"ellerin doğal konumda olması" cümlesinin anlamı

Berkan Yavuz

GalataSarayı Efendileri
GalataSarayı Efendileri
bu ülkede, futbolla alakalı olarak bu kadar yanlış bilinen, yorumlanan bir cümle var mıdır bilmiyorum. buna sözde hakem hocaları da dahil bu arada. bir uzvun doğal konumunu içinde bulunduğun aksiyon belirler. ben şu anda klavye kullanıyorum mesela, kollarımın doğal konumu masanın üzeri, yere hemen hemen paralel konumdur. şimdi yazmayı bırakıp jogging tarzında koşmaya başlarsam kollarımı dirsekten 90 derece kırıp ön kolumu yine yere paralel getirerek koşmaya başlarım. ellerim aşağı sarkık veya hazır ol durumunda duramam. askerdeysem, karşımda komutan konuşuyorsa ellerim hazırolda vücuduma yapışık beklerim. basketbol oynarsam ellerim sürekli hareketli havalarda beklerim. normalde insanın başı hep yukarıdadır ama uyursan yatırırsın yani bunun kadar basit. ikisi de doğal konum değil mi?

futbol oynuyorsam da ve özellikle stopersem ve o sırada benim ceza sahamda bir aksiyon gerçekleşiyorsa, kendi takım arkadaşım veya rakipten birisine çok yakınsam, havadan bir top geldiyse, bir orta açıldıysa, zıplıyorsam, hopluyorsam veya birine değmemek için kendimi sakınıyorsam elim kolum aşağı yukarı kalkabilir/inebilir. sen buna "el doğal konumda değil" diyemezsin. ne yapayım havadan gelen topa hazır ol pozisyonunda mı yükseleyim?

dün sanchez mesela zıplıyor, o sırada kolunu ister istemez açıyor, muslera'ya değmeyeyim çabası da var, muslera'dan yarım metreden seken top açık eline değiyor. adam ne yapabilir burada? burada doğal konumu bozan şey bile isteye top rakibe gitmesin diye elinin konumunu değiştirmek olur. sen topun değdiği anı foto olarak paylaşırsan, aksiyonun belki çeyrek saniyede gerçekleştiğini göz ardı edersen, takım arkadaşından sekip geldiğini göz ardı edip ezbere penaltı dersen ya malsındır, ya hayatında ilk defa futbol izliyorsundur ki bu en iyi ihtimal ya da şerefin eksiktir, manipülasyoncu, haramzade köpeğin tekisindir.

Dünkü pozisyonda davinson kolunu normal bıraksa zaten tartışma çıkmayacak .. Ama bu da robot değil insan refleksleri var top koluma carpmasin diye ısrarla geri kaçırıyor en son yukarıda eline çarpıyor .. Zaten aklı basinda yorumcular devam kararı doğru dedi

bu kuralın tamamen saçmalık olduğuna inanıyorum

bu tartışmaların önüne geçilmesi için doğal konum , doğal olmayan konum bakmaksızın el varsa verilmeli diye düşünüyorum.

Dünkü pozisyonda davinson kolunu normal bıraksa zaten tartışma çıkmayacak .. Ama bu da robot değil insan refleksleri var top koluma carpmasin diye ısrarla geri kaçırıyor en son yukarıda eline çarpıyor .. Zaten aklı basinda yorumcular devam kararı doğru dedi
Evet adam o kadar kısa sürede dahi top değmesin diye en yukarı kaldırmaya çalşıyor elini.

bu kuralın tamamen saçmalık olduğuna inanıyorum

bu tartışmaların önüne geçilmesi için doğal konum , doğal olmayan konum bakmaksızın el varsa verilmeli diye düşünüyorum.
En iyisi stoperlerin elini arkadan kelepçeleyelim stoperler maçlara öyle çıksın.

bunun haricinde şu saçmalıklarda var

ofsaytta kollar sayılmaması - bana göre ne görünüyorsa en uç noktası ofsayt işidir - yok omuz , yok ayak ucu yok bilmemne ...hikaye..

Forma kol hizasının Pazı sayılma işi - işine gelen işine geldiği tarafından yorumluyor

bence çok daha fazla gri alan yaratıldı futbolda.

Cok yakin mesafede oldugu icin, top da kaleye gitmedigi icin penalti falan soz konusu degil zaten ya Avrupa'da falan mac izlemiyor mu bunlar (Mou, Acun fln) sanki bilmiyorlar konuyu ama iste algi...

En iyisi stoperlerin elini arkadan kelepçeleyelim stoperler maçlara öyle çıksın.
futbolun doğasında bu var.

doğal konumda el vermiyorum falana girerseler çok yoruma açık bir durum olur ve sürekli tartışılır son zamanlardaki gibi. elini kolunu saklayarak müdahale edecekse etsinler yoksa eli kolu açık olup top çarptığında bu durum cezalandırılmalıdır.

müdafadayken takımdaşından gelen topta koluna eline çarparsa ihlal olma ihtimali bulunmamakta
kasti bi hareket olsa belki, ama haliynen yok.

futbolun doğasında bu var.

doğal konumda el vermiyorum falana girerseler çok yoruma açık bir durum olur ve sürekli tartışılır son zamanlardaki gibi. elini kolunu saklayarak müdahale edecekse etsinler yoksa eli kolu açık olup top çarptığında bu durum cezalandırılmalıdır.
Futbolun doğasında bu yok. Stoperler zaten hız, esneklik, kıvraklık olarak hücum oyuncularına göre dezavantajlıdır; sen bir de adamı topa yükselirken ellerini yana koy, topa koşarken ellerini arkadan bağla şeklinde kısıtlarsan topu nasıl alacak bu adamlar? Aynı şekilde hücum oyuncusu topa yükseldiğinde de kolunun rakibine değdiği her pozisyona savunmacı lehine faul çalmamalı hakemler.

topçunun niyetini okumak elini kaçırıyor gibi yorumlar yapmak yanlış

hiç hareket etmese eline gelse penaltı değil

adam refleks olaraktan elini açıyor (hangi maksatla olduğu farketmez) top eline geliyor penaltı

aksi bir kural varsa da kuralı gözden geçirsinler imo

Geri
Üst Alt