Daha önce de demiştim; aslında 400 küsur yerine 550-600 bandında net gelirle hasılat paylaşımlı formül en ideali gibi görünüyor anladığım kadarıyla. Öyle 900 ler filan masal gibi...

Kulüp kendisi yapmaya kalksa; her şey yolunda gittiğinde azami 700-800 kar kalacak, binecek % 25 kurumlar vergisi düşülünce de ortaya çıkacak rakam 550-600 oluyor zaten. Alınacak avansın BB konusunda sağlayacağı rahatlık ve riskten kaçınılmış olması da kar hanesine ekstra yazılır.

Henüz ihale yapılmamış durumda; bakarsınız babayiğit yatırımcının biri gözünü karartıp o rakamlara çıkıverir...

Ne dersiniz, yanlış mı düşünüyorum?

@Murat Yenilmez

Hasılat paylaşımlı oran 50-50 yerine mesela 60-40 olsa dediğiniz rakamlara ulaşılır. Olur mu olabilir. Çok iyi lokasyonu ve prestijli projelerde bu oranlara çıkılabiliyor.

Bugün itibarı ile 850-900 milyon dolar toplam proje değeri desek 60-40 oranı ile hasılat paylaşımlı versek 550 milyon dolarlık bir pay bize kalır. Oran bu olursa tabi.

Eğer biz yapacak olursak 700-750 milyon kazanacağız desek ve kurumlar vergisi muafiyetimiz kalkacak ise bu yöntemde net karın %25 i devlete gideceği için bize kalacak olan tutar bu rakama yakın bir değer çıkar.

O zaman vermek mantıklı olabilir. Ama o orana yakın bir değer olmalı.

Yalnız ben kurumlar vergisi kısmını anlamadım. Bugün Fatih Altaylı aynı soruyu sordu. Kem küm etti bizimkiler. Biz sorduk dediler. Net cevaplayamadılar. Ama benim aklım almadı. Diyor ki bizimkiler eğer inşaatı biz yaparsak bu ticari faaliyete girer. Ortada biz kazanç vardır. Bu durumda devlet vergi keser dediler. Peki biz işi hasılat paylaşımlı verinde ortada gene ticari bir faaliyet olmuyor mu? Onda da kazanç yok mu? Neden onda vergi kesilmiyor? Üstüne Mecidiyeköy'ü biz yapıyoruz. Orada kurumlar vergisi ödüyoruz o zaman. Bugüne kadar ben hiç kimsenin bundan bahsettiğini duymadım. Ne yönetimden ne de dışarıdan. Olsaydı diyorum bunu muhakkak söylerlerdi. Çünkü bu tutar bizim kasamıza girmiyor. Bunu açıklarlardı diye düşünüyorum.

Dursun Özbek olayı öyle bir yere getirdi ki kendisine bu konuda güven kalmadı maalesef. Bu konu doğru olabilir. Ama devletten resmi bir açıklama olmadan artık inanmıyorum ben.

Diyeceğim şu ki eğer kurumlar vergisi cidden kesilecek ise 60-40 gibi bir oran mantıklı olur. Verirler mi. Hepimiz göreceğiz galiba. Gidişat bunu gösteriyor.

Ama paranın tamamını hiç bir firma peşin ödemez. Avans ödemesi olur. Onu da her firma yapmaz. Zaten bugün Fatih Altayşı nın videosunda bizim yöneticiler bunu da söyledi. Bazı firmalar avans ödemesine tamam dedi diyor bazıları hayır dedi diyor. Kalan parayı satış yaptıkça alacağız.

Hasılat paylaşımlı formülde vergiyi yüklenici firma üstleniyor diye anlıyorum. Bunu da firma maliyet kalemi olarak yazıyordur mantıken.

Zaten böyle bir projede; inşaat maliyeti 200-250 milyon desek, yüklenicinin döviz bazında % 150-200 garanti kar elde etmesi mümkün olmasa gerek; öyle olsa muhakkak çok daha iyi teklif veren çıkacaktır...

Geri
Üst Alt