6 Şubat 2023 Türkiye Depremi #1

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
@Hakkı Yalın cevabını bende merak ediyorum.
İstihkam kelime anlamı olarak DESTEK VERMEK, SABİTLEMEK DÜZELTMEK ifedelerinin karışımı gibi amacı hedefler.
Barışta özellikle yapısal işlerde düzenlemelere hizmet eder savaşta ise tamamen ilerleme ce çekilme veya intikal hizmetlerinin yürütülmesi, içinde bulunulan coğrafyanın mevcut askeri durum, plan ve stratejilerle uygun hale getirilmesine yardımcı olur. Kamuoyunu bunu genelde siper kazma ve köprü kurma vs gibi kalburüstü faaliyetlerle sınırlayarak bilir.

Mevkilerine gelince de, görev alanları dikkate alındığında gelecek bir saldırı veya sınır ötesi harekatlarda zaman kazanmak için stratejik olarak genelde sınırlara çok yakın olmasa da, güvenlik veya coğrafi şartlara bağlı olarak sınırlara 100 kilometre ile 250-400 kilomtre kadar içerilere karagahlandırılabiliir.

Ama bu taburların önemi kaç kişi olduğu ile değil taşınabilir yani intikali kolay ve kendini koruyabilen ağır hemde çok çok ağır teçhizatlarının mobilize karakteriyle ölçülür.

Depremin epeyce hasar verdiği ulaşım yollarının çok azı bu kadar ağır ve geniş teçhizat sevkiyatına izin verebilir kanaatindeyim.

BAkın burada bir örnek var.

Ekli dosyalar

• Yol-Ekran  2023-02-09 141459.webp
    Yol-Ekran 2023-02-09 141459.webp
    98,2 KB · Görüntüleme: 72
Dün Malatya da 5. Kattaki evime girdim oğluma eşya aldım. Muhtemelen ikinci depremde evde olsak sakin kalamazdık çatlamayan duvar yok kırılmayan eşya yok. 21 saat uyanık kalıp 17 saat araba kullanıp yardımcı olmaya çalıştım ama bu şehirlerin yerinin değişmesi lazım durum içler acısı.
Allah yardımcısınız olsun, geçmiş olsun 🙏

Başka amaçlar için kullanılmasından korkuluyorsa tamamen kaldırmazsın sadece afet hallerinde kullanılabilir diye revize edersin ya da yeni bir protokol devreye sokarsın afetle ilgili.

Mesele sadece Emasya da değil aslında, daha hızlı hareket edebilmeleri için böyle bir protokol gereğinden bahsettim,askerin sahaya sürülmesi niye gecikti onu sorguluyorum burda. Orduya gerek yok falan da denmesin hiç msb nin açıklamasına göre şu an sahada 7500 asker var.Bu sayı ve daha fazlası en başından beri niye görevlendirilmedi, askeri kaynaklar, önceki mesajımda yazdığım gibi sahra mutfakları vs.niye kullanılmadi onu sorguluyorum.Sen sadece Emasya üzerinden gitmişsin.
Uygulamada boşluk kabul edilmez
lüzumu halinde eksiği dolduracak yasalar elbette yürürlüğe girmiştir.

çağrı alarmları gelmiyor gelse bile kendi kendine kırmızı yanıp 15-20 saniye sonra kendi kendine sönüyor.
yukardaki fotonun yüklenmesi için 10 dakkadır yüklenir yazısı izliyordum.
yüklemelerde sıkıntı oluyor.

Ben geçen muhalife de dedim misal. Bundan sonra gelecek olan onlarsa böyle büyük felaketler için proje ve planları ne açıkçası bilmek isterim. Onlar da bir bu kadar hazırlıksızsa vah ülkemin haline.

Benim derdim de insan ama kendi çıkarım değil. Yani bana kim ne verirse kısmı umurumda değil. İzmir ve İstanbul için misal o tek ev, iki kat sistemi nüfustan dolayı zor ama bu beldeler için gayet mümkün. Belki de konteyner tarzı olmalı. Bu işin uzmanı olmadığım için detaylı ahkam kesmek istemiyorum ama aynı zemine yeni inşa dikmeyi düşünüyoruz demek, uzman görüşlere de bakıldığında hatalı. Hata üstüne hata yapılıyor. Gerekli müdahaleler şimdiden yapılsın ki tekrarı olursa üzülmeyelim. İlk iki gün gerçekten çok üzüldüm. Şu an ise beynim duruk. Hiçbir şey anlamıyorum ve donuk hissediyorum. O insanları düşünün bir de ya. Hükümetler değişir gider bu acılar baki kalacak. Bırakın artık avukatlıklarını...Vallahi belki de ihtiyacımız olan şey artık parti değil de her alanda (ekonomi, bilim, eğitim, adalet hatta din vs gibi ) uzman, profesör ve profesyonel insanlar, böyle kurumlar. Her birimin kendine ait oluşturduğu kabineler. Cehalet ile savaşmak daha zor çünkü. Belki o zaman böyle şeyler de yaşamayız, yaşasak bile daha az kaybımız olur.
İzmir'de en yumuşak zemine sahip bölgelerden biri Bayraklıdır fakat o bölge gökdelenlere sahip gereken önem verilirse 2 kat yerine 50 kat yapsan da yıkılmaz. Şu an ülkede en tehlikeli binalar genel de 30 yaş ve yukarısındaki binalar 99 depreminden sonra deprem yönetmelikleri, denetimler, projeler her şey değişti çok iyi olmasa da denetim mekanizması oluştu. Bu depremde yıkılan yeni bina sayısı %10-15 arasıdır zaten bunlar araştırılacaktır hata varsa gereken cezalar verilecektir ama 30-40-50 yıl önce yapılan binalar büyük soru işareti gerek o dönem denetmeler gerekse müteahhitlerin işin ciddiyetinde olmamasından dolayı yıkım genelde bu binalarda fazla oluyor. O dönem denetlemeler formalite gereği olunca deniz kumundan tutun eksik demir kullanan tonla müteahhit vardı.

Yakın zamanda tanıdığımızın oturduğu bir apartmanda 2. katta olan biri banyoyu 20 cm genişletmek için duvarı yıkacağını sanıyordu sonradan kolon olduğunu öğrenmiş eğitim seviyesi olarak kolon-kiriş-duvarın kısacası taşıyıcı sistem parçalarının da eğitim olarak en azından öğretilmesi lazım.

Görmedim dostum çağrı alarmları gelmiyor hatta alarmlar hiç gelmiyor.
Mesele sadece emasya ise, zamanında emasya maskesi kullanarak sokaklarda askeri gövde gösterileri ile o zaman ki TSK; kamuoyunu disiplinize, terbiye etme ve sindirme politikalarına alet edildi. ve artniyet için kullananların çakma gerekçesi olan emasya ellerinden alınmak zorunda kalındı.
Hukuksuzluklar için hukuki zemin uygulaması idi emasya denilen olay.
Bu zırvaları ordu düşmanı sözde liberal özde fetullahçı tipler söylüyordu 2010larda falan. Ordu , kurucu değerlere düşmanlık edenleri terbiye ediyordu , senin gibiler terbiye olmaz ama o su götürmez.

Yerine giren bir yasa ya da protokol yok.
Vardır, kesinlikle vardır.
Ama genelde herkes eskisinin faaliyetlerinn benzerinin beklentisi içinde olduğundan ana fikri kaçırır.
Mesela eskisinde konu askeri kışladan çıkarmak üzerine amaçlanmıştır.
Yenisi ise askerin özel durumlarda nasıl kullanılacağını ön plana çıkarır.
Yeni yasa konusu içinde askerin çıkış prosedürü açıkça yazılmadığı için YOK ZANNEDİLİR. Ama detaylarda çıkış prodürü şartlarının değiştirilerek düzenlendiği farkedilir. Askerin elini kolunu bağlayan kışlaya hapseden yasayı kimse istemez.

EMASYA, 15 Temmuz'dan bir gün önce devreye girmişti yanlış hatırlamıyorsam. Şuan yürürlükte yani. Bu beceriksizliğin protokolle alakası yok.

Bunlar dalga mı geçiyor devlet buna nasıl müsaade ediyor hiç mi görevli polis ya da görevli yok millet can derdinde adamlar nargile getirmiş yağmalama yapıyorlar.

Organizasyon bilen adamın hali başka oluyo bravo erden timura hem tır yolluyo hem tırı teslim alıp gönderilenlerin yağmalanmasını engelliyo hemde ihtiyacı olana verdiriyo

Sen istediğin kadar yardım yolla ihtiyaç sahiplerine ulaşmadıktan sonra bi anlamı yok,insan olmayan yere makina teçhizat yolla yine önemi yok

Bu gibi durumlar yaşanmadan önce tedbir ve tatbikat lazım ama öyle yetkililer varki bi ara yangın tatbikatında birbirlerini yaktılar bunlardan organizasyon bekliyoruz bizde

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst Alt