1999-2000 Kadrosunun Aslında Çok İyi Olmaması

Ergün Pende 94 yılı yaz ayında girdi bu kulübe. Ön libero, orta saha oyuncusu olarak oynadı 5-6 sezon. 99-2000 sezonunda Hakan Ünsal'ın yaşadığı sakatlık sonrası sol bek olarak değerlendirdi Fatih Hoca. Ergün Penbe'nin oyun bilgisi şu an hangi Türk oyuncumuzda var? Bir tane orta saha oyuncumuzu sol beke devşirmek istesek hangi oyuncuyu yapabiliriz? Malesef yok.

Capone evet bir bek oyuncusu için ağırdı ama oyun bilgisi ve sizelı yapısı ile stoper, savunma beki olarak çok kaliteliydi. Duran toplardaki gol sezisi muazzamdı.

Orta sahanda Suat Kaya 31 yaşındaydı 99-2000 yılında evet fizik olarak çok iyi oyuncu değildi ama oyun bilgisi üst düzeydi, Tugay Kerimoğlu da yedeği. Kaliteye bakar mısın? Şimdi senin o bölgede üst düzey bir oyuncun var Torreria ama yedeği yok. O zaman aynı kalitede 2 oyuncu var. Ergün Penbe orta sahada rotasyon oyuncusuydu. Senin Ergün Penbe gibi bir rotasyon oyuncun var mı? Malesef yok. Bir takımın en önemli bölgesi her daim orta sahadır. Orta sahan iyiyse yıl sonunda başarılı olmama ihtimalin yok.

Ergün-Tugay-Suat-Emre-Okan-Hagi-Ümit. Bu orta saha hem çok kaliteli hem de uzun seneler bir arada oynadılar. Savunma hattı da öyle. Hücumda ara ara değişiklikler oldu ama genelde Hakan-Arif beraber oynadı.

O günkü kadro bugünkü kadrodan elbette kalite olarak çok iyi değildi. O zamanların futbolu da bu zamanların futbolu kadar kolay değil malesef. O zamanlarda Vanspor,Yozgatspor vardı gelirdi Sami Yen'e maç 4-0 olurdu hala kapanırdı daha fazla gol yememek için, şimdi öyle mi ?

95-96 sezonunda 4.olup lig liderinden 16 puan fark yemişiz. Sonraki seneye başlarken teknik direktör olarak Fatih Hoca gelip aşağıdaki transferleri yapmışız.

1694250280956.png

Sezonun ilk maçı Van deplasmanı. Sezona 3-5-2 ile başlayıp öyle bitirmiştik. Hagi'nin 2 golü ile kazanmıştık, sonraki hafta içerde Trabzon'u Hagi'nin frikikten attığı tek golle zar zor yenmiştik. Sonra Kocaeli deplasmanında 1 puanı zor kurtarmıştık. Sonra içerde Fenerbahçe ile oynayıp 4 tane yemiştik. Zaten o sezon 2 mağlubiyetimiz var 2'si de Fenerbahçe. Dışarda da 3-2 kaybetmiştik. 2000 yılında kazanılan Uefa Kupasının ikonik isimlerinden Bülent Korkmaz 96-97 sezonunda banko 11 oyuncusu bile değildi. Bekir Gür-Vedat-Van Gobbel 3lüsü ile oynadı hoca. Van Gobbel 1 sezon oynadı ayrıldı. O sezon derbilerde sadece içerde Trabzon'u yenebilmiştik. Beşiktaş ile 2 beraberlik. Fenerbahçe'ye karşı 2 mağlubiyet. Yani şampiyon olundu ama çok da tatlı bir sezon olmamıştı bizim adımıza.

Bir sonraki sezon CL gruplarda aldığımız sonuçlar ortada.

1694251383293.png

Ligde de çok parlak bir sezon geçirmedik ikinci Fenerbahçe'nin 4 puan önünde şampiyon olduk. 24.haftaya kadar lider olamadığımız bir sezondu.
1694251413391.png

Bir sonraki yıl CL gruplarından dramatik bir şekilde son maçta basit bir hata ile elenmiştik.

1694251574568.png

Sezon sonuna doğru yine liderliği ele alıp 1 puan farkla Beşiktaş'ın önünde şampiyon olmuştuk.

1694251662536.png

Rezalet bir CL grup başlangıcından sonra son iki maçta alınan galibiyetlerle UEFA kupasına gidebilmiştik.Sonrası malum.Kimsenin şans vermediği bir takımdık.

1694251819055.png

O sezon ligde 5.hafta liderliği ele alıp yine şampiyon tamamlamıştık. 99-2000 kadrosunun temellerini çok erken atmıştık yani. 1 yıllık kadro değildi. Böyle olunca da muhakkak başarı geliyor. Elbette takımdaki yıldız isimlerin katkısı büyük, hocanın katkısı büyük. Herkesin emeği var.Emek illa ki olacak ama en önemli şey sabır. Biz Berkan'a 1,5 yıl zor sabrettik. Yunus'a 1 sezon sabredemedik kaldı ki oynamadığı halde ıslıkladık. Taraftar transfer delisi olduğu sürece öyle geçmiş zamanlardaki başarılar vs hikaye olacaktır. Kaliteli oyuncu muhakka gelip oynamalı, takıma katkı sağlamalı. Genç oyuncuların gelişimi için çok önemli. Kimse Vecino gelmesin demiyor. Geçen yıl Vecino boştaydı Lazio aldı, o zaman alınmamış Vecino'ya bu yıl 3,5 milyon euro bonservis vermenin mantığı yok. Elbette ki yanlışlıklar yapılacak, geçmiş yıllarda da yapıldı, bundan sonra da yapılacak. Herkesin buradaki en büyük derdi sıkıntısı takımın başarısı zaten. Bu işler öyle kalite ile de olmuyor malesef. Senin şu an kadrondan herhangi bir 11 çıkardığında kalite olarak Molde'nin çok fazla üstünde olman lazım ama senin oyun kaliten Molde'nin oyun kalitesine yaklaşamadı bile. Adamların hocası 2019'dan beri kulubün teknik direktörü ve 2007'den beri kulübün içinde. Sistem takımı yaratmış durumda. Biz ise sistem kurulmasına müsade etmiyoruz. X iyi oynamıyor Y gelsin, Y geliyor, Z gelsin. Bu şekilde bir yere varmamızın hiç bir mantığı yok.

Ekli dosyalar

• 1694250423926.png
    1694250423926.png
    41,4 KB · Görüntüleme: 27
Neye göre kime göre kötüydü, iyi değildi. Sonuca göreyse Avrupa'nın en iyi takımıydı.
Maliyet olarak değerlendirirsek değil. Ama sahada en iyisi.
Vakti zamanında Yunanistan 2004 yılında Avrupa şampiyonu olmuştu. O dönem İngiltere'de, Fransa'da üst düzey oyuncular mevcuttu. 2004 yılında en iyi takım kim sorusunu sorsak kavga çıkar. Zidane, Rooney, Lampard, Henry patates olmuştu.

Neye göre kime göre kötüydü, iyi değildi. Sonuca göreyse Avrupa'nın en iyi takımıydı.
Maliyet olarak değerlendirirsek değil. Ama sahada en iyisi.
Vakti zamanında Yunanistan 2004 yılında Avrupa şampiyonu olmuştu. O dönem İngiltere'de, Fransa'da üst düzey oyuncular mevcuttu. 2004 yılında en iyi takım kim sorusunu sorsak kavga çıkar. Zidane, Rooney, Lampard, Henry patates olmuştu.
heh işte tam olarak ondan bahsediyorum. Sistem olarak çok iyidi ve başarı da geldi zaten. Koskoca Real’i, Arsenal’i yamulttu, Brezilya’ya kök söktürdü ama Hagi, Popescu gibi yabancıları kenara koyarsak hangisi Real’de oynayabilecek seviyeye geldi? Verdiğin örnekteki gibi Fransa’ya sahayı dar eden Karagounis, Charisteas gibi isimler Henry, Zidane seviyesine çıkmayı bırak, yanına yakınına, çevresinde anılabilecek seviyeye getirdi mi? Ama o turnuvada doğru sistemle Karagounis, Zidane’dan daha iyi göründü.

Forumu ne zaman açsam illa bi analiz, illa bi bok atma çabası.

Sen o kadroyu şu anki paralarla kuramazsın. Ne anlatıyonuz ki

Herşeyi anladım da o iki solbeki nasıl yerdin ?
Hakan Ünsal dan sonra sol bek gelmedi bizim takıma.
23 sene oldu Hakan Balta dışında eli ayağı düzgün sol bek göremedik.
Hakan Balta da o iki solbekten iki siklet düşük.

Dün milli maça baktın, teker teker yazmayacağım ama hepsi dün oynayan futbolculardan kat kat üstün.

Herşeyi anladım da o iki solbeki nasıl yerdin ?
Hakan Ünsal dan sonra sol bek gelmedi bizim takıma.
23 sene oldu Hakan Balta dışında eli ayağı düzgün sol bek göremedik.
Hakan Balta da o iki solbekten iki siklet düşük.

Dün milli maça baktın, teker teker yazmayacağım ama hepsi dün oynayan futbolculardan kat kat üstün.
Oyuncuları yerdiğimi nereden çıkardın ki? Bence ikisi de özellikle o zamanın sisteminde olmazsa olmazdılar. Ama Hakan’ın 70’den sonra geriye dönmeyip eli belinde gezinirken yedirdiği golleri görmeyip gözümüzde kusursuzmuş gibi büyütürsek bugün Angelino’ya, Kazımcan’a falan haksızlık etmiş oluruz.

Yav hepsi tamam 30 yaşındayım Ergün abi gibi orta açabileni ne gördüm ne duydum Hakan Şükür'ü bile yemişsin

Bununla ilgili bir test var ona göre değerlendirelim.

Bir takımda Hagi mevcut mu?
A) Evet
B) Hayır

Sonuç: A'lar çoğunluktaysa takım iyi bir takımdır.
Ergün ve Ümit o penaltıları dışarı atsaydı, Suker, Berkamp falan penaltıları kaçırmasaydı. Muhtemelen Hagi için “Ben öyle yetenekli bir topçu görmedim ama final maçında bizi yaktı” diyecektik

Ergün ve Ümit o penaltıları dışarı atsaydı, Suker, Berkamp falan penaltıları kaçırmasaydı. Muhtemelen Hagi için “Ben öyle yetenekli bir topçu görmedim ama final maçında bizi yaktı” diyecektik
Olasılık ile olsaydı bazen bu işler biz de Drogba zamanı hakem 2 penaltımızı verseydi yarı finale çıkardık ama sonuçta vermedi

Fikirlere saygi duyarim da Avrupa'da oynamamissa iyi degil tezini nasul savunalim yahu. Cunku ben sadece onu anladim. Cahilligime ver.

Oyuncuları yerdiğimi nereden çıkardın ki? Bence ikisi de özellikle o zamanın sisteminde olmazsa olmazdılar. Ama Hakan’ın 70’den sonra geriye dönmeyip eli belinde gezinirken yedirdiği golleri görmeyip gözümüzde kusursuzmuş gibi büyütürsek bugün Angelino’ya, Kazımcan’a falan haksızlık etmiş oluruz.

Kimse kusursuz değil tabi, ben yaptıklarına bakarım.
Kazimcan için konuşmak çok erken.
Burun kıvırdığın Hasan Şaş Brezilya milli takımın içinden geçti.
Hani o Carlos lu Cafu lu milli takımın. Ümit Davala gidip Werder Bremen'le Almanya şampiyonu oldu. Bu Rize! ile şampiyon olmaya eşdeğer.
Ümit bu şampiyonlukta büyük rol oynadı, iki ayağını kullanabilen modern orta saha.

Yazılanlara katılmakla beraber vecino transferine tepkinin galatasaray taraftarından olmadığını düşünüyorum.

Tepki gösterenler 17-18 yaşında ki ergen,zihinsel gelişimi hala tamamlanmamış,fm oynamaktan futbolu transfer yapmaktan ibaret gören hayalleriyle yatağa giren çoluk çocuklar yani bunlar galatasaray taraftarı sayılmaz bence

Galatasaray taraftarının erden timur ve okan burukun yapacağı transfere itiraz etmesi bu yüzden hakarete dahi varan söylemleri söylemesi imkansız birşey bu ikilinin iyi niyeti bir yana takıma alınan oyuncular bir yana daha geçen yıl şampiyon yapıp şuan cl ye soktu seni.
1 tane doğru fikrin yok inanılmaz bir istikrar.

Olasılık ile olsaydı bazen bu işler biz de Drogba zamanı hakem 2 penaltımızı verseydi yarı finale çıkardık ama sonuçta vermedi
Ee zaten futbolun cilvesi bu değil mi? Juventus maçı 2. Güne kalmasaydı belki turlayamayacaktık, iyilik ve kötülük buna göre belirlenmemeli. Hagi bence Galatasaray’a gelen en yetenekli oyuncuydu ama sırf onun olması takımı en iyi yapmaz. Bence 99-2000 kadrosu kalite olarak en iyi değildi hatta belki ilk 3’e bile girmez, Ama sistem olarak tarihin en iyisiydi

Birde şöyle bir durum var. Kadronun iyi olup olmadığını neye göre kıyaslıyoruz. Ben diğer sezonlardaki kadrolara göre kıyaslıyorum. Buna göre kıyaslarsak 2000 kadrosu ve bu sezonki kadro bence en iyisi. Daha iyi bir kadroya sahip olduğumuzu hatırlamıyorum. Avrupa'nın en iyi kulüpleriyle karşılaştırıp kötüydü dersek yanılabiliriz.

Kimse kusursuz değil tabi, ben yaptıklarına bakarım.
Kazimcan için konuşmak çok erken.
Burun kıvırdığın Hasan Şaş Brezilya milli takımın içinden geçti.
Hani o Carlos lu Cafu lu milli takımın. Ümit Davala gidip Werder Bremen'le Almanya şampiyonu oldu. Bu Rize! ile şampiyon olmaya eşdeğer.
Ümit bu şampiyonlukta büyük rol oynadı, iki ayağını kullanabilen modern orta saha.
Uğur Boral’da Dani Alves’i madara etti. Şimdi Uğur Boral, Alves’ten iyi desem hepimiz bir tarafımızla güleriz. Akyel de mesela Carlos’u yamultmuştu Süper Kupa maçında. Zaten sistem takımının en önemli özelliği bu değil mi? Düzgün işleyen takımda Haugen bizim takımı dağıttı. 29 yaşındaki Haugen’i Angelino yerine kaç kişi tercih eder? Tam olarak yazımın konusu da bu aslında.

Ee zaten futbolun cilvesi bu değil mi? Juventus maçı 2. Güne kalmasaydı belki turlayamayacaktık, iyilik ve kötülük buna göre belirlenmemeli. Hagi bence Galatasaray’a gelen en yetenekli oyuncuydu ama sırf onun olması takımı en iyi yapmaz. Bence 99-2000 kadrosu kalite olarak en iyi değildi hatta belki ilk 3’e bile girmez, Ama sistem olarak tarihin en iyisiydi
En başarılı kadro ise en iyi kadrodur
Bam üçlüsü ilede sistem takımı kursalardı mesela ,başlarında sistemin tillahı rijkard vardı 🤨

Sistem takımıydı diyerek sonuca varmak an basit tabiriyle tv de ortadan yorumcu olmak gibi

Geri
Üst Alt