Canınız tatlı mı çekiyo renkdaşlar...
O zaman bıraksak şu mudur bu mudur geyiğini hani...
Yapılan iş amacına hizmet etmeli. Tatlı yemekten/istemekten asıl amaç beynin glukoz isteğini bastırmaktan başka bişey değil. Ve bununda en kestirme yolu rafine olması sebebiyle kana en hızlı karışabilen çay şekeridir. Bu nedenle sadece tatlı ihtiyacını karşılayabilmek amacıyla çaktırmadan karbonhidrat veya başka şeylerle kantarın ayarını kaçırıp tatlı zevkini basen veya göbek hamallığına çevirmenin bi manası da yoktur sanırım.
Ha derseniz ki ben sadece şeker tadı değil yanında başka ürünlerin ısı veya mix yoluyla aroma zenginliği katkısı olan, damak lazzeti açlığını da bastırmaya yönelik bişeyleri tercih ederim derseniz de haklısınız zevk tercihidir derim..
Başka alternatiflere de bakarız o zaman. Mesela pek çok kişinin ismini duymuşluğu olan ama sanırım çok çok az kişinin lezzetine ulaşabildiği USTA ELLERDE BİLİNÇLİ ÜRETİLMİŞ bir Erzurum un kadayıf dolmasını tavsiye ederim.
İçinde her tatlı gibi şeker var mıdır ..... evet,
Künefe veya baklava gibi hamurişi midir ....... evet;
ama farkı içindeki ısınıp şekerle soğumuş çerezinden ziyade kadayıfın sıkılmamış/bastırılmamış yani hamur haline gelmemiş olmasıdır. Yüksek ısıdaki yağda pişerken dışındaki yumurta katmanı kabuk oluşturup içindeki kadayıfı fırın etkisiyle gevrekleştirir. Kızgın yağ sıcaklığından çıkar çıkmaz da soğuk YOĞUN ŞERBETE atıldığında da soğuma ihtiyacından dolayı neredeyse en çok şerbet emen tatlılar arasınada gelir. Bu yüzden aşırı tatlı içerir. Hamur gibi duruşu da su ile değil yoğun şeker şerbeti ile bütünleşik olmasındandır sakın karıştırılmasın ikisi. Bir tepsi baklavayı, kadayıfı rahatlıkla götürürüm diyenler bile en fazla 3-4, hadi yaşına göre 5 tane yediğinde kesilip tıkanmaya başlar...
Beslenme veya Yöresel lezzetler/tatlılar konusunda kendi buket listeniz varsa bunu atlamayın derim...
AMA USTASINDAN olmasına dikkat...