Cevap: #10 Arda Turan | KAPTAN
Baştan sona süslü laflarla boş bir eleştiri. Medyanın satılık kalemlerinin laflarının güzel bir derlemesi. Arda profiline zerre oturmayan bir analiz.
Keita, Elano, daha 2 günlük Dos Santos... Bu adamların hepsinin farklı üstün özellikleri var ama hiç biri de Arda'nın yaptığını yapamaz. Dar alanda topla en etkili oyuncumuz, gömülü savunmaları en kolay açacak adamımız Arda. Tek sorunu tüm şu sakatlıklarla dolu dönemde çok sorumluluk aldı. Yine de çok iyi oynuyor. Belki 1 maç dinlenmeye ihtiyacı var. Belki diyorum çünkü artık yaptığımız maç sayısı haftada 1 e düştü. Ona da ihtiyaç duymayabilir.
İyiki varsın Arda.
Arda skorer yönünü geliştirmedi maalesef.. sadece tecrübe kazandığı için daha özgüvenli ve soğuk kanlı hareket edebiliyor ve Arda'nın son 2 sezonda üstüne koyduğu tek özellik de bu zaten.. Bunun dışındaki tüm özelliklerinde gerileme ve duraklama var...
İsterseniz Arda'nın küçük bir analizini yapalım :
1-Arda üstün fiziki özelliklere sahip değil...
2-Arda topla beraber çok süratli bir oyuncu değil.. ve hızlı olmadığı gibi hızlı düşünme yeteneğini de gün geçtikçe kaybediyor.. Dünkü Gio ile Arda nın topla beraber hızlarını bir kafanızda canlandırın bakalım... bana hak vereceksiniz..
3-Arda Euro 2008 den beri kendini gelişmeye kapattı maalesef... Hatırlarsanız 2007/2008 in ikinci yarısında Kalli Hasan Şaş hastalığına yakalanan Arda yı uzun süre yedek bıraktı ve bu tedavinin Arda ya çok faydası olmuştu.. Nitekim Euro2008 de beklediğimizin üstünde çabuk düşünen ve hemen harekete geçen bir Arda gördük...
4-En önemlisi : Medyanın aşırı abartması neticesinde Arda "ben dünyanın en iyilerinden olacağım" modundan "ben dünyanın en iyilerindenim" moduna geçti... Dikkat ederseniz Arda çalım ve top sürme figürlerine yeni bir şey eklemiyor 2 yıldır.. Ve hala 2008 deki hareketleriyle adam geçiyor.. Haliyle de Arda nın stilini ezberleyen savunmacılar eskisi kadar zorlanmıyor.. Bir bjk maçında 6 kişinin arasından top çıkardığını hatırlarım.. şimdi en fazla 2-3 kişi topu Arda dan almaya yetiyor...
5-Arda Kalli dönemi hariç hiçbir zaman üst düzey yıldız kondisyonuna kavuşamadı... G.Saray ın tüm maçlarını 90 dk izlerim ve bu sezon Lig tv istatistiklerine göre koşulan mesafe bazında Arda nın takım içinde ilk 5 e girdiği maç sayısı 3 ü geçmez... (Elano ve Keitanın neredeyse her maç ilk 5 te olduğunu ayrıca hatırlatırım)
6-Arda bitiricilik ve topa vuruş tekniği konusunda da 2 yıldır üstüne birşey koyamadı.. Bu yıl ki asist ve gol sayısındaki artışın yegane sebebi hücumda neredeyse tüm topların Arda da toplanmasıdır..
7-Arda mental olarak da iyi durumda değil ve ciddi anlamda kendisini doğru yönlendirecek bir yaşam koçuna ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.. Çünkü yukarıda bahsettiğim tabloya istinaden Arda kendini takımdaki diğer tüm oyunculardan açık ara daha üstün ve yetenekli olarak görüyor.. Fakat özellikle son maçlarda Keita,Elano gibi oyuncuların potansiyellerini sahaya yansıtmalarıyla beraber Arda da "ne oluyor bunlara" şeklinde şaşkın bir tedirginlik başgöstermeye başladı.. Dikkat ederseniz son maçlarda Arda kendi isabetsiz paslarında "neden koşmuyorsunuz" şeklinde arkadaşlarına kızarken başkalarının kendisine attığı isabetsiz paslarda yine aynı tavırla arkadaşlarını suçlamaya başladı...
Sonuç olarak: Arda harika bir oyun zekasına sahip ve üst düzey oyuncu olmak için yeterli teknik kapasitesi olan genç bir yıldız adayı iken.. Sadece bu iki özellikten ibaret kısıtlı bir oyuncu olma yolunda hızla yol alıyor... Arda nın şu anki oyununu Hagi nin 35 yaşındaki futbolu ile kıyaslarsanız ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınızdır.. Selam ve saygılarımla...
Baştan sona süslü laflarla boş bir eleştiri. Medyanın satılık kalemlerinin laflarının güzel bir derlemesi. Arda profiline zerre oturmayan bir analiz.
Keita, Elano, daha 2 günlük Dos Santos... Bu adamların hepsinin farklı üstün özellikleri var ama hiç biri de Arda'nın yaptığını yapamaz. Dar alanda topla en etkili oyuncumuz, gömülü savunmaları en kolay açacak adamımız Arda. Tek sorunu tüm şu sakatlıklarla dolu dönemde çok sorumluluk aldı. Yine de çok iyi oynuyor. Belki 1 maç dinlenmeye ihtiyacı var. Belki diyorum çünkü artık yaptığımız maç sayısı haftada 1 e düştü. Ona da ihtiyaç duymayabilir.
İyiki varsın Arda.