Üye Görüşü Başkan'dan Daha Önemlisi: Futbol Aklı

Ömer Tuğrul Yılmazer

Berlin Panteri
Artık seçim sath-ı mailine girmiş durumdayız. Adaylar belirmeye, kulis buluşmaları artmaya başladı. Forumumuzda ve medyada da buna bağlı olarak loto-totolar oynanmaya başlandı.

Ancak bu tartışmanın biraz buzdağını görünen kısmı üzerinde ve olayın aslını görmemizi engelleyen bir tartışma olduğunu ve bizim kulübümüze hemen her konuda olduğu gibi yönetim anlamında da ilkler yakışır diye düşünüyorum. Bu konuda ilk atmamız gereken adım profesyonel bir futbol aklı.

Örneklerle açıklamak gerekirse Bayern Münich'deki Sammer modeli (olmaması gereken ise Aykut-Daum örneği). Çünkü artık dönemsel çıkışları sürekli başarıya dönüştürmemiz lazım. Artık her sene CL'de olmalı ve ligde her sene son ana kadar şampiyonluğu kovalayan bir takım olmalıyız( her sene şampiyon olan demedim bilerek çünkü gerçekçi değil. Zira şampiyonluk sadece sizin yaptıklarınızla gelen birşey değil, rakipler, hakemler, sakatlıklar vs. önemlidir).

Peki bu modelde ne olmamalı:

1. Doğru isim olmadığı sürece kesinlikle yerli eski hoca ve eski futbolcudan biri seçilmemeli.
2. İlk sıkıntıda adı TD olarka listesinde geçen bir Aykut Kocaman krizine düşürmeyecek biri olmalı.

Neler olmalı:

1. Dünya futbolunu iyi bilmeli. Buna göre TD seçecek, seçtikten sonra hoca ile transfer politikasını tartışabilecek kaadr futbol bilecek biri olmalı.
2. Dünya futbolcu piyasasını da bilen biri olmalı. 3 maç izleyerek oyuncu öneren scoutlardan olmamalı ekibi.
3. Futbolda sorumluluğu tam olmalı.
4. Mümkünse yabancı bir profesyonel olmalı.
5. Altyapıyı da adam edecek biri olmalı.

Belki adına 'futbol ceosu' diyebiliriz.

Böyle bir hamle gelmezse yine ligimizde her 3 senede bir şampiyon olma mantığına alışmış bir kültürle devame der daha büyük atılımlar yapamayız. Bu aklı ortaya çıkaracak her kimse o başkan olmalı. Yani şu anki o olsun bu olsun gibi isim tartışmalarından daha önemli görüyorum.

Not: 1. Sportif direktör filan gibi komik modellerle karıştırılmamalı.
2. Olması gerekenler de her daim söylenen şu olacak bu olacakla sözlerinden daha somut ilkelere bağlanmalıdır.

Portal Linki

Moderatör tarafında düzenlendi:
Isim önemli degil tabi ama buna avrupada sportif direktör diyorlar. Mathias Sammer DFB ve Bayern Münih´de Sportif Direktör olarak görev yapti. Bayern´de o konuma Nerlinger´in yerine gelmisti.
Türkiye´de sportif direktörlük ne anlamina geliyor bilmem tabi...
Böyle bir modell bizde zaten yillardir eksik, vasifsiz insanlar yapiyor futbol icindeki hamleleri.

Isim önemli degil tabi ama buna avrupada sportif direktör diyorlar. Mathias Sammer DFB ve Bayern Münih´de Sportif Direktör olarak görev yapti. Bayern´de o konuma Nerlinger´in yerine gelmisti.
Türkiye´de sportif direktörlük ne anlamina geliyor bilmem tabi...
Böyle bir modell bizde zaten yillardir eksik, vasifsiz insanlar yapiyor futbol icindeki hamleleri.

bunu bir bjk fena yapmadi önder ozan ile bence.

bunu bir bjk fena yapmadi önder ozan ile bence.

Daha öncede Sinan Engin vardi :D Yok, tabiki modell olarak aslinda dogru yol. Önder Özen ile ilgili kim ne derse desin, ama Gökhan Töre, Oguzhan Özyakup, Kerim Frei bu üc hamle Besiktas´in önünü acabilir gelecek yillarda... Hadi Töre biraz degisik, ama en azindan Ozzy´yi biz almaliydik. Su an iste Selcuk Inan´in yerinde oynayacak oyuncuydu... Kerim´de cok yetenkli, patlama yaparsa müthis bir oyuncu cikar Besiktas icin...

açıkçası mourinho gelse bu yabancı kuralında ve bu Türk oyuncu psikolojisiyle (küsme, darılma vs.) başarılı olamaz bence
+tff,medya,iç düşmanlar,dış düşmanlar,siyasiler,futbol mafyası,bilinçsiz taraftar...

Daha öncede Sinan Engin vardi :D Yok, tabiki modell olarak aslinda dogru yol. Önder Özen ile ilgili kim ne derse desin, ama Gökhan Töre, Oguzhan Özyakup, Kerim Frei bu üc hamle Besiktas´in önünü acabilir gelecek yillarda... Hadi Töre biraz degisik, ama en azindan Ozzy´yi biz almaliydik. Su an iste Selcuk Inan´in yerinde oynayacak oyuncuydu... Kerim´de cok yetenkli, patlama yaparsa müthis bir oyuncu cikar Besiktas icin...

önder ozan sadece yerli degil imkanlar dahilinde yabancilarida fena aldirmadi.
atibayi kim taniyordu mesela ?!
yada motayi. Türkiye ligi standartin üstünde oyuncular bunlar ve takim kimyasina uygun elemanlar resmen.
1-2 tane tercübeli elit yildiz oyunculari eksik bence ama onlarida alacak paralari yok isde.
sinan engin cakmasiydi ya. futbol bilgisi sinirli birisi sinan engin.

yada motayi. Türkiye ligi standartin üstünde oyuncular bunlar ve takim kimyasina uygun elemanlar resmen.
1-2 tane tercübeli elit yildiz oyunculari eksik bence ama onlarida alacak paralari yok isde.
Atiba'yı Önder Özen istemiyordu hatta bu konuda sorun yaşadılar. Atiba'yı Bilic çok istiyordu , almayacaklardı hatta Antalyaspor ile anlaşmıştı. Son dakikada aldılar.

Atiba'yı Önder Özen istemiyordu hatta bu konuda sorun yaşadılar. Atiba'yı Bilic çok istiyordu , almayacaklardı hatta Antalyaspor ile anlaşmıştı. Son dakikada aldılar.

hm o zaman bir sey demedim :)
pek takip etmeyince bunlari, yanlis yorumda bulunma ihtimalinde ola biliyoruz maalesef.

10/10

Futboldan anlamayanlar bu kulüp için zarar olur, ne kadar karakterli ve iyi niyetli olsalar da.

O akıl mevcut yönetimde de potansiyel adaylarda da yok malesef.

Sinan Engin´in bence futbol bilgisi var, ama konusmayi sevdigi halde, birazcik konusma özürlülügü olan bir insan. Kafasi da pek calismiyor, hafizasi inanilmaz kötü. Ve futbolu takip ettigini de sanmiyorum.

Bana göre Önder´in en önemli hamleleri onlardi gelecege yönelik. Bize bence iki tane Sportif Direktör lazim. Biri yerli, birisi de yabanci.

Sinan Engin´in bence futbol bilgisi var, ama konusmayi sevdigi halde, birazcik konusma özürlülügü olan bir insan. Kafasi da pek calismiyor, hafizasi inanilmaz kötü. Ve futbolu takip ettigini de sanmiyorum.

Bana göre Önder´in en önemli hamleleri onlardi gelecege yönelik. Bize bence iki tane Sportif Direktör lazim. Biri yerli, birisi de yabanci.

biliyordur tabiki az cok sonucda adam futbolcuydu öyle veya böyle.
ama bir cok yorumlarini dinledim futbolcular hakinda veya takimlar hakinda.
ya cok ama cok ters futbol anlayislarimiz var , yada bilip bilmeden o anda saliyor veya ciddiden bir sey bilmiyor pek.

Çok mantıklı bir yazı olmuş renktaş.

Tamamen katılıyorum ayrıca Bayern Münih'te ki Sammer modeli gibi bir model gerçekten uzun vadeli başarılarda büyük rol oynayacaktır.

Bu modelin Turkiyede uygulanmasi bu yonetim yapilariyla cok zor. Keske olabilse ama hepsinden önemlisi bu kriterlere uyabilen birisi var mi Tr de bilmiyorum

LG-P920 cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi

biliyordur tabiki az cok sonucda adam futbolcuydu öyle veya böyle.
ama bir cok yorumlarini dinledim futbolcular hakinda veya takimlar hakinda.
ya cok ama cok ters futbol anlayislarimiz var , yada bilip bilmeden o anda saliyor veya ciddiden bir sey bilmiyor pek.

1. Bilmeden salliyor bazi seyleri
2. Hafizasi cok kötü. Takim ile ilgili analizler mac mac yapilmaz. Adam bütün takimi, ilk 11´e bakmaksizin her mac yeniden degerlendiriyor ve karara bagliyor :D
3. Adamin zaten söylemek istedigini söylemeye kelime hazinesi yetmiyor. Sonra devamli dediklerini tekrarlamaya basliyor...

Onun ipi ile kuyuya inilmez, ama dedikleri komiktir, gülmek isteyen izleyebilir.

Ben de böyle düşünenlerdenim.
Fakat yabancı olması sorun olur, yerli bir futbol aklı daha faydalı olur gibime geliyor.
Mesela Mehmet Demirkol ?

İngiltere'de bi süre alt liglerde bile olsa hoca olarak görev alan Tugay bundan 4-5 yıl sonra bu görev için düşünülebilir. Bence şimdi bile düşünülebilir.

Ben de böyle düşünenlerdenim.
Fakat yabancı olması sorun olur, yerli bir futbol aklı daha faydalı olur gibime geliyor.
Mesela Mehmet Demirkol ?

Benim aklıma doğrudan Uğur Meleke geldi ama bu işin gerekliliklerinden birisi de piyasada tanınırlık gibi. Ama böylesi bir adamın ekipte olması da iyi olur.

Bruma ve Telles gibiler için daha çok para harcanmali, veya Chelsea son senelerde yaptigi gibi dünyanin her yerine Scout gönderip, oyuncu bulmak ve ucuza satin almak, sonra çeşitli büyük liglere kiralamak lazim. Diyelimki 9 oyuncu dan 2-3 gerçekten kaliteli olursa çok ucuz fiyata karşi kaliteli oyuncu kazanmiş oluruz.

Altyapiya'da daha çok önem verilmeli, gerekirse Ispanyol ve Hollanda'dan özel, altyapi teknik direktör almaliyiz ki altyapimizdaki oyuncularin futbol anlayişi daha iyi olsun. Arda'dan sonra dogru dürüst yetenek çikmadi.

Geri
Üst Alt