6 Şubat 2023 Türkiye Depremi #2

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Mahkeme süreçleri yüzünden bugün ak troller bunu paylasiyordu solcu komünistler ve CHP lilerin mahkemeye taşıdığı direniş başlattıkları kentsel dönüşüm haberleri. İlk kez katılıyorum bu trollere bir mahallede dönüşüm yapılacak hemen mahkemeye verme ki mahkeme yıllarca sürüyor. Halkı gaza getirip eylem yaptırma felan. Son dönemde belediyeler takmiyordu ama mahkeme devam etse bile girip yıktılar. En son tozkoporanda oldu
Vallaha dinlemesinler zaten iki aile çıkıp onca kişinin geleceği ile oynamasin bir zahmet. Son yasadigimiz üzücü ve kahredici dönem umarım bu tarz işlere kalkismislara gereken cevabı vermiştir.

Vallaha hocam insanlar kendi başına bu işi yapabilecek ekonomiye sahip değil. Zaten işi yapacak olan TOKİ en azından depremde çuvallayan diğer kurumlara göre iyi çalışıyor. Benim şahsi fikrim budur. Bir an önce hız verilmeli.
Bu sorun tüm Türk milletinin sorunu bu konuda hem fikir miyiz?

Cevap evetse, tüm Türk milettinin parası ve emeği buna öyle veya yetecektir. Devletin parası bizim paramız zaten. Onlar o parayla ne yapacaklarına karar vermeyecekler karar verince ne olduğunu görüyoruz.

Devlet kurumu yapacaksa denetlemeyi yapacak, inşaat yapacak adam her türlü bulunur. Bir kısmını TOKİ yapar zaten. Önemli olan bu binaları denetleyecek güçlü bir kurum olması. Hem yetki alanları geniş olacak hem öyle bir paraları olacak ki rüşvet söz konusu bile olmayacak. Başka çözüm deliğin üstüne bant yapıştırmak olur.

Ya bu adamların yaptıkları modern binalara güvenmeye gerek yok kentsel dönüşümden sonra yapılan binaların yıkılmayacağını düşünmek saflık olur şu noktada.
Öyle olmuyor işte medya ilgi çekiyor diye yıkılan yeni binalari gösteriyor. 10 yeni binadan 2 tane yıkılıyorsa eski binalardan 10 taneden 7 tane yıkılıyor en az. Haber değeri yıkılmayan eski ve yıkılan yeni bina olunca yanlış algı oluşuyor. Ben Maraş pazarcikliyim ilk depremin merkez üssü yeni binaların %80,90 sağlam eski binalarda ayakta kalan yok neredeyse.

Öyle olmuyor işte medya ilgi çekiyor diye yıkılan yeni binalari gösteriyor. 10 yeni binadan 2 tane yıkılıyorsa eski binalardan 10 taneden 7 tane yıkılıyor en az. Haber değeri yıkılmayan eski ve yıkılan yeni bina olunca yanlış algı oluşuyor. Ben Maraş pazarcikliyim ilk depremin merkez üssü yeni binaların %80,90 sağlam eski binalarda ayakta kalan yok neredeyse.
Ya tabii ki yeni binalar daha sağlam olması gereken de o. Fakat hiçbirinin yıkılmaması lazım. Kimse kusura bakmasın dünya standartlarında bu büyüklükte deprem olunca bina yıkılmayan pek çok ülke var.

kentsel dönüşüm deprem önlemi için deği rant için, orda amaç 1-2 katlı çok alanda az kişi barındıran yerleri yıkıp yerine belirli müteahhitler ile 10 katlı siteler yapmak. dayanıklıklarını görüyoruz.

Yaw ben Erzin'deyim. Belki duymusunuzdur. Burada 0 yıkım ve 0 vefat oldu ama deprem bolgesinde yasayan 70 kadar Erzinli vefat ettiler.
Burada kayip olmadi ama ne belediye ne de digerleriyle alakasi var. Zaten evlerin %95'i mustakil ev. Herkes kendi yaptirdigi icin malzemeyi bolca koyuyoruz. 2005'li senelere kadar site diye kavram da yoktu. Yaptiran da kendisi de oturdugu icin yine malzemeden calma yok. Mesela bizim ev 1993'de yapildi, 4 katli ama tabani ve kolonlari 8 katli binaya kadar dayanikli yapildi hatta cok net hatirliyorum, mimar " Ali abi, yer 2 metre ayrilsa bina cokmez" demisti. Her seye ragmen 7.8'in korkusu aklimiza girdiginden artik stresten yasayamiyorsun. Yoksa normalde ara ara 4 civari depremler olurdu. Hatta Ceyhan bize 30 km filan uzak, o depremde bile 0 hasar oldu ama Ceyhan depremi 7.8'in yaninda hicbir sey. Bu yasimda ilk kez ölümü düsünmeye basladim. Ne zaman gelecegini bilmedigin ve gelse de hicbir sey yapamadigin bir tehdit kadar korkunc bir sey yok. Insallah yarin sag salim ayriliriz. Herkese gecmis olsun 🙏🙏🙏

Valla imkan varsa güvenli bölgelere gitmek tek çözüm uzun bir süre orada işlerin normalleşmesi zor gibi maalesef umarım devlet de taşın altına elini koyar bir kereye mahsus 10 binle evini barkini geride bırakacak insanlar hayata tutanamaz hem suç hem ruh sağlığı açısından maalesef negatif sonuçlar doğmaması için maddi destek şart
Insallah yarin gidiyoruz. Bizde hasar olmadigindan maddi destege gerek yok. Tum paralar evlere yikilanlara verilmeli 🙏🙏🙏

Ya tabii ki yeni binalar daha sağlam olması gereken de o. Fakat hiçbirinin yıkılmaması lazım. Kimse kusura bakmasın dünya standartlarında bu büyüklükte deprem olunca bina yıkılmayan pek çok ülke var.
kentsel dönüşüm deprem önlemi için deği rant için, orda amaç 1-2 katlı çok alanda az kişi barındıran yerleri yıkıp yerine belirli müteahhitler ile 10 katlı siteler yapmak. dayanıklıklarını görüyoruz.
Kayseri'de Talas ilcesinin nüfusu son yillarda cok artti. Buna paralel olarak nüfusün agirlikla yasadigi 2-3 mahallede 8 kattan basliyor binalar.
Muhtemelen gözde haline gelen tüm yerlesim yerleri o haldedir.

Herkes kaygı dolu, korkuyla yaşıyor.
Çok üzücü ya. Sıra acaba nerede diyorsun ister istemez. Korkunç bir psikolojik döngü oluştu. Sonucu ağır oldu. Nasıl atlatacağız bunu bilmiyorum. Kolay kolay unutulmayacak bir felaket... Hepimiz ne yapacağımızı ne söyleyeceğimizi şaşırdık. Ekonomik durum bir yandan bu felaketler bir yandan... Öyle bir şeyin içinde maddi manevi sıkışıp kalmış gibiyiz ve çıkış yok...

Herkes kaygı dolu, korkuyla yaşıyor.
Çok üzücü ya. Sıra acaba nerede diyorsun ister istemez. Korkunç bir psikolojik döngü oluştu. Sonucu ağır oldu. Nasıl atlatacağız bunu bilmiyorum. Kolay kolay unutulmayacak bir felaket... Hepimiz ne yapacağımızı ne söyleyeceğimizi şaşırdık. Ekonomik durum bir yandan bu felaketler bir yandan... Öyle bir şeyin içinde maddi manevi sıkışıp kalmış gibiyiz ve çıkış yok...
Sen izmirdesin de mi?benimde izmirde arkadaslarim var,ayni psikolojideler

büyük deprem beklenen yer adana ve kıbrıs sanirim.onlemleri bir an once almali,oturacak tek saniye yok

Ya zaten tek dertleri rant bunu bilmeyen kaldı mı. Para için diğer her şeyi görmezden gelebiliyorlar bu adamlara bina yaptırmak kitlesel acizliğin delili olur. Geleceğe umutla bakmaya en ufak bir sebep kalmaz.

mesela benim için rönesans rezidans bi kentsel dönüşüm ürünüdür

Ülkeye korkunç bir güvensizlik duygusu yayıldı. Kimsenin rahat uyuduğunu sanmıyorum. Hala "İnşaata başlayacağız. Bir sürü ev yapacağız" açıklamaları falan geliyor. Kafayı yiyebiliriz yakında.

Lan o, Hatay 250 sene guvenli diyen tweet gecen haftaymis. Ben de bu aksam depremden sonra atti diye acaba kalsam mi dedim.

Valla bence tum tepelere prefabrik ev yapilmali ve beton evler de en fazla 2 kat olmali. Bu korkudan sonra yuksek binalara kimse girmek istemez.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst Alt