaşadığı problemin en büyük kaynağı bu zaten. Palmer ve alvarez gibi oyuncuları bu yüzden kaybettiler

Skoru değiştirecek yada maçı tutacak oyuncu gerekiyor. Merkez orta saha şart hala.

Mevzu o değil, mevzu rekabet.

Geçen sene nasıl sezona Kerem Tete Zaha başladı ama sezonu Barış ve Ziyech bitirdiyse durum tam olarak bu. Herkes saçma sapan ihtiyaca takıldı da Tete dışında hepsi olumlu katkılar verdi dönem dönem. Hatta skor üretmese de başlarda bağlantı oyunu Tete üzerinden gidiyordu Mertens yerine Kerem oynarken.

Bu sene ne yaptık Kerem yerine son seçeneği aldık Ziyech’i sildik, Zaha ve Tete yerine zaten adam almadık hop Yunusla Barış dışında elde kalmadı.

Ee bunlar da her maç mükemmel oynayamaz, az düşseler yerleri dolmuyor, sorun yedekten girip katkı yapmaktan ziyade bu.

Yedek kulübesi anlık:

Günay
Jelert
Nelsson
Metehan
Demirbay
Berkan
Sallai
Kutucu
Yusuf
Batshuayi

çok kötü diyemeyiz hatta iyi bile sayılır isimlere bakılırsa ama sıkıntılı nokta hiç biri 11'i zorlamıyor.

Yedek kadron ana kadronda kopuyorsa performans olarak o takım düşüşe geçer.

Jelert (seviyesi yetersiz)
Nelsson (konsantre değil)
Metehan (seviyesi yetersiz)
Demirbay (odaklanmıyor)
Berkan (3-4 farklı yerde kullanılıyor)
Sallai (11'i zorlayamıyor)
Yusuf (seviyesi yetersiz)
Batshuayi (odaklanmıyor)

Burada

Bats + Demirbay bir şekilde katkı vermeli çünkü en çok forma giyecek iki isim. Bunlara 3. de Kutucu oldu. Sallai de bölgesine transfer yapılmazsa aynı şekilde. Nelsson da kalıyorsa artık kafayı resetlemeli ve katkı vermeli. Berkan zaten bir şekilde oynar.

Ek olarak

Yusuf
Jelert

bu ikisi ile kiralık yolları ayırıp 2 takviye yapılmalı tam da bölgelerine.

Yedek kulübesi anlık:

Günay
Jelert
Nelsson
Metehan
Demirbay
Berkan
Sallai
Kutucu
Yusuf
Batshuayi

çok kötü diyemeyiz hatta iyi bile sayılır isimlere bakılırsa ama sıkıntılı nokta hiç biri 11'i zorlamıyor.

Yedek kadron ana kadronda kopuyorsa performans olarak o takım düşüşe geçer.

Jelert (seviyesi yetersiz)
Nelsson (konsantre değil)
Metehan (seviyesi yetersiz)
Demirbay (odaklanmıyor)
Berkan (3-4 farklı yerde kullanılıyor)
Sallai (11'i zorlayamıyor)
Yusuf (seviyesi yetersiz)
Batshuayi (odaklanmıyor)

Burada

Bats + Demirbay bir şekilde katkı vermeli çünkü en çok forma giyecek iki isim. Bunlara 3. de Kutucu oldu. Sallai de bölgesine transfer yapılmazsa aynı şekilde. Nelsson da kalıyorsa artık kafayı resetlemeli ve katkı vermeli. Berkan zaten bir şekilde oynar.

Ek olarak

Yusuf
Jelert

bu ikisi ile kiralık yolları ayırıp 2 takviye yapılmalı tam da bölgelerine.
doğru yaklaşım ama ben biraz bilmiyorum huyumdan mıdır net çizgi çekemiyorum oyunculara - var 1 2 tne tabii

Demirbay ve Batshuai - futboldan kopuklar resmen , halısaha modunda girip 0 etki son 2 ayda aslında. çünkü esas görevleri olan ofansif anlamda asla iş yapmadılar.

Sallai - beklentimin çok altnda kaldı - diri enerjik adam Berkan gibi ama topla daha iyidir diyordum ama değil tam olarak.

Yusuf - Jelert - Eyüp - hatta Gökdeniz gürpüz - hatta ve hatta Efe Akman : Bunların sezon başından beri hepsi olmasada belli aralıklarda oyuna dahil olup süre almaları gerekirdi - o cesareti gösteremedi okan hoca. bunu yaparım puan bırakırım 5inci yıldız baskısı vs var tepemize çıkmasınlar endişeside vardır muhakkak (herkeste olabilir)

ama biraz daha ezber dışında kalıp - forma adaletin olsa bunlar sırf otumaz biraz çana gösterir düşüncesindeyim.

misal Köhn geçen sene elinde mecburdu aldın oynattın - fena başlamadı ama 4lü sistemde kanat bek olduğu için adapte olamadı - kiralık verdin. e şimdi o sisteme döndün - ona göre adam aldın (güya) oynatmıyorsun güvenemiyorsun.

yani birisini takıma dahil edip sonra mı deniyoruz anlamadım.

o konuda hocanın eksikliği mi var çekincesi mi var bilemiyorum ama 20-25 yaş aralığında piyasa yapan oyuncular hep süre alarak çıkıyor ortaya.

aha kere
aha kiralık gittiğinde yunus
aha BAY
aha Nelsson

bunlar berbat Belmas döneminden olmasına rağmen meyvesini yediğimiz işler.

doğru yaklaşım ama ben biraz bilmiyorum huyumdan mıdır net çizgi çekemiyorum oyunculara - var 1 2 tne tabii

Demirbay ve Batshuai - futboldan kopuklar resmen , halısaha modunda girip 0 etki son 2 ayda aslında. çünkü esas görevleri olan ofansif anlamda asla iş yapmadılar.

Sallai - beklentimin çok altnda kaldı - diri enerjik adam Berkan gibi ama topla daha iyidir diyordum ama değil tam olarak.

Yusuf - Jelert - Eyüp - hatta Gökdeniz gürpüz - hatta ve hatta Efe Akman : Bunların sezon başından beri hepsi olmasada belli aralıklarda oyuna dahil olup süre almaları gerekirdi - o cesareti gösteremedi okan hoca. bunu yaparım puan bırakırım 5inci yıldız baskısı vs var tepemize çıkmasınlar endişeside vardır muhakkak (herkeste olabilir)

ama biraz daha ezber dışında kalıp - forma adaletin olsa bunlar sırf otumaz biraz çana gösterir düşüncesindeyim.

misal Köhn geçen sene elinde mecburdu aldın oynattın - fena başlamadı ama 4lü sistemde kanat bek olduğu için adapte olamadı - kiralık verdin. e şimdi o sisteme döndün - ona göre adam aldın (güya) oynatmıyorsun güvenemiyorsun.

yani birisini takıma dahil edip sonra mı deniyoruz anlamadım.

o konuda hocanın eksikliği mi var çekincesi mi var bilemiyorum ama 20-25 yaş aralığında piyasa yapan oyuncular hep süre alarak çıkıyor ortaya.

aha kere
aha kiralık gittiğinde yunus
aha BAY
aha Nelsson

bunlar berbat Belmas döneminden olmasına rağmen meyvesini yediğimiz işler.

Okan Hoca'nın oynatmaya çalıştığı oyun ile takımın bazı transfer tercihleri uyumsuz.

Okan Hoca'nın aklında hep 2000 takımı var. Evinde yatmadan tahtaya çıkıp ''Okan-Torreira'', ''Taffarel-Muslera'', ''Sanchez-Popescu'' vs yazıp sonra futbolcu analizi ettiğine yemin edebilirim gelecekler için.

Ama mükemmeliyetçilik ile saplantı haline getirmenin arasında sınır çok ince. Mükemmeliyetçilik genelde başarı getirir ve yorucudur. Saplantı ise seni içten içe kemirir.

Geçen sezon üçlü gibi bir opsiyon asla yoktu çünkü takımda İcardi'nin yanında oynatabileceği ondan bile daha iyi seviye biri yoktu. Osimhen alındı ikisini birden oynatırım diyerek 4-4-2 ya da 3-5-2 sistemi düşünüldü.

Ama eldeki malzeme tam uygun değildi / halen değil. İşin kötüsü dörtlü için de hayal edilen seviye ile bulunduğumuz arasında sadece çok ince ''form düşüşü'' ve ''alternatifsizlik'' farkı var.

Yunus
Mertens
Barış

üçlüsü muhteşem bir 10 hafta geçirdi ve o arada takım hayal ettirdi ama sen aynı üçlüyü 80 dakikadan 30 maç oynatırsan üst üste ister istemez form düşer. Bu sene geçen 2 sezondan farklı olarak rotasyonumuz hiç efektif değil.

Geçen sene

Barış
Kerem
Zaha
Ziyech
Tete

5'i de dönem dönem 11 çıktı. Barış genelde biri oldu ama Kerem bile yedek kaldı. Ziyech son 10 hafta öne çıktı. Zaha İcardi yokken 1.5 ay bizi sırtladı (Kasım-Ocak), Kerem aynı şekilde o dönem yükselmeye başladı ve 2. devre asist kralı oldu 0'dan başlayıp sezona.

Şu an Yunus ve Barış'ın skor katkısı veremediği ve clean-sheet yapamadığımız her maç puan kaybetmeye adayız. Çünkü takım bu ikisi katkı vermeyince maksimum 1-2 atabilir.

En büyük eksiklik bana göre Sallai'nin bir Rashica kadar bile olmaması. Muhakkak gol atan ve oyun içi katkısı veren bir kanat lazım.

Ahmet biraz toparlar eğer uyum ve seviye sorunu yaşamazsa diye düşünüyorum bu açıdan. Ama o da oynatan değil, oynayan ekipte set halinde iş yapar.

Bence muhakkak ''kanat ve 2. forvet'' oynayan biri daha alınmalı.

Defansif açıdan ise Nelsson kafaca böyle gidecekse onun profili ve sakarlık potansiyeli olmayan biri şart.

medyada da , gecte olsa asagidaki konuya deginilmesi olumlu bir durum .kimdir tanimam , soyledikleri , sozlugumuzde - ne dediler - basligina eklenmis . < ->

"torreira'nın alternatifi yok galatasaray'da. varmış gibi olanlar var. yedek kulübesindeki oyuncular sara ve torreira'nın muadili olmasını geçtim 3 seviye altında oyuncular. sizin de oyununuz o oranda düşüyor. girenle çıkanın akla, kara gibi değişmediği bir kulübe olmalı. ilk 11'deki oyuncular ne kadar daha bu kondisyonla götürebilecek ki? galatasaray herhalde sara'ya alternatif kerem demirbay düşünmüyordur. ya da torreira yerine berkan idare eder diye hareket etmeyecektir. bu mevkinin konuşulmamasına çok şaşırıyorum. 6-8 konuşulmaması mümkün değil."

ogün şahinoğlu

hemen hemen benzerini ve dahasini mac basliklarinda nacizane bu sezon bolca vurgulamistim .

kadro muhendisligi = error .

saygi ve selamlar .

@Aras Şimşek , @Onur Adıbelli , , @Hayri Cund , @Hüsnü Ayabakan , @Veli Baltacı

Yedek kulübemizde, sadece yedek kulübesi var. İÇİ BOŞ.

Geri
Üst Alt