Çin, İlk Silikon Fotonik Çipini Geliştirdiğini Açıkladı

Alper Altun

Haber ve Medya Sorumlusu 📺
Yönetici
Administrator
1728462750753.png

Çin devleti destekli bir yarı iletken araştırma şirketi olan JFS Laboratory, ülke için bir ilk olan bir silikon fotonik çip geliştirdiğini açıkladı. Lazer tabanlı G/Ç'ye (girdi çıktı) sahip işlemciler, yapay zeka ve HPC (yüksek performanslı hesaplama) gibi uygulamalarda bakır arayüzlü geleneksel çiplere göre önemli avantajlara sahip.

South China Morning Post tarafından aktarılan haberde çipin önemli bir kilometre taşı olduğu söylense de, detaylar belirtilmiyor. JFS Laboratory hakkında bildiğimiz tek şey, Wuhan'da bulunduğu ve 2021'de hükümetten aldığı 8,2 milyar yuan (1,2 milyar dolar) fonla kurulduğu. Şirket, 3 yıl gibi kısa bir sürede bir lazer ışık kaynağını silikon tabanlı bir çipe entegre ederek önemli bir başarıya imza attı.

Silikon fotonik çiplerin avantajları

Silikon fotonik çipler, geleneksel bakır tabanlı bağlantıların sınırlamalarını aşarak veri iletimi için optik sinyalleri kullanıyor. Bu sayede, bant genişliği, gecikme ve enerji verimliliği gibi alanlarda bakır bağlantılardan da iyi sonuçlar elde edilebiliyor.

Bakır tabanlı ara bağlantıların neden olduğu güç tüketimini artırmadan hesaplama gücünü ölçeklendirme yeteneği, özellikle büyük ölçekli yapay zeka ve HPC veri merkezleri için kilit öneme sahip. Ayrıca, optik bağlantıların düşük gecikme süresi, özellikle yapay zeka alanında gerçek zamanlı işleme ve karar alma konularında büyük avantaj sağlıyor. Dolayısıyla gelecekte bu çiplerin çok daha yaygın kullanılmaya başlandığını görebiliz.

Veri işleme, grafik ve yapay zeka için gelişmiş çipler geliştirme potansiyelini fark eden küresel yarı iletken liderleri, silikon fotonik alanına yoğun yatırım yapıyor. TSMC, Intel ve Huawei gibi devler bu alanda çalışmalarını sürdüren şirketlerden bazıları. Uluslararası yarı iletken endüstrisi birliği SEMI'nin tahminlerine göre, silikon fotonik çipler için küresel pazarın 2022'de 1,26 milyar dolardan 2030'a kadar 7,86 milyar dolara çıkması öngörülüyor.

ABD'nin gelişmiş çip üretim teknolojileri konusunda Çin'e uyguladığı yaptırımlar nedeniyle silikon fotonik teknolojisi, ülke için büyük bir fırsat haline gelebilir.

[DH]

JFS Laboratory hakkında bildiğimiz tek şey, Wuhan'da bulunduğu ve 2021'de hükümetten aldığı 8,2 milyar yuan (1,2 milyar dolar) fonla kurulduğu. Şirket, 3 yıl gibi kısa bir sürede bir lazer ışık kaynağını silikon tabanlı bir çipe entegre ederek önemli bir başarıya imza attı.

Büyük iş... 1 milyar dolarları öyle saçma islerde heba ediyoruz ki yazık hic bir getirisi olmayan betonlara..

Cinin bu sekilde propaganda olup bi ske derman olmayan haberleri cok olur. Elbette daha aşina daha bilgilimiz olani vardir, onlarin yorumunu dinlemek hos olasiya kadar bu habere atlamamak daha gerçekci.

Ülkemizin mikroişlemci atağını da es geçmeyelim bu arada.

Bizdeki konu da şu an bir adet boş bina ve TSMC tarafından geliştirilen yerli ve milli işlemciler.

2014 yılında kurulan YONGATEK, mikrodenetleyici ÇENTİK, video işleme çipi KIRMIK ve programlanabilir çip SAKA gibi çeşitli projeler üzerinde çalışıyor. Şirketin en dikkat çekici ürünlerinden biri olan ÇENTİK, özellikle beyaz eşya sektöründe kullanılmak üzere geliştirildi.

Bakır iletken yerine optik sinyaller ile bu işi başaran bir çip üretmek büyük iş. Büyük üreticiler zaten ilerde buna geçmek zorundaydı. Nanometre küçültüp sürekli yeni işlemciler üretiyorlar ancak bakır ve altın hepsi. Bu yöntem hem maaliyeti düşürür uzun vadede hemde verimliliği çok arttırır. Detaylara girmeden şunu söyliyim. Fiber internet ve DSL teknolojisinin farkı gibi düşünebilirsiniz. Ama çip ne seviyede ne kadar başarılı mühendislik örneklerini görmeden birşey denilemez. Ayrıca buda yetmez kullanılan işletim sistemlerinin bu çiplere uygun komut satırları olmali. Yani çip yazılım olmadan işe yaramaz. Bununda yapılması lazım. Sunucu tarafında Windows server, Linux vs.
Ancak şuanda tartışılması gereken böyle bir çip üretmeyi başarmak. Bu heyecan verici birşey ve çok umut vaadediyo. Bakalım diğer çip üreticileri ne yapacak. Ben şahsen bu şekilde üretilmiş yüksek saat frekanslarında çalışan performansı çok yüksek bir işlemciyi bilgisayarımda kullanmak isterdim.
Bakalım son kullanıcıya ne zaman bu tip ürünler gelir

en bariz örneği volvoyu satın alma örneği içinde geçerli dostum.

paranın ölçüsünü ve boyunu bilmiyor bu millet.
Öyle deme. 4000 yıllık devlet aklı 128 milyar doları gizli operasyon işleri için kullanmışlar. Fabrikada iki angut bu şekilde konuyu savuşturmaya çalışıyordu. Bu paranın nereye gittiğini hükümet açıklayamazmış. Tek IQ lü angut. 60 yaşına gelmiş. Hâlâ fabrikada sürünüyor. Sürünmeye devam et g.t

Size 1.2 milyar dolarlık bir yatirimla dünyadaki bütün bilgisayara çip üretilebileceğini düşündüren şey nedir?

Olsa olsa özel firmalar ve özel isler için üretilir.

Ayrıca dünyada yaygın olan Windows işletim sistemine entegre edilebilir mi edilemez mi gibi konulara değinmiyorum bile.

Yani mevcut işlemci teknolojisinde çığır açan bir gelişme olsa bile normal kullanıcının hayatına girme hızı çok yavaş olurdu.

1 milyar dolar devletin yaptigi yatirim. Bir de ozel sirketlerin yatirimi var. O para daha da korkunc.

Ben de iş yerinde kendimi yırtıyorum artık salak salak gezmeli toplantılı projeler yapmayı bırakalım Sanayi Bakanlığı, TÜBİTAK, ASELSAN gibi kurumlarla görüşüp çip üretimi, yapay zeka projelerine girelim, şu kamu kaynaklarını adam gibi harcayalım diye de çıkamadık o sarmaldan.

Geri
Üst Alt