Emre Utkucan: "Başarısız transferlerin sorumlusu Mancini'dir!"

Adam program sonrası Mancini ile telefonda görüşmüş. Medyada çıkan karalama haberleri kasıtlı.

Ben Mancini' nin Salih' i tanıdığını bile zannetmiyorum. Böyle böyle bir adam var, başka da kimseyi alamayacağız demişlerdir, Mancini de alın demiştir.

Bruma ve Telles'e 15 milyon € verip aldık adam gelmiş bunlarla övünüyor. Böyle scoutluk olmaz. Bruma alınmadan önce burda herkes gelmesini istiyordu zaten. Önemli olan parlamadan bulup getirmesi.
Sadece bir örnek. Dortmund Kagawa yı Japonyadan 250.000€ ya aldı. Benim için son 5 yılın en güzel scout örneklerinin başında gelir.

Çocuk kandiriyor herif resmen bu açıklamalarla...

I am the one who knocks!

İdda yorumcusu bir klüpte scoutluk yapıyorsa zaten bir yanlışlık vardır. Bunun eğitimlileri tonlarca avrupada al getir araştırsın.

10 bin video izlemekle scout olunmuyor efendi!

Şu kulübe yeni başkan olacak adam Allah rızası için değiştirsin şunu.

benim anlamadim bir scout ekibi kuruluyor cok güzel ama bu ekib futbolcu buluyor ve TD gelipde senin buldun futbolcu beni ilgilendirmez veya begenmedim ben kendim oyuncumu getiririm diyorsa bu scout ekibinin ne faydasi var bize?

birde arkadaslarin dedi gibi bir scout ekibinin herkesin tanidigi bir futbolcuyu buldugum alalim demek degildir, balta girmemis ormanda yeni bir yildiz kesfetmekdir. yoksa scout ekibi olmadandan ani sani duyulmus adamlar aliyorduk bol bol.

birde baya kendilerini övdü gelen giden bunlarin databaselerini incelemis hepsinin agisi acik kalmis , ama ne hikmetse simdiye kadar bir faydasini göremedik

Ne bicim adamlarsiniz ya. Prandelli geldi, 2-3 gun sonra bir roportajinda ilk soyledigi sey "klubun cok iyi bir scout bolumu var" oldu. Italya milli takimi teknik direktoru begeniyor, bizim taraftar begenmiyor. Neymis efendim scout dedigin kimsenin bilmedigi adami getirir bulurmus. Hic kimsenin bilmedigi birini de getirseler "vay efendim Galatasaray'a ne idugu belirsiz yabanci oyuncu alinmaz, bize kendini ispat etmis tecrubeli oyuncu lazim, yabanci kontenjani vidi vidi" diye sikayet edersiniz.

Ne simarik taraftari var bu kulubun ya, her seye itiraz, hic bir seye saygi yok, "o kotu, bu cop, o rezil, su derhal kovulmali" biktirdiniz adami be!

Elano´lar gelecegine 100 tane Bruma´lar Telles´ler gelsin. Hele hele Bruma... Porto gibi takimlar sadece 50 bin, 100 bin avroya oyuncu almiyorlar. biz Bruma´yi alirken Porto Quinetor´yu almisti 5 Milyon avroya... 19´luk Güney Amerika´da oynayan Reyes icin 8 Milyon avro. Yada 19´luk sag bek danilho icin 13 Milyon avro... Porto devamli genc oyuncular icin bu civarlarda para harcayan bir takim... Bruma´ya cok büyük bir para ödedik, ama bu cocugun saglikli 22-23 yasindaki halinin imkani yoktur Türkiye´ye gelmesinin....

Sunu da aklimiza sokalim... Biz Portekiz takimlari gibi ihracat yapamayiz... Onlar bir Bruma´yi belki 3-4 sene sonra 30-50 Milyon avroya satabilirler. Bizde ayni performansi gösterse maximum 25 Milyon avroya gider... Ama ben illaki oyuncu alip/satip Porto gibi ticari bir takim olmak istemiyorum. Takimin bir kültürü olmasi lazim, genc bir oyuncu grubu istiyorum, bunlar yillarca hizmet etsinler formaya. O yüzden böyle transferden zarar gelmez, gidersin deneyimli ve kaliteli bir adam alirsin o paraya, yinede elinde patlayabilir. Yada iki sene performans gösteriri, sonra yasi ve kaybettigi vizyon itibari ile yine elinde patlayabilir. Bruma mesela 13-14 sene giyebilir, o ödedigin 12 Milyon avro karsiliginda 10+ sene sorun yasamazsin o pozisyonda. Telles´de ayni, oda belki 2 sene sonra yapar patalamasini ama sonra yine 9-10 sene kullanirsin cocugu...

Öyle sadece genc oyuncu almak ile de olmuyor, devamli onlarin gelisimine yardim edecek özel programlar yapilmalidir. Tabiki oyuncunun icinde de olacak. Ama maalesef taraftar olarak gariplik var bizdede... Devamli 28-29 civarinda oyuncular alinir, neden hep yasli adam aliniyor diye elestiri gelir... 19-20 yasinda internasyonal klasmanda yetenekli oyuncular alirsin, bu sefer yine "Türkiye genc oyuncu alinir mi, burasi deneme tahtasi degil" diyenler cikar...

Sonucta iki sekilde de basarili ve basarisiz olma ihtimalin var. Sadece genc oyuncu alinmasini ben iyi bulmam, takimda tecrübeli oyuncular da gerekir. Ama bunun karisimi saglikli bir bicimde olmalidir.

Son düzenleme:
Şu komik değil mi?

" Ontivero Felix diye bir takımda oynuyor. Bu takımın videolarını bile bulmak mümkün değil."

Yani bizim scout ekibi sanırım yurtdışına gitme bir oyuncuyu 6 ay izleme gibi bir zahmete katlanmıyor ve videodan adam beğeniyor. Bunun için de para alıyorlar.

Şu komik değil mi?

" Ontivero Felix diye bir takımda oynuyor. Bu takımın videolarını bile bulmak mümkün değil."

Yani bizim scout ekibi sanırım yurtdışına gitme bir oyuncuyu 6 ay izleme gibi bir zahmete katlanmıyor ve videodan adam beğeniyor. Bunun için de para alıyorlar.

Böyle seyler takimin scoutlara harcadigi bütceye baglidir, ne kadar bütce ayirirlarsa okadar takip edersin oyunculari direk olarak. Emre´nin iddiasini göre Mancini Onti´yi istedi devre arasi, benim bildigim zaten o aralar kendi kendine idman yapiyordu Ontiviero... Zaten bize deneme olarak geldi ilk. Yani orada zaten canli izleme ihtimalimiz yoktu macini. Mancini begenmis olmasi lazimki bizde yaptiklari idmanlardan sonra aldirmaya karra verdi...

GS TV´de söyledigini göre hedefteki oyunculari yakindan takip eden scout ekipleri var, emre Utkucan anladigima kadar koordine ediyor onlari... Ama kac tane Scout var bize calisan, ve tam olarak kac tane oyuncu canli takip ediliyor rakam su an aklimda degil. Dedigim gibi bunlar birazda bütceye bagli, bizim scouting konusuna cok büyük bir bütce ayirdigimizi zannetmiyorum... Her gönderdigin adamin maaliyetini karsilamak zorundasin, birde üstüne ekstra ücret ediyorsun.

-----------------------------------

Mancini´yi sevmeyen bir taraftar olarak, bu yanlis transferlerin sorumlusu olarak yönetimi görüyordum. Ama eger cidden bu adamlari Mancini istediyse, yine ucuz kurtulmusuz. Hadi Telles genc, ama o transfer döneminde aldigimiz hic bir oyuncudan daha verim alamadik.

Son düzenleme:
Bruma ve tellese kefilmis hahahaha
Adamın önerdiği iki isim var toplam 20 milyon euro vermişiz bu nasıl bir scout başarısı oluyor?
hala kendini scout sanıyor.

Futbolcu bulma işi yatırım, çaba, uzman kişiler ve biraz da şans isteyen bir şey. Ronaldo, Ferguson'un elinde olmasaydı bugünkü konumunda olması zordu. Yetenekli futbolucu bulman da yetmez o oyuncu kendini muhakkak geliştirmeli, buna müsait bir ortam olmalı, iyi bir şekilde yönlendirilmeli. Biz ise ütopik şeyler bekliyoruz ve bu konuda fazla aceleciyiz gelen oyuncu aman şöyle olsun böyle yardırsın, bilmem kaç gol atsın, şunu yapsın bunu yapsın vs ve bunlar hemen gerçekleşsin..

Alt yapılar, alt kategoriler futbolcu gelişimine uygun değil. Galatasarayın yıllardır oturmuş herhangi bir sistemi ya da oyun anlayışı yok. Yani futbol karakterinden yoksun haldeyiz ki bu ülkenin genel sorunudur hiçbir zaman ne yaptığımız ne oynadığımız anlaşılamamıştır. Başarı denecek işleri de anca hadi oğlum hadi aslanımlarla elde ettik..

Şimdi Emre X oyuncuyu bulsun. Müthiş de potansiyeli olsun o ismin. Sen onu parlatmayı bilmezsen, şans vermezsen beklentilerinin karşılanması mümkün mü?
Bruma geldiğinden beri gram ilerleme sarf edemedi. Kendi hataları da olabilir ancak genel anlamda eksiklerini kapatabilmesi için düzenli oynamalı, oynadığı takımda bir takım düzeni olmalı, kendisinden ne beklendiğini, saha içinde ne yapması gerektiğini bilmeli vs..

Daha genç yaşta, fiyatı yükselmeden bulma meselesinde de sıkıntılar var. Adamlar ciddi yatırımlar yapıyor risk almaktan çekinmiyor. Porto'nun bile milyonlar verip elinde patlayan bir sürü oyuncusu var. Bu konuda da rekabet had safhadayken biz futbolumuz gibi çağın gerisindeyiz. Ne sabrederiz, ne forma şansı veririz, ne o riske gireriz, ne futboldan anlayan hocalarımız var ne de futbol oynamasını bilen kulüpler diye uzayıp gider..

Bir başka konu da özellikle Güney Amerika ülkelerinden topçu getirmek güç iş. Hem bir sürü rakibin var hem de insanlar senin ülkeni yaşam tarzını bilmiyor, bir çoğu Arap zanneder bizimkileri, haritada abuk subuk yerlerde gösterir anca bizi. Portekiz'in benzer dili kullanıyor oluşu yaşam tarzlarının benzerliği önemli avantaj özellikle Brezilyalılar için. Ülkemiz yaşanabilir bir ülke olarak görülmediği gibi futbol anlamında da başarısız olduğumuz, Avrupa'nın gözde kulüplerine oyuncu transfer edemediğimiz, yani sıçrama tahtası olarak görülebilecek kulüplerimizin de olmayışı haliyle görüp beğendiğin isimler varsa bile almana engel.

Fazla uzağa bakmamıza da gerek yok, biz daha gurbetçi iyi oyuncuları getiremiyoruz bile..
Bu arada Ajax için de bir parantez açmak lazım. Oynadıkları lig hem futbol oynamaya hem de oyuncu gelişimine son derece müsait. Alt kategorilerde bilmem kaç tane takımları var. Ülke dışındaki spor okullarını geçtim Yunanistan'da bile spor akademisi açtı adamlar. Çer çöplere para akıtmak yerine o paraları bu yöne çevirmek sanırım yönetimin işi..

Emre doğruları mı söylüyor, yoksa suç kendisinde mi bilmiyorum ama transfer anlamında fiyasko işler yaptığımız ortada. Bunda Mancini'si de Emre'si de yönetimi de ama az ama çok suçlu.

Şu komik değil mi?

Konuşmasında önce videodan izliyoruz dedi sonra begenirsek gidip yerinde izliyoruz dedi.

İşini yapmış, onu anlatmış büyütülecek birşey değil. Mancini'nin isteği olmasa hiçbiri alınmazdı.

Mancini, Salih Dursun'u nereden tanıyacakmış?

iyileri ben aldım kötüleri hoca istedi demiş sanırım :) Salihi ben Mancini'nin isteyerek aldığını sanmıyorum keza aynı şekilde Adili'yi aynı şekilde..

Aslında anlattığı sistem mükemmel bir sistem ama biz bunu kaldıracak sabırla bir ülke değiliz cünki bu iş kumar işi 5 tane topcu alırsın 1 tutar aydın yılmazıda izleyenler arda turan dan iyi diyorlardı bagzen çok iyi bir oyuncu kaybolup gidebiliyor.

Geri
Üst Alt