3´lüde bu takim acisindan en uygun stoper kendisi... Ben acikcasi stoperlerin top ile cok fazla isli disli oldugu sistemleri sevmiyorum, Türkiye´de de cok basarili olabilecegini zannetmiyorum, but i'll give it a try. Rakipler zaten genel anlamda savunma yaptigi icin, topu rakip yari sahaya yikmak, daha mantikli bana göre.
Birde bizde su durum var ki, bizde top ile oynayabilecek stoper yok. Bir tek Chedjou var, buna hasbelkader müsahit olan, ama onun da begini zaman zaman duruyor saha icinde. Semih yada Ahmet top ile oynamakta hic aliskin degiller. Türkiye´de stoperler bu yönde, zaten hic gelismiyor. Semih hic hücumda kullanilmadigi halde, ceza sahasi yakinlarinda, 1-2 hamle yapilmasi gereken pozisyonlarda, sasirtici derecede zeki, ve harika isler yapabiliyor. Ancak top ile ücüncü hamleyi yapmasi gerektigi vakit, öyle bir bocaliyor ki, bu sefer futbolculuguna sasiriyor insan. Bunlar gelismemis, gelistirilmemis yetenekler.
Tudor bu sezon oyunculari bu sistemi oynatabilmesi icin, gelistirmeli ayni zamanda. Isi cok zor, cünkü bana göre kadroya, ve lige göre cok fazla dezavantajlari olan bir sistem secti. Ama özellik ile bu macta bir isik gördüm. Üclü oynamaya devam edecek isek de, uzun boylu ve teknik kapasitesi cok yüksek bir stoper gerekecek en az takima.
Chedjou´ya yine gelelim. Özgüveni ile, pas teknigi ile, bu sisteme uygun. Ancak güvenemezsin kendisine, hele hele takim da cok fazla gol atamiyorsa. Özellik ile derbi tarzlarinda maclarda, bir gol herseyi degistirebilecek ise. Adam kacirirsin, yükselirsin topa rakip vurur, bunlar her daim yasanabilir. Ama Chedjou´nun hatalari, resmen rakibi al topu, gol at demekten geciyor. O yüzden bir macta iyi de oynasa, kötü de oynaya güvenilemiyor.