Sneijder´i Sneijder yapan cagdas bir ofansif orta saha oyuncusu olmasiydi, ancak 2010 yilindan beri daha cok klasik bir on numara profili ciziyor. Sneijder ile takim defansif anlamda (kaleci haric) 9 kisi oynuyor, buna birde Burak katilinca 8 kisiye düsüyor, birde beklerimiz Veysel ve Tarik olunca CL´den topa karsi sifir bir oyun ile, dörtlendik devamli. Bu nedenlerden dolayi, Burak yerine oraya daha yirtici, sirti dönük oynayabilen ve ciddi anlamda takim oyunu oynayabilecek oyuncu gerekiyor.
Defansif anlamda Melo, ve Selcuk özellik ile, tabi birde stoperlerimiz yeterince nasibini aldi sikintilarimizdan. Ancak ileride Mustafa Sarp´a yaklasacak bir seviyede gölge pres yapan iki oyuncu varsa, (Mustafa Sarp hic degilse Hollywood yildizi gibi satiyordu bu durumu) buda takimin topa karsi oyunda motivasyonunu da negatif bir sekilde etkileyecektir. Futbolda bu cok olagan bir durum. O yüzden zaten bu klassik 10 numaralar silinmistir dünya futbolundan, cünkü teknik adamlar yükselen fiziksel kapasite ile daha cok kolektif futbola yöneldi günümüzde.
Sneijder eger klassik bir 10 numara gibi oynayacak ise, ben bu pozisyonda acikcasi Ganso gibi bir oyuncuyu tercih ederim. Ganso eger daha fazla bireysel futbola dayali 1990´larda oynasaydi Hagi ve Zidane gibi, cok rahat dünya yildizi olacak bir oyuncuydu. Topu rahat kontrol eder, ve bireysel bir sekilde cok daha faydali olur bizde klassik 10 numara rolünde, cünkü onun görevi bu.
Bunun olacagina ihtimal vermiyorum, ki olsa bile yine Burak´in gitmesi grektigini düsünüyorum. Ne kadar klassik 10 numara olarak Sneijder´i oyun icerisinde pek begenmesemde, kadroda oldugu sürece, ona göre ayarlayarak kadroyu, etrafinda en az 9 tane hizli, teknik kapasitesi yüksek ve topa karsi oyunda agresif oyunculari dizmektir. Benim takim olgusu anlayisima göre, bu düzenden cikan bir oyuncu bile fazla, ancak iki yada 2013/2014 gibi 3 (Drogba, Burak, Sneijder) asla olmamasi lazim. Bu cünkü diger oyunculari pert etmek anlamina geliyor. Sonra onlar destek veremeyince ofansif anlamda, hücumda ucta olan oyuncular da pert oluyor. (Drogba)
Bu sene ben Sneijder´i oyun icerisinde en cok deep playmaker olarak begendim, ondan bir nevi Pirlo yaratma fikrine de sicak bakiyorum. Su klassik 10 Numara tarzi futbol, Sneijder icin bicilmis kaftan bir pozisyon degil. Biraz daha geriye, oyunun icine cekilmesi lazim.