Adana'ya Bir Günde 5 Bin Adet Yetmiyor! | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

Adana'ya Bir Günde 5 Bin Adet Yetmiyor!


728xauto.jpg


Sadece Adana’da tüketilen ve bu bölgeye özgü yöresel bir yiyecek olan şırdan, genç yaşlı herkesin severek yediği bir yemek.

Adana’ya özgü şırdan ya da geleneksel adıyla şırdan dolması, genellikle akşam saatlerinden sabahın ilk ışıklarına kadar, kentin hemen her köşe başında kurulan tezgahlarda satılır.




Yoğun ilgi nedeniyle diğer illerden Adana’ya her gün 5 bin şırdan gelmesine rağmen, bu sayı kente yetmiyor. Gaziantep, Şanlıurfa, Balıkesir Susurluk, Mardin ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden günlük kesilen 5 bin küçükbaş hayvanın sakatatları, her gün çiğ olarak Adana’ya getiriliyor.

Çevre illerden geliyorlar


Adana Kasaplar Odası Başkanı Murat Saruhan Yağmur, kentteki şırdan yeme kültürü nedeniyle güneydoğu ve çevre illerden gelen şırdanların Adana'da toptancılar tarafından hazırlanıp satıldığını belirtti. Yağmur, “Adana’mıza günlük olarak belirli illerimizden 5 bin şırdan girmektedir. Şırdanlarımız Adana’daki 3 alıcı firma tarafından toplanıyor ve daha sonra temizlenip, içleri doldurulup satıcılara dağıtılıyor. Ancak Adana’ya geçtiğimiz yıllarda günlük 10-15 bin şırdan gelirken bu rakam bu sene 4-5 bin şırdana düştü. Bunun da sebebi hayvan kıtlığı” dedi.

Şırdan Adana’nın şırdanıdır


Yağmur, Adana kebabı ve şalgam suyunun Adana Ticaret Odası (ATO) tarafından tescillendiğini, şırdanın da tescillenmesi gerektiğini söyledi. Murat Saruhan Yağmur, “ATO'nun meslek komitesi vardır elbet. Onlar bu işe el atmazlarsa ben atarım. Gerekli yazışmaları yaptıktan sonra Adana'ya bu şırdanı belgelettiririm. Çünkü şırdan Adana'nın şırdanıdır” diye konuştu.

Şırdan yetmiyor


Adana’da şırdan, yaz-kış tüketiliyor. Genç-yaşlı Adanalılar şırdana yoğun ilgi gösteriyor. Soğuk kış günlerinde bile, vatandaşlar şırdan tezgahlarının önünde kuyruklar oluşturuyor. Adana’da şırdancılık yapan esnaf ise şırdan bulmakta zorluk çektiklerini söylüyor. Hayvan kesimleri az olduğu için bu sıkıntının yaşandığını belirten esnaf, ithalatla bu sorunun çözülebileceğini düşünüyor.
 
Başlığı görür görmez şırdan olduğunu anladım :) Adanalıyık...Bana da tek bir akşam üstü bile 10 tane yetmiyor kendimi sallıyorum yer açılsın diye...Yemeyen çok şey kaybeder sanılanın aksine midenin bir uzvudur ve her koyunda doğal olarak 1 tane olur yani 5000 küçükbaş 1.000.000 kocabaşa yetmez tabiiiiiii
 
Evet şuan şırdan piyasasında sıkıntı var. İmalat eden bir şırdancı ile çalışıyoruz şirket olarak oradan biliyorum.

Bu arada bundan alkolün üzerine gece 03:00'te 4 tane gömerim bir oturuşta.
 
seyhan emin o zaman evet adana merkezde 8-11 tl arasında son 1 senedir. hayvan yok ondan ama yakınlarda ucuza yiyoruz. misal ceyhanda, tarsusta hala fiyatlar tane başı 6-7 tl... Şırdancı Bedo'yu denedin mi?
oralar baya ters bana gitmedim :) ben o kadar şırdan meraklısı değilim aslında barajyolu, özal o çevrelerde alkolden sonra 1-2 tane iyi gidiyor
 
Hiç yemedim , Sosyal medyada son zamanlarda trolü çok dönmeye başladı haliyle insanlar merak etti rağbet artmıştır.
 
Üst Alt