1905-2015 Formalarımız - Sayfa 3 | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

1905-2015 Formalarımız


Cevap: 1905-2009 Formalarımız



kimbu8.jpg
 

Şu 1906 forması dikkatimi çekti, baktım hakikaten varmış bu forma. Erkenden vazgeçtiğimiz iyi olmuş.
teori veya varsayım değil. tamamen tarihsel gerçeği olan bir forma. bir galatasaray'lı olarak okuduğumda beni de oldukça şaşırtsa da, oldukça ciddi kaynaklara dayanıyor. bilindiği gibi galatasaray ilk kurulduğunda renkleri kırmızı-beyaz idi. ancak dönemin baskıcı rejimi yüzünden bu renkler değiştirilmek zorunda kalındı. daha sonra takım yanni vassiliadis'in gösterdiği bir katalogdaki sarı-lacivert renkte bir parçalı formayı beğenip bu renklerde karar kıldı. hatta galatasaray'ın 1906 yılında takım halinde çekilmiş ilk fotoğrafında futbolcuların üstünde sarı-lacivert formalar vardı.

https://3.bp.blogspot.com/…8s/s1600/1905ilktakim.jpg

1908 yılında çekilmiş başka bir fotoğraf ve yine sarı lacivert forma

https://2.bp.blogspot.com/…ikqx3xsnc8/s1600/1908.jpg

galatasaray bu renkleri ve formayı 2 sene kullandıktan sonra şimdiki renkleri olan sarı kırmızı renklere geçmiş. sarı lacivert renklerden vazgeçme sebebi ise baltalimanı ile yapılan ve 5-0 mağlup olunan bir maç sonrası ali sami yen'in bu forma uğursuz diyerek değiştirmesidir. bilgisayar ortamında çizilmiş hali için;

https://1.bp.blogspot.com/…6-1908 bicolor collar.jpg

yani galatasaray 1906-1908 yılları arasında sarı lacivert formalarla mücadele etmiştir. peki 1907 yılında kurulan fenerbahçe ile hiç aynı dönemde aynı renklere sahip olmuş mudur. bu olanaksız bir durum çünkü fenerbahçe'de ilk kurulduğunda renkleri sarı-beyaz idi. kulüp 2 sene sonra yani 1909 yılında sarı lacivert renklere geçti ve bugünlere geldi. peki fenerbahçe'nin sarı lacivert renkleri almasında galatasaray'ın bu renklerden vazgeçmesinin bir payı var mıdır. bu sadece ortaya atılan bir teoridir.

sonuç olarak bir galatasaray'lı olarak doğal olarak açıkçası bu tarihsel gerçek beni oldukça şaşırttı. doğal olarak hep antipati ile baktığım bir kulübün renklerinin bir zamanlar benim takımımın da renkleri olduğu gerçeği açıkçası ilginç duygular yaşamama sebep oldu. hatta sarı lacivert renklere hiç olmadığı kadar bir sempati beslememe sebep oldu. nasıl olsa fenerbahçe'den önce biz kullanmışız o renkleri [SUP]*[/SUP]

kaynak:https://galatasarayformalari.blogspot.com/…ahce.html

kaynak 2: https://www.rerererarara.net/…lacivert parçalı forma

edit: fotolar herhalde siyah beyaz. 1906 yılından bahsediyoruz. burada maksat o fotoğraftaki formanın sarı lacivert olduğunu belirtmek. ayrıca bu sarı lacivert iddiasının temeli tarihçi ruşen eşref ünaydın 1957'de yazdığı "galatasaray ve futbol" adlı kitabındaki alıntılara dayanmaktadır. adı geçen kitapta rahmetli ruşen eşref ünaydın şöyle anlatıyor.

-----alıntı---------
"yabancı kulüplerle türk kulübü olarak ilk karşılaşma çığırını açma cesareti ve şerefi de galatasaray'ındır. (sarı lacivert parçalı forma'nın uğursuz geldiği için atılması üzerine) galatasaray hala bugüne kadar üzerinde taşıyıp bir çok zafere ulaştırmış olduğu sarı kırmızı rengi de ilk birinci olacağı yıl istanbul'u ziyarete gelmiş olan akdeniz ingiliz filosundan barham'a karşı oynadığı maçta giydi. bu maçın arifesinde ali sami, asım tevfik ve kaptan emin bülent'in şişman yanko ananiyadi'nin bahçekapı'daki mağazasından seçtikleri iki renk kumaştan o pazar gününe hemen yeni gömlekler yetiştirmek gerekiyordu."
----alıntı----------
 
Üst Alt