Yaz artık yavaş yavaş yaklaşırken tatil planları yapılırken Ege'ye gidecek olanlar için minik bir yemek listesi
1. Arapsaçı Kavurması
Bir ot olan Arapsaçı kavurulduktan sonra yoğurtlanıp biraz pul biberle yenir.
2. Kabakçiçeği Dolması
Sabah gün ağarmadan kabakçiçekleri toplanır ve ondan sonra dolma işlemine geçilir.
3. İzmir Köfte
İzmir'den çıkıp namı tüm ülkeye yayılan biberle domatesle pişen bir fırın yemeğidir.
4. Deniz Börülcesi
Daha çok meze olarak kullanılan bol suda bekletilip kaynayan suya atılır 10-15 bekledikten sonra zeytinyağı, limon ve sarımsakla tatlandırılan bir yemektir.
5. Keşkek
Özel günlerde buğday, koyun eti, tereyağ ve baharat kullanılarak büyük kazanlarda yapılan yöresel bir yemektir.
6. Zerde
Keşkeğin olduğu özel günlerde mutlaka olan nişasta, su ve şekerden yapılan üzerine badem gibi çerezler konulan tatlı.
7. Çökertme Kebabı
Patateslerin rendelenip kızartılması ve üzerine yoğurt, dana eti konularak hazırlanan kebap türüdür.
8. Turp Otu Salatası
Biraz limon, sarımsak ve zeytinyağı işte harika bir salata.
9. Kuru Börülce
Kışın yapılıp yenebilecek miss gibi bir yemek.
10. Gerdan Tatlısı
İzmir'e has bir tatlı olan gerdan tatlısı daha çok kurban bayramlarında yapılır sebebi ise kuzu gerdanı ile yapılması.
11. Pazı Sarma
Yaprak gibi sarılan pazılar, üzerine yoğurt e daha ne olsun.
12. Taze Börülce Ekşilemesi
Taze börülcenin haşlanıp daha sonra limon, sarımsak ve zeytinyağı ile ekşilenir ve daha çok salata olarak yenilir.
13. Şambali
İrmikle yapılan bol şerbetli üzerine fıstık konulan ama lezzetli bir tatlıdır.
14. Zeytinyağlı Enginar
15. Zeytinyağlı Yaprak Sarma
Olsa da yesek dediğimiz. Kalem gibi sarılan, meşakketli ama tadına doyum olmayan bir yemektir.
1. Arapsaçı Kavurması
Bir ot olan Arapsaçı kavurulduktan sonra yoğurtlanıp biraz pul biberle yenir.
2. Kabakçiçeği Dolması
Sabah gün ağarmadan kabakçiçekleri toplanır ve ondan sonra dolma işlemine geçilir.
3. İzmir Köfte
İzmir'den çıkıp namı tüm ülkeye yayılan biberle domatesle pişen bir fırın yemeğidir.
4. Deniz Börülcesi
Daha çok meze olarak kullanılan bol suda bekletilip kaynayan suya atılır 10-15 bekledikten sonra zeytinyağı, limon ve sarımsakla tatlandırılan bir yemektir.
5. Keşkek
Özel günlerde buğday, koyun eti, tereyağ ve baharat kullanılarak büyük kazanlarda yapılan yöresel bir yemektir.
6. Zerde
Keşkeğin olduğu özel günlerde mutlaka olan nişasta, su ve şekerden yapılan üzerine badem gibi çerezler konulan tatlı.
7. Çökertme Kebabı
Patateslerin rendelenip kızartılması ve üzerine yoğurt, dana eti konularak hazırlanan kebap türüdür.
8. Turp Otu Salatası
Biraz limon, sarımsak ve zeytinyağı işte harika bir salata.
9. Kuru Börülce
Kışın yapılıp yenebilecek miss gibi bir yemek.
10. Gerdan Tatlısı
İzmir'e has bir tatlı olan gerdan tatlısı daha çok kurban bayramlarında yapılır sebebi ise kuzu gerdanı ile yapılması.
11. Pazı Sarma
Yaprak gibi sarılan pazılar, üzerine yoğurt e daha ne olsun.
12. Taze Börülce Ekşilemesi
Taze börülcenin haşlanıp daha sonra limon, sarımsak ve zeytinyağı ile ekşilenir ve daha çok salata olarak yenilir.
13. Şambali
İrmikle yapılan bol şerbetli üzerine fıstık konulan ama lezzetli bir tatlıdır.
14. Zeytinyağlı Enginar
15. Zeytinyağlı Yaprak Sarma
Olsa da yesek dediğimiz. Kalem gibi sarılan, meşakketli ama tadına doyum olmayan bir yemektir.