- 21 Ocak 2010
- 72.781
- 51.215
- 5.003
Akademisyenliği bıraktım yakın zamanda ama doktoraya devam ediyorum, eskiden tezler birbirinin kopyasıydı hep ama 10 yıldır bir eğilim var ve önem veriliyor o yüzden bir yükseliş var ancak mühendislik alanında yenilik/yayın demek bütçe demek, mevcut kurlarla da devlet bu destekleri veremiyor. Onun dışında proje başvurularında ahbap çavuş ilişkileri de dönüyor. Akademiden ayrılmamın temel sebebi bu.
Journal konularında zaten intihal yapamazsın artık mevcut tool'lar kaynakça benzerliklerinden bile %20ye dayandırıyor, sınır da 30 olunca önceki yayınlarındaki formülasyonu dahi kullanamıyorsun.
Ancak literatürde Türkiye'nin adının plagiarismle geçtiği yayınlar var maalesef, yani yapmayı geçtim tüy diktik ve bu tarz yayınların çoğunda ismi geçiyor. Tabii bunda yapısal sorunların da etkisi var.
Ayrıldığım yerde lisansüstü programların alımlarını ben yönetiyordum, son dönemde kontenjanlar direkt tepeden taleple ciddi arttı, lisansüstü eğitime giren işsiz sayılmıyor, doktorada ise önceden 3 kontenjan olur 10 kişi başvururdu, şimdi 15 kontenjana 10 kişi başvuruyor hepsi giriyor vs.
Ülkedeki eğitim sistemi temelde yoğun kontenjanlardan dolayı kötüye gidiyor, hem öğretim hem research'e katkı oldukça zor.
Bir de tabii her alanda akademi birbirinden çok ayrışıyor, sosyoloji tarafı işsizlikten akademisyen oluyor mesela, yine de çok kaliteli akademisyenler var ama 20 yıl sonra ne olur bilemiyorum.
Sizin iş de bizimkisi de yaş görünüyor asistanlık kontenjanlarını inanılmaz artırmaya başladılar buna rağmen genç hekimler zor branşları seçmek istemiyor ve cerrahi branşlar boş kalıyor herkes estetik ve kozmetik branşların peşinde
Ayrıca hiç uzmanlık için uğraşmayıp diplomasını alıp direk yurtdışına gitmek isteyen binlerce genç hekim var akıllılar da en mantıklısı çünkü biz de uzman olunca tier üç ülke olarak kabul edildiğimiz için çok önemli olan Consultant ünvanı verilmiyor Buda maaşların yarı yarıya düşük olması demek.
Ayrıca önüne gelen doçent olmaya başladı eskiden doçentlik sınavı için aylarca çalışılırdı şimdiyse kurallar inanılmaz Esnetilmiş öyle profesörler var ki bilim adamı demeyi bırak doktor demeye bile dilim varmıyor.
Asıl endişem bu liyakatsız ve bilime dayanmayan sistemin dejenerasyonu yüzünden yurtdışında pekçok üniversitenin denkliğinin kaldırılacağını düşünüyorum bir süre sonra çok emek sarf Edip iyi okullara giren genç arkadaşlarımız maalesef yurtdışında denklik göremeyecekler.
GSCimbom Forum kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi