2024 asgari ücreti

Çalışan maliyeti işverene 30 bin civarı oldu. Bu da ürünlerde min %50 zam olacak demektir. Peki bu sert enflasyon etkisini ne zaman göreceğiz ürünlerde? Normalde 1-2 ay içinde ama açıklanan rakamlara ne kadar yansır muamma.

Peki artan maliyetlerle alım gücü korunabilir mi? Zor. Ee peki bu şartlarda yazın bir zam daha yapılmadan durulabilecek mi? Çok zor gözüküyor.

Asgari ücret arttırmakla refah sağlanamayacağını bakalım ülkemiz ne zaman öğrenecek, bunu 2 bin lira iken de söylemiştim, o zaman da tepkiler olmuştu. O günden bu yana %1000 enflasyon yedik, yetmedi mi artık?
Çok doğru dedin usta. İşverene maaliyet bindi. Küçük işletmeler artık kepenk indirecek. Atıyorum terzi dükkanı olan, döşemeci vs.

Usta orada asgari ücret ile kaç litre alınıyor, burada kaç litre ile alınıyor diye karşılaştırma yaparsak daha doğru olur diye düşünüyorum.
Market fiyatlarini ele alirsak cogu üründe fiyatlar TL'yi euro'ya cevirince hemen hemen ayni geliyor. Aradaki farklar kücük.

12 euroluk asgari ücreti vurunca brüt 2080 euroya geliyor. bu da 1504 euro bekar ve cocuksuz ve kilisede olmayanlarin aldigi net ücret, 1643 euro da evli ve cocuklu.

1643/1,80 = 912 lt
17002/36 = 472 lt

Market fiyatlarini ele alirsak cogu üründe fiyatlar TL'yi euro'ya cevirince hemen hemen ayni geliyor. Aradaki farklar kücük.

12 euroluk asgari ücreti vurunca brüt 2080 euroya geliyor. bu da 1504 euro bekar ve cocuksuz ve kilisede olmayanlarin aldigi net ücret, 1643 euro da evli ve cocuklu.

1643/1,80 = 912 lt
17002/36 = 472 lt
Demek istediğin şu mu usta?

Market fiyatları oranlama olarak aynı ama, yabancıların alım gücü daha yüksek?

Mesela her iki ülkede de domates 10 TL. Birisi aylık 20 TL kazanıyor, diğeri 40 TL kazanıyor.

Herkesin aynı maaşı almaya başlaması da ayrı bir haksızlık.

Kim ne derse desin, dünyada maaşı adil dağıtan ülkelerde bu ayrım keskin. Kalifiye adam, tehlikeli iş yapan, okumuş adam, tecrübesiz adam farklı maaşları alır.

Küçümsemek için demiyorum, madende çalışan bir işçi ile bir kasiyer aynı maaşı almamalı.
Bizim ülkede zor o iş.

Demek istediğin şu mu usta?

Market fiyatları oranlama olarak aynı ama, yabancıların alım gücü daha yüksek?

Mesela her iki ülkede de domates 10 TL. Birisi aylık 20 TL kazanıyor, diğeri 40 TL kazanıyor.
Türk lirasinin satin alma gücü cok daha düsük.

Iki ülke euro harciyor, ama birisi Türk Lirasi gibi degersiz bir para kazaniyor.

Yanlis miyim?

Almanya'da türk kasabindan normal fiyatta 9 euroya aldigimiz kiyma Türkiye'de nasil 11 euronun üstünde olabiliyor?

Iki ülke euro harciyor, ama birisi Türk Lirasi gibi degersiz bir para kazaniyor.

Yanlis miyim?

Almanya'da türk kasabindan normal fiyatta 9 euroya aldigimiz kiyma Türkiye'de nasil 11 euronun üstünde olabiliyor?
kan emici kaçak mülteciler yüzünden

Yanlis miyim?

Allah sonumuzu hayır etsin usta. Binbir emek çalışıp helal kazanmaya çalışıyoruz, onu da harcayamıyoruz. Ben de gitmeyi düşünüyorum ülkeden.

Bu on senede euroda da 32% enflasyon olmuş ama tabi kişinin kendi enflasyonu herkes için farklıdır.
Reel rakam böyledir de gördüğüm bir çok üründe %50 civarına denk geliyordu zamlar. Özellikle otel konaklamaları ciddi artmıştı en son.

2015 civarında TL kazanıp Avrupa’da gezmek ortalama maaşlarla çok mümkündü.

2023 son asgari ücret
11.402,00 TL
2023 son memur maaşı
22.000,00 TL

22.000/11.402=1.93

2024 asgari ücret
17.002,00 TL

2024 Ocak Memur maaşı
17.002*1.93=32.813 TL olur mu ??? 🧐

10lu gezen tavuk yumurtasi 2,29 = 0.229 tanesi TL olarak 7,4827 yapiyor.

1703698082219.png

10lu standart yumurta 1,99=0,199 tanesi TL olarak 6,5023 yapiyor

1703698211424.png

Almanya'daki ürün kalitesinde dolabi doldurmak istediginiz zaman Türkiye'de harcamaniz gereken para üc asagi bes yukari ayni seviyeye geliyor, ucuz ürünlerin yorumunu size birakiyorum. Bu ucuz yumurta kafes yetistiriciligi ürünü olabilir, Almanya'da o standartta yumurta satmak yasak

Geri
Üst Alt