1) Bu konuda hatalisin. Zaten temel sorun bu. Wenger kulubun hem teknik direktoru, hem de sportif direktoru (bir nevi genel menajeri).
Wenger kulübün hem td hem sportif direktörü ama sahibi değil. Yani anca kendine verilen transfer bütçesinin kontrolü kendisinde olabilir. Arsenal'ın bankada parası var ama öyle £200 milyon transfer bütçeleri olmamış. Mesela burda Arsenal'ın bağımsız bir yatırım şirketinin Arsenal kulübünün finansal durumuyla ilgili raporu var (kusura bakma İngilizce), orda Arsenal'ın gelirleri giderleri borçları harcayabileceği para, neye ne kadar ayırıyor ve ayırabilir anlatılmış zaten. Bazı sorularının cevabını orda bulabilirsin belki. (Kısaca Arsenal'in transfere ayıracak 200 milyonu yok diyor)
Arsenal is different... very different. - Collins Sarri Statham Investments
Arsenal zaten 90'ları ve özellikle 2000'leri hisselerin el değiştirmesi ve Stan Kroenke'yle Usmanov arasında iktidar mücadelesiyle geçirmiş.
Geleneksel olarak da Arsenal özellike Wenger'li yıllarda dışardan çok özel biri olmadıkça transfere çok para harcamak yerine genç yetenekleri bulup kendi yetiştirip yıldız yapan ve hatta satan kulüp oldu. Stan Kroenke'nin artık Arsenal'i daha yarışmacı yapmak için yatırım yapmak istediğini okumuştum ama sonuçta kulübün (şirketin) maddi dengelerini bozacak harcamaya gireceğini sanmıyorum Arsenal bu konuda dikkatli bir kulüp. İlerleyen yıllarda eminim bu değişecektir, ama PSG veya City gibi bir anda 200-250 milyonluk transfer bütçelerine girip girmeyeceklerinden emin değilim.
Liverpool'un da şimdiki sahipleri FSG (Fenway Sports Group) Amerika'lı bir şirket, onlar da Boston Red Sox'ın sahipleri, onların da parası var ama onların da politikası genel olarak transferde Pogba veya Diego Costa gibi oyunculara 80-100 milyon harcamak yerine o tarz adamları daha ucuzken alıp daha çok moneyball transferleri yapmak istiyorlarmış, biraz Tottenham gibi düşünüyorlar, Klopp'la iyi anlaştılar.
Artik harcanmayan para icin dogal olarak Wenger suclaniyor. RvP gittiginden beri bir santrafor ihtiyaci var mesela, Wenger bunu hep sacma sapan transferlerle gecistirmeye calisiyor: Sanago, Welbeck, Perez, Giroud vs. tarzi isimleri deniyor. Kulup cikip "para var, harcayacagiz" diyor; Wenger gidiyor bu adamlari aliyor. Insanlari cildirtan bu zaten.
Not: Wenger son birkac senedir para harcamak istiyorum ama piyasada adam yok demeci veriyor. Buna inaniyor musun?
Wenger "almış olmak için adam almam" demişti bi ara ve bu konuda bence haklı. Benzema'yı almak istediler alamadılar. Higuain'i almak istediler o da Juventus'a gitti. Onun dışında alabileceği çok adam da yok, Lewandowski'yi filan alacak hali yok. Embolo, Lacazette gibi adamlara da kulüpler 50 milyon istedi. Sanchez forvette iyi tuttu kanada da Draxler'i almak istedi Draxler PSG'ye gitti.
Ben Wenger takımı çok iyi yönetiyor demiyorum, takımın üstünde kontrolü kaybetmiş biraz, orda taze kan lazım artık Arsenal'e ama Arsenal'in bütün sorunları bence Wenger'den kaynaklanmıyor. Manchester City 3. sınıf ikide bir ligden düşen bi takımdı, araplar takımı aldı artık transfere 150-200 milyon bütçe ayırabilen ve takımı alt yapı ve üst yapıyla Barcelona'dan profesyonellerin (sportif direktör vs) yönettiği iyi yapılanmış bir kulüp haline geldi, en iyi hoca kimse alıp getirdiler. Anlatabiliyormuyum, bunlar hedefleri olan ciddi bir kulübün yapacağı işler. PSG de öyle, Bayern de, Barcelona da Juventus da. Transfer yapılacaksa ayrılan bütçe belli, hedefler belli, hocası ona göre seçiliyor, ciddiyetsizlik varsa görüşme odasına alınıyor vs.
Arsenal'de genel bir başıboşluk var, ama Wenger öncesi de farklı değil Arsenal:
2) Arsenal'in Wenger'den once ve sonra basarilarina bakalim: (Community Shield ve League Cup'i katmadim, fazla onemli degiller diyelim)
Wenger'den once: 10 lig sampiyonlugu, 6 FA Cup, 1 Kupa Galipleri Kupasi
Wenger'den sonra: 3 lig sampiyonlugu, 6 FA Cup
Arsenal 1886'da kurulmuş, sen niye Wenger'li 20 yılı Wenger'siz 111 yılla karşılaştırıyorsun ki?
Wenger'den önceki 10 lig şampiyonluğundan 5 tanesi zaten 1930-1938 arası alınmış şampiyonluklar, sonra bi tane 1948'de, bi tane 1953'te, bi tane 1971'de, ondan sonra 2 tane de 89 ve 81'de Graham'la alınmış 2 şampiyonluk var.
Yani Wenger öncesi de büyük başarılar yok, transfere ayrılan büyük bütçeler de yok. Arsenal 1930'larda en başarılı dönemini yaşamış, ondan sonra 5-10 yılda 20 yılda bir tek tük şampiyonluklar. Arsene Wenger gelince de 20 yılda 3 şampiyonluk, ama hep ilk 3-4'te bitirip 6 defa da ikincilik alıp 20 yıl boyunca her sene şampiyonlar ligine katılabilme başarısını göstermişler, tabi bu da marka olarak tanınırlıklarını ve gelirlerini arttırmış.
Ama Arsenal Wenger'den once onemsiz bir takimdi demek hata olur. Arsenal 2. sinif bir kulup demek de hata olur; yaklasik son 7-8 senedir 2. seviye bir takim haline gelmis olabilir Arsenal, ama bunun tek sorumlusu yine Wenger'dir.
İkinci sınıf derken Bayern, Real, Juventus, Manchester United vs gibi kulüplere göre kıyasladım.
Mesela Chelsea'nin 1 şampiyonlar ligi ve Avrupa ligi kupası var.
Dortmund'un 1 CL 1 kupa galipleri kupası.
Juventus'un 2 CL, 1 kupa galipleri, 3 UEFA, 2 UEFA super kupa, 2 intercontinental kupası.
Inter'in 3 CL 3 uefa kupası 3 intercontinental/club world cup
Manchester United'ın 3 CL, 1 kupa galipleri kupası, 1 super kupa, 1 Intercontinental
Barcelona-Bayern-Liverpool'un 5'er tane CL, ayrıca kendi aralarında bi sürü uefa/super kupa/intercontinental/club world cup
Milan'ın 7 CL, 2 kupa galipleri, 5 super kupa 4 intercontinental/club world cup
Real Madrid'in 11 CL, diğerlerini yazmayayım.
Bu arada Porto'nun da 2 CL, 2 UEFA, 1 super kupa, 2 intercontinental kupası var. Benfica'nın da 60'larda aldığı iki CL/Şampiyon kulüpler kupası.
Aston Villa'nın (82'de finalde Bayern'i yenerek) ve Hamburg'un da (83'de finalde Juventus'u yenerek) aldığı birer şampiyon kulüpler kupası var.
Galatasaray'ın bi UEFA bi super kupası var.
Arsenal'in bi tane kupa galipleri kupası.
Dogru bir yapilanmayla sampiyonlar ligi, lig sampiyonlugu tarzi hedefler hayal degil.
Olabilir tabi. Ama diğer bazı büyük kulüplerin bir sınıf altında şu an. Aynı şey City/PSG için de geçerli ama City'le PSG çok yatırım yaptılar ve yapılandılar, hem üst yapıya hem alt yapıya, bi Bayern'de Real'de gördüğün ciddiyeti görüyorsun onlarda, yani takımda başıboşluk varsa sebebi hocaysa hocayı değiştiriyorlar, oyuncuysa oyuncuyu, ciddiyet var yani. Yakında onların da Avrupa'da birşeyler kazanabileceklerini düşünüyorum (PSG çok iyi gözüktü kimbilir).
Arsenal de yapabilir. Liverpool ve Tottenham'dan da bişeyler bekliyorum hatta.