6 Şubat 2023 Türkiye Depremi #2

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Cahilliğimi mazur görün ama tüm fay hatları sürekli deprem tehlikesiyle karşı karşıya değil mi zaten? Yani deprem olduktan sonra tekrar olması biraz daha muhtemel oluyor ama zaten fay hattı aslında her an deprem olabilecek yer demek değil mi?

Cahillikle alakası yok bunun. Bilime verilen önemin sonucu tamamiyle. Başımıza gelmeden araştırmıyor, merak edip sorgulamıyoruz... deprem üretme riskleri hep var evet ama her fay hattının şiddeti, büyüklüğü kendine özgü. Üretim alanı ve dağılımı, riski farklı. Üstelik dünden bugüne olan büyük depremleri de dikkate alarak tabi ki tam saat gün vs olmaz ama belli bir ortalama ile bu büyüklükteki depremlerin tekrarlama ihtimalini de belirtiyorlar. Ön görü şeklinde. Jeocular bunu daha derinlemesine inceliyor tabi ki ben kabataslak anladığım kadarını ifade etmek istedim.

bir ton yardım toplandı canlı yayınlarda gördük bugün millet hala evsiz sokakta kalıyor, gene şov olduğunu biliyorduk o yardımların. bir bölgeye gitti diğerleri kaldı malesef. Çünkü insanlar çadır eksikliğinden enkaz binalarda kalıyordu.

Cahillikle alakası yok bunun. Bilime verilen önemin sonucu tamamiyle. Başımıza gelmeden araştırmıyor, merak edip sorgulamıyoruz... deprem üretme riskleri hep var evet ama her fay hattının şiddeti, büyüklüğü kendine özgü. Üretim alanı ve dağılımı, riski farklı. Üstelik dünden bugüne olan büyük depremleri de dikkate alarak tabi ki tam saat gün vs olmaz ama belli bir ortalama ile bu büyüklükteki depremlerin tekrarlama ihtimalini de belirtiyorlar. Ön görü şeklinde. Jeocular bunu daha derinlemesine inceliyor tabi ki ben kabataslak anladığım kadarını ifade etmek istedim.
Yani neticede kimse deprem şu an olacak şu an olmayacak diyemiyor öyle bir teknoloji yok. Her an deprem olabilecekse hayatı buna göre kuracaksın bu sonuca varılmayacaksa hiç ah vah tüh demenin değeri yok.

Sonuçta 7+ depremlerin sık sık olduğu coğrafyalar var can kaybı olmadan atlatıyorlar bunlar çok zengin ülkeler de değil. Demek ki bahaneye gerek yok gerekirse her binayı yıkıp yeniden yapacaksın.

bir ton yardım toplandı canlı yayınlarda gördük bugün millet hala evsiz sokakta kalıyor, gene şov olduğunu biliyorduk o yardımların. bir bölgeye gitti diğerleri kaldı malesef. Çünkü insanlar çadır eksikliğinden enkaz binalarda kalıyordu.
sözde 115.146.528.000 ₺ yardım toplandı ortam somali'den beter

Misal benim de dikkat ettiğim bir konu var ve fay hatları bağımsız, fakat bu depremler olduğundan beri Ege'de meydana gelen irili ufaklı, hissedilen hissedilmeyen tüm sallantılar son buldu. İnşallah olmasın da zaten de bunların bağı yokken merak ediyorum sebebi nedir, yoksa iki sene önceki depremin etkisi olan artcıların dağılımı mi. Genelde bir sene dendiği için bu da aklıma yatmıyor ve 13 fay hattı var burada, biri enerjisini atsa diğeri atağa geçebilir. Araştırıyorum falan ama bunlarla alakalı henüz bir şey bulamadım.

Göç olmasın diye bu tarz söylemler yapıyorlar ama bunu mal mal twit atarak değilde ,hızlıca yaraların sarılmasıyla yapılmasını gerektiğini bilmeyen ,sıcak evinden yazan şoparlar
17 ağustosda da adapazarı için böyle stikerler yapılmıştı
Ekli dosyayı görüntüle 193043
Oturduğu yerde savaş çığırtkanlığı yapanlardan farkı yok bunların.

Tabiki Antakya'yı, şehrimizi kimseye teslim etmeyeceğiz. Geri döneceğiz. Ama üzerindeki kıyafetlerle canını zor kurtarmış insanlara şehri terk etmeyin demek saygısızlıktır. Kaldı ki bırakın prefabrik evleri, çadır bulamayan insanlar var. insanların yüzde 46'si şehri terk etmiş. Yüzde 54'ü perişan. İnsanlar nasil kalsın bu kış günü. İşin psikolojik kısmına girmiyorum bile. Kaldığım binada çekçekli valizin çıkardığı sesi deprem sesi sanıp panik oluyorum hala.

Yani neticede kimse deprem şu an olacak şu an olmayacak diyemiyor öyle bir teknoloji yok. Her an deprem olabilecekse hayatı buna göre kuracaksın bu sonuca varılmayacaksa hiç ah vah tüh demenin değeri yok.

Sonuçta 7+ depremlerin sık sık olduğu coğrafyalar var can kaybı olmadan atlatıyorlar bunlar çok zengin ülkeler de değil. Demek ki bahaneye gerek yok gerekirse her binayı yıkıp yeniden yapacaksın.
Öyle bir teknoloji yok renkdaş bir fayın deprem üretme sıklığını geçmiş büyük depremlerin tekrarlanma aralığını göz önüne alarak söylüyorlar celal şengöre göre,bir nevi istatistik bilimi yani. Yani maraşta olduğu gibi 500 yıl birikebiliyorsa stres nasıl bilinebilir zamanı zaten.

Öyle bir teknoloji yok renkdaş bir fayın deprem üretme sıklığını geçmiş büyük depremlerin tekrarlanma aralığını göz önüne alarak söylüyorlar celal şengöre göre. Yani maraşta olduğu 500 yıl birikebiliyorsa stres nasıl bilinebilir zamanı zaten.
Daha hava olayları bile çözülemiyorken yeraltını daha iyi ölçmek mümkün olamaz gibi geliyor zaten.

O paranın çeyreği bile toplanmaz

Tabi ki. Özellikle DAF hattı 7 ve üzeri üreten bir hat. Uzmanlar bunu söylüyor. Senelerdir bu böyle. Ama işte buna rağmen icraat yok. Önlem yok. Bu bölgeler yirmi yıl öncesinin nüfusunu da baz alsak misal çok rahat şu süreçte tahliye edilip yenilenebilirdi. 99 depremini eleştirenlerin buna önlem alması gerekiyordu. Ama maalesef. Şimdi hem ekonomik olarak sıkışığız, nüfus desen almış başını gitmiş, üstüne göç de aldık. Hatay da o illerden biri. Çapraşık bir yerleşim düzeni hakim. Sorun sadece afet ile sınırlı değil şu noktada. Bizi de zorlayan bu. Geç kalmasak ama çok güzel şeyler olurdu, eminim... Umarım bu bölge bu kötü günleri atlattığında gelenler ya da kalacaksa bunlar gereken adımı bu sefer geçikmeden atar. Şimdi öyle sanıyorum ki Adana-Bingöl arası bir enerji aktarımı bekleniyor, onu da ucuz ve can kayıpsız atlatırsak ilk iş yeniden yapılanma olmalı bu bölgeler için.

Tabi ki. Özellikle DAF hattı 7 ve üzeri üreten bir hat. Uzmanlar bunu söylüyor. Senelerdir bu böyle. Ama işte buna rağmen icraat yok. Önlem yok. Bu bölgeler yirmi yıl öncesinin nüfusunu da baz alsak misal çok rahat şu süreçte tahliye edilip yenilenebilirdi. 99 depremini eleştirenlerin buna önlem alması gerekiyordu. Ama maalesef. Şimdi hem ekonomik olarak sıkışığız, nüfus desen almış başını gitmiş, üstüne göç de aldık. Hatay da o illerden biri. Çapraşık bir yerleşim düzeni hakim. Sorun sadece afet ile sınırlı değil şu noktada. Bizi de zorlayan bu. Geç kalmasak ama çok güzel şeyler olurdu, eminim... Umarım bu bölge bu kötü günleri atlattığında gelenler ya da kalacaksa bunlar gereken adımı bu sefer geçikmeden atar. Şimdi öyle sanıyorum ki Adana-Bingöl arası bir enerji aktarımı bekleniyor, onu da ucuz ve can kayıpsız atlatırsak ilk iş yeniden yapılma olmalı bu bölgeler için.
Maalesef kimsenin adım falan atacağı yok ya biz zorla attıracağız o adımı ya da bundan bilmem kaç sene sonra yine çok geç olduktan sonra 'dayanışarak' vicdanlarımızı temizlemeye gayret edeceğiz.

Deprem riski altındaki ne kadar il ilçe varsa kentsel dönüşüme hız verilmeli. Ayrıca aynı apartmanda dönüşüme karşına çıkan 1-2 aile varsada devlet zorla çıkarıp dönüşüme sokulmali. Bu problemden dolayı kentsel donusum sekteye uğruyor sanırım.

Bu sosyal medyadan bıktım artık ilk dakikadan dezenformasyon başladı yanlış ihbarlar eski videoları yeni diye paylaşma. Hala enkaz altında insan olabilir ama herkes kendi siyasi görüşünden bir şeyler paylaşıyor.

eve geldım sımdı baktım akdenize dogru kaymıs gibi akdenızde olmus en son

Bagislarin %70'i devletten degil mi zaten?

Deprem riski altındaki ne kadar il ilçe varsa kentsel dönüşüme hız verilmeli. Ayrıca aynı apartmanda dönüşüme karşına çıkan 1-2 aile varsada devlet zorla çıkarıp dönüşüme sokulmali. Bu problemden dolayı kentsel donusum sekteye uğruyor sanırım.
Çözüm asla yetkinsizliğini ve yozlaşmışlığını her geçen gün daha çok kanıtlayan kurumlara daha fazla yetki vermek değil, olmamalı.

Mahkeme süreçleri yüzünden bugün ak troller bunu paylasiyordu solcu komünistler ve CHP lilerin mahkemeye taşıdığı direniş başlattıkları kentsel dönüşüm haberleri. İlk kez katılıyorum bu trollere bir mahallede dönüşüm yapılacak hemen mahkemeye verme ki mahkeme yıllarca sürüyor. Halkı gaza getirip eylem yaptırma felan. Son dönemde belediyeler takmiyordu ama mahkeme devam etse bile girip yıktılar. En son tozkoporanda oldu

Çözüm asla yetkinsizliğini ve yozlaşmışlığını her geçen gün daha çok kanıtlayan kurumlara daha fazla yetki vermek değil, olmamalı.
Vallaha hocam insanlar kendi başına bu işi yapabilecek ekonomiye sahip değil. Zaten işi yapacak olan TOKİ en azından depremde çuvallayan diğer kurumlara göre iyi çalışıyor. Benim şahsi fikrim budur. Bir an önce hız verilmeli.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst Alt