Deplasman Maçları Sorunu ve Sebepleri

Mehmet Yavuz

GalataSarayı Efendileri
GalataSarayı Efendileri
Takımımızın kendi evinde oynadığı maçlar hepimizin gözüne batıyor. Özellikle ikinci yarı iç saha maçlarımıza baktığımız zaman;

Galatasaray - Tokatspor : 2-0 (ZTK)

Galatasaray - Bursaspor : 6-0 (SSL)

Galatasaray - Elazığspor : 3-0 (ZTK)

Galatasaray - Eskişehirspor : 3-0 (SSL)

Galatasaray - Antalya : 0-0 (ZTK)

Galatasaray - Beşiktaş : 1-0 (SSL)

Galatasaray - Chelsea : 1-1 (CL)

Galatasaray - Akhisar : 6-1 (SSL)

Toplam : 8 maç - 6 galibiyet - 2 beraberlik - 22 atılan gol - 2 yenilen gol

Alınan galibiyetlerin şans veya tesadüfen olmadığı bir gerçek, Chelsea 'yi ikinci yarı oynadığımız oyunla elimizden zor kaçırdığımız da kendi sahamızdaki ezici oyunumuzu doğrular nitelikte.

Ancak deplasman maçlarımıza baktığımız zaman;

Antalyaspor - Galatasaray : 1-1 (ZTK)

Elazığspor - Galatasaray : 1-0 (ZTK)

Gaziantepspor - Galatasaray : 0-0 (SSL)

Tokatspor - Galatasaray : 0-3 (ZTK)

Antalyaspor - Galatasaray : 2-2 (SSL)

Rizespor - Galatasaray : 1-1 (SSL)

Karabükspor - Galatasaray 0-0 (SSL)

Toplam: 7 maç - 5 beraberlik - 2 mağlubiyet - 8 atılan gol - 5 yenilen gol

Sonuç olarak tablonun daha düşük takımlara karşı olmasına rağmen tersine döndüğünü görüyoruz. Ayrıca yukarıda bahsettiğim ezici oyun, yerini sıkıcı ve buhrana düşüren bir oyuna bırakıyor. Oyuncuların isteksizliği (bilhassa Drogba) hareketlerinden okunuyor.

Bu tabloyu göz önüne aldığımızda oyuncularımızdaki psikolojik durumun sebepleri nelerdir?

1.) Hoca-Takım Etkileşimi Faktörü:

Burada hocayı taktiksel olarak eleştirmeyeceğim. Hocanın oyuncularla etkileşimi çok kötü gözlemlerime göre. Biraz profesyonellik dışına çıkmalı diye düşünüyorum. Hocanın biraz soyunma odası etkisi olmalı, ilk yarı sıkıcı oynayan takım soyunma odasına gitmeyi hak etmek için mücadele etmeli diye düşünüyorum. Maç içerisindeki taktiksel müdahaleleri geçtim hata yapan oyuncu kenara bakmaya çekinmeli, dilini çıkarıp hata yaptım mesajı vermemeli.

2.) Taraftar-Oyuncu Faktörü:

Her ne kadar taraftar sürekli destek verse de yeterli atmosferi sağlayıp takımı ateşleyemiyor ki takımda o uyuşuk isteksizlik oluşuyor.

Taraftarı eleştirdiğimden veya suçlu bulduğumdan söylemiyorum sadece ihtimalleri değerlendirmek adına yazıyorum, bu konuya tutumumun eleştirilmemesi adına söyleme ihtiyacı hissettim.

3.) Kadro Seçimi - Taktiksel Yanlışlar:

Deplasmanda kapalı oyun oynayan takımları açmak için (elimizde mevcut) Emre Çolak, Umut Gündoğan gibi hızlı, top tutan ve dikine oynayan adamları oynatmak yerine Burak gibi top dahi süremeyen veya formsuz Selçuk 'u oynatmamız yanlış geliyor.

Ayrıca hocanın müdahale etmek için 80li dakikaları beklemesi de fazlasıyla sinir bozucu. Skor değiştiği zaman plan değiştirmediği gibi oyuncu da değiştirmiyor. Mesela (bugün) Akhisar maçında 3-0 veya 4-1 olduktan sonra Koray 'ı izleyebilirdik o kadar geç alınmasına gerek yoktu veya Umut Bulut yerine Umut Gündoğan 'a şans verilebilirdi.

Antalya maçında gol bulamadan önce takım dikine gidecek oyuncu eksikliği çekiyordu, zar zor golü bulduk derken hoca takımın direncini arttıracak değişiklik yapmadığı için golü yedik. Telles-Ceyhun meselesi değil öyle veya böyle yiyecektik. Yekta alınmalıydı. Aynı şekilde Rize maçında 90 dakika Burak 'ı izledik, Selçuk çok kötüydü ama yine(yanlış hatırlamıyorsam) 87.dk da çıktı.

-

Şimdi bu deplasman formsuzluğunu gidip tek bir kişiye mal etmek yersiz. yukarıdaki saydığım sebeplerin yüzde dağılımı;

%55 - Kadro Seçimi Taktiksel Yanlışlar

%35 - Hoca - Takım Etkileşimi

%15 - Taraftar - Oyuncu Faktörü

şeklinde olabilir.

Şimdi bu deplasman formsuzluğunu gidip tek bir kişiye mal etmek yersiz. yukarıdaki saydığım sebeplerin yüzde dağılımı;

%55 - Kadro Seçimi Taktiksel Yanlışlar

%35 - Hoca - Takım Etkileşimi

%15 - Taraftar - Oyuncu Faktörü

şeklinde olabilir.

Icerde 6 atan ayni kadro disarda 1-1 berabere kalirsa o ustunu cizdiklerim 0 olur. Tamamen oyuncular bunun sebebi taktik filan degil.

Motivasyon eksikligi bence. Iste bizim artistler anca Arenada bizim taraftarla gaza gelirler.

Icerde 6 atan ayni kadro disarda 1-1 berabere kalirsa o ustunu cizdiklerim 0 olur. Tamamen oyuncular bunun sebebi taktik filan degil.

İçeride farklı oluyor ama. Durum 6-1 ken Akhisar hala gol arıyordu. Akhisar iyi köyü 90 dk. gol aradı açığı bulduk vurduk. Deplasmana gidince adamlar kapalı kutu gibi oynuyor. Burada 6 atan kadro, taktik orada atamayabilir. Deplasman, ev her zaman farklıdır zaten.

deplasman maclarindan ekran basindaki ben bile zevk almiyorum, topcular nasil alsin.

stadlar, taraftarlar, konsantrasyon, moral-motivasyon... hepsinin etkisi var bence.

Taraftar desteğinin olmaması ve oyuncuların deplasman maçlarını çok ciddiye almaması ve konsantrasyon problemi en başta bunlardır.Yoksa içerde dışarda bu kadar uçurum farklar olması imkansız.

100 de 15 dediğin taraftar oyuncu faktörü 1 numaralı sorun bence.Sebeb belli bu herıfler deplasmanda ruh gibi aynı kadro aynı taktikle kendı sahamızda aslan oluyorsa sebeb oyuncuların Taraftardan aldıgı ekstra motıvasyon eksikliği.2 numarada dediğin gibi mancinin takıma deplasmanda ekstra motivasyon vermesi gerekir.Ama o tarz bir hoca değil Mancini.

konu duzeni guzel diye okudum tamamen oyuncularla alakali

%100 motivasyon sorunu içeride taraftar olması motive olmasalar bile maç içinde motive oluyorlar

Yahu %100 oyuncularla ilgili diyorsunuz da oyuncular da kendi sahamızda 6 atan oyuncular değil mi? Bu adamlar profesyonel değil mi? Bence bu kadar basit değil?

bence statlar ve atmosferlerde çok önemli. deplasmanda yanılmıyorsam 3 galibiyet aldık bjk ve 2 kayseri takımı.Kayserinin stadı tr nin en iyi 3.stadı yanlız zemin olarak değil komple değerlendirdiğimizde bu statlarında payı var diye düşünüyorum.

Taraftar kısmını saymazsak ,ataklara yavaş çıkmamız da çok büyük bir engel.Keşke selçuk bir deplasman maçında da cezalı olsa da ona göre yorum yapsak.

Bugünkü kadro çok hızlı atağa çıktı ve tehlikeli ataklar yaptı.

Sneijderin oyunu kendisinin okuması,adım atmadık yer bırakmaması,Yekta ve Telles le iyi anlaşması ve sol açıka Hakan baltanın da olumlu şekilde eşlik etmesi(golde hatası olsa da) , Selçuk olmadığı için tüm topların Buraka değilde boşta kim varsa o oyuncuya atılması ve bu sebeplerden hem Drogba hemde Sneijderin topla daha fazla oynaması ataklarımızın daha etkili ve hızlı olmasını sağladı .Tabiki yeri geldi Burak da en az onlar kadar oynadı.Yani saha içinde bir eşitlik söz konusuydu.

Bu dikine pas olayı olduğu sürece ve duran toplardan gol bulabildiğimiz sürece deplasmanda da maç kazanırız.Yeter ki hızlı çıkalım;takım defansı yerleşmeden golleri sıralayalım

Hoca motive edemiyor takımı,kendisi de motive olamıyor..

En önemli nedeni,komple santrafor eksikliği.Drogba'nın enerjisi kısıtlı,burak-umut ise geri vides.Devre arası Drogba tarzına yakın ama daha enerjik bir santrafor alınmalıydı.Almadık,şampiyonlugu büyük ihtimal kaybettik.Cünkü deplasmanda bundan sonra 3 puan cıkarmamız gercekten cok zor.O derece kötüyüz,daha dogrusu santraforlarımız önde çok etkisiz.

Geri
Üst Alt