deepseek

Kripto para piyasasının da içine etti çin şereflileri.

Cevaplarda gecikmeler var ve bazen verdiği cevaplar googledan aramakla eş değer kalite oluyor. Bana gemini bile daha kullanisli geldi.

6 milyon dolar mı bizde yusufu aldık o parayla 3 senede toplam 110 dakika oynadı

Şu iki yapay zeka lavuğa uygun emirlerle sorabilir misiniz ''Galatasaray'ın hangi bölgelere transfer ihtiyacı var'' diye. Mantıklı cevap veren başımızın tacı olsun.

Hakkatende ortalığı sarsmış görünüyor. Mevzu şu an muadillerinden üstün olması değil, daha yolun çok başında. Bu sarsıntının sebebi basit altyapısıyla rakiplerinden çok daha verimli ve uygun maliyetlerle büyüyebilecek olması. Yani mevcut AI lar gelişebilmek için çok fazla hardware kaynağa ihtiyaç duymakta oysa Deepseek'in farklı yapısı itibariyle bu çip ihtiyacı çok çok az olacak deniyor. Bu durum piyasayı korkutmuş durumda.
Her ne kadar öyle görünse de piyasa baştan semiconductor hisselerine büyük satış verdi fakat sonra büyük oranda kayıpları telafi etti. Soluksuz yükselen Nasdaq ve SP500 biraz satış fırsatı gibi gördü bu haberi. Zira Çin'den gelen tüm veriler şeffaflığa muhtaç. Deepseek'in bu işi az maliyetle halledebildiği gibi. En nihayetinde Çin bir tehdit midir? kesinlikle.

Yapay zeka yarışı da devam edecektir.

Beyler dünya çok büyük bir paradigm shifte hızla gidiyor. Her değişim döneminde olduğu gibi bu değişimde de büyük savaş olacaktir. Buna hazırlık yapmak için şimdiden konserve biriktirmeye başlayın.

DeepSeek, ABD Google Play Store'da en çok indilenlerde 1 numaraya yükselmiş. Bunu büyük tehdit gibi görselerdi müsaade etmezdiler yaygın kullanılmasına.

Amerikalıları bugün seekeep atmış Çinli yapay zeka. Abd borsalarında bugün 1,5 trilyon dolar buhar olmuş. Çin abd ye 10 sene önce böyle zarar vermek istese newyork'a atom bombası atması gerekiyordu.
Ve bunu da Trumph'in $ 500B yi imzaladiktan sonra yapmalari cok daha trajik oldu. Satya ve digerleri Stargate icin inanilmaz motivasyonlu röportajlar verdi. Ustune boyle bir sey yapildi.

Ben Datacenter isletmeye karar verdim:) teknoloji boyle gittikce, artik ya depocu ya da data centerci olacaksin:)

o1 yani chatgpt’nin reasoningi de iyi bence ikisini çok kıyaslamadım da.
Ben de tam karşılaştırma yapmadım, bugün yüksek lisans öğrencim geldi. O söyledi, birkaç deneme yapmış. Yapay zekayı dümdüz kullanmak yeterli değil zaten doğru soruyu sormak önemli, rol verip cevaplamasını sağlamak daha verimli kullandırıyor.

Test etmek için sorduğum soruya o1'den daha hızlı cevap verdi. Genel anlamda o1 kadar iyi olmasa da opensource ve başarılı bir reasoning modelin olması ve bu modelin rakibinin tükettiğinden inanılmaz miktarda daha az kaynak tüketmesi asıl önemli olan şey. OpenAi ne kadar ekmek o kadar köfte modunda giderken bak bu iş daha az kapasiteyle de yapılabiliyor denmiş oldu. Nvidia hisseleri de bu yüzden düştü. Artık daha az işlem kapasitesiyle daha fazla işlem yapabilmemizi sağlayacak bu gelişmeler. Ayrıca açık kaynak olması sebebiyle herkes kendi datasıyla kendi ihtiyacına ve işlem kapasitesine göre distilled versiyonları eğitip kendine özel yapay zeka yapabilir. Deepseek bu yüzden gündeme bomba gibi düştü.

1738151813539.webp
1738151828896.webp

en kötü yapay zeka bile insan zekasından daha iyidir. keşke herkes hayatını yapay zekanın verdiği kararlara göre yaşasa emin olun dünya daha yaşanılabilir bir yer olur

Geri
Üst Alt