Evrendeki Gerçeklikler | Bilim - Din |

Cevap: Evrendeki Gerçeklikler | Bilim - Din |

Yok Adem'in Hata yapabilirler sözüne binaen yazdım...

Can müsterih olabilirsin...=)

Sence peki bu bir mucizevi olay olamaz mı ? (Din veya diğer konularda görüşünü bilmiyorum sadece soru mu sordum ve ilerletiyorum. )

Başta ben Elhamdülillah Müslüman'ım yanlış anlaşılmasın. Zamanında çok şeyi düşünmekten boşluklara düşmüş olabilirim ama inancımı hiç bir zaman kaybetmedim, inançlarımla mantığı mı ayrı tutmayı başarmayı öğrendim. Bazen ne kadar sorgulasam da inançlarımdan kaybettiğim bir şey olmamıştır. Boşluklar çok kötüdür, bazen intihar edecek noktaya gelirsin bazende biri bir el uzatır ayağa kalkarsın.

Soruna gelirsek; dini açıdan bakarsak tabi ki mucizedir ama bilimsel olarak bakarsak düşük ihtimalli bir olasılıktır. Yalan söylemeyen insanların olma ihtimali mutlaka vardır.

Yok Adem'in Hata yapabilirler sözüne binaen yazdım...

Can müsterih olabilirsin...=)
:)

Başta ben Elhamdülillah Müslüman'ım yanlış anlaşılmasın. Zamanında çok şeyi düşünmekten boşluklara düşmüş olabilirim ama inancımı hiç bir zaman kaybetmedim, inançlarımla mantığı mı ayrı tutmayı başarmayı öğrendim. Bazen ne kadar sorgulasam da inançlarımdan kaybettiğim bir şey olmamıştır. Boşluklar çok kötüdür, bazen intihar edecek noktaya gelirsin bazende biri bir el uzatır ayağa kalkarsın.

Soruna gelirsek; dini açıdan bakarsak tabi ki mucizedir ama bilimsel olarak bakarsak düşük ihtimalli bir olasılıktır. Yalan söylemeyen insanların olma ihtimali mutlaka vardır.

İhtimal vardır, ancak böyle bir insan hakkında bir yazı vb.. hiç bir olay açığa çıkmamıştır. -ki çıkacağınıda sanmıyorum-

Onun dışında dediğim gibi istediğin şeye inanmak senin elindedir ben ona karışamam.
" Zamanında çok şeyi düşünmekten boşluklara düşmüş olabilirim "
Böyle olaylarda araştıran insanların çoğunun başına gelmiştir kesinlikle...

İman ve vesvese

Sual: Ahiret var mı, Allah’ı kim yarattı gibi vesveseler içimi kemiriyor. Küfre mi giriyorum? Bundan kurtulmanın yolu var mıdır?

CEVAP

İmam-ı Gazali hazretleri buyurdu ki:

Her insana musallat olan en az bir şeytan vardır. Şeytanın vereceği vesveselerden korunmaya çalışmalı! Bir hadis-i şerif meali şöyledir:

(Kanın damarlarda dolaştığı gibi, şeytan da, insanın vücudunda dolaşır. Açlıkla [az yemekle, oruç tutmakla] onun yollarını daraltın!) [Buhari]

Şeytanın kalbe giriş yerlerinden biri de, Allahü teâlânın zatı hakkında düşündürmek, şüpheye düşürmektir. İnsanların en ahmağı zekasına en çok güvenendir. İnsanların en akıllısı da, suçu kendinde arayan ve bilmediklerini âlimlere soran kimsedir. İki hadis-i şerif meali:

(Şeytan, "seni kim yarattı" diye vesvese verir. O kişi "Allah yarattı" derse, "Onu kim yarattı" diye vesvese verir. Böyle vesvese gelince, "Ben Allah ve Resulüne iman ettim" desin!) [Buhari]

(Allah’ın yarattığı şeyleri tefekkür edin, ama zatını tefekkür etmeyin.) [Ebu-ş-şeyh]

Vesvese, dua ve zikir ile azalıp yok olur. Bunun için, bilhassa günaha meyledildiği zaman, hemen Allahü teâlâyı anmalı, istigfar, salevat ve dua okuyarak şeytanı uzaklaştırmaya çalışmalı!

Bilhassa 40 yaşını geçince, tevbeyi hiç ihmal etmemeli. Hadis-i şerifte, (Şeytan, 40 yaşını geçtiği halde, tevbe etmeyen için, "Bu artık kolay iflah olmaz" der) buyuruldu. (İ. Gazali)

Tevbe edip şeytanı çaresiz hâle getirmeye çalışmalı. Bir hadis-i şerif meali:

(İnsan, yolculukta devesini zayıflatabildiği gibi, mümin de şeytanını zayıflatabilir.) [İ.Ahmed]

Kötü şeyler düşünerek, kötü yerlere giderek, şeytana yardımcı olmamalı! Çünkü hadis-i şerifte, (Uçurum etrafında dolaşan oraya düşebilir) buyuruldu. (Buhari)

Haram işlemeye niyet edip, Allah’tan korktuğu için vazgeçen günaha girmez. Bir hadis-i şerif meali:

(Kalbe gelen kötü şey söylenmedikçe ve buna uygun hareket edilmedikçe affolur.) [Beyheki]

Kibir, haset gibi şeyler böyle değildir. Çünkü bunlar zaten kalb ile olur.

İbadetleri yapıp imanıma bir zarar gelir diye korkanın ve günahlarım çoktur, ibadetlerim beni kurtarmaz diye düşünenin imanı kuvvetli demektir. (Bezzaziyye)

İbadetleri yapıp, ilmihal bilgilerini öğrenmeye çalışan kimseye, Allah’ı, ahireti inkâr gibi düşünceler gelmesi, onun imansız olduğunu değil, imanlı olduğunu gösterir. Meyveli ağaç taşlandığı, hırsız mücevher olan eve girmeye çalıştığı gibi, şeytan da imanlı olanlara saldırır. Hadis-i şerifte, böyle vesveselerin imandan olduğu bildirildi, (Vesvese imanın tâ kendisidir) buyuruldu. (Ramuz)

İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:

Kötü vesveselerin gelmesine sebep imanın kâmil olmasıdır. Çünkü hadis-i şerifte (Böyle vesveseler, imanın olgun olmasındandır) buyuruldu. (1/182)

Böyle vesveseler birçok kimsede olabilir. İmanım gitti diye şüpheye düşmemeli, böyle düşüncelere önem vermemeli, her zaman Allahü teâlâyı anmaya çalışmalıdır!

Sual: Bazen imanla ilgili çok vesvese oluyor. Allah var mı, Cennet Cehennem gerçek mi gibi. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Öyle vesvese gelince (Ben Allah ve Resulüne iman ettim) diyerek şu duayı okumalı:

(Allahümmme ya mukallibel kulub sebbit kalbi ala dinik = Ey kalbleri çeviren Rabbim, kalbimi dinin üzerine sabit kıl)

O şüpheler imandan ileri geliyor demektir. Meyveli ağaç taşlanır. Şeytan imanlı olanla uğraşır, imansızla uğraşmasına sebep yok. Kalbdeki bu düşünceler dile gelmedikçe, dil ile de söylemedikçe mahzuru olmaz. Bu tür vesveseleri dikkate almamalıdır

Tartışmalar güzel fakat bir de milletin dinini sorgulamasanız olmazmı?Herkesin kendi fikri.Allah bile dünya da kulunu sorgulamazken,bize ne b.k yemek düşer.

Bir ayet ile örnek vermek istiyorum;

Eğer rabbin dileseydi yeryüzündeki insanların tümü mutlaka iman ederlerdi.Hal böyle iken,mümin olmaları için insanları sen mi zorlayacaksın? (Kur'an,10/99)

İşte görüyorsunuz.Milletin dinini sorgulayanlar,kendilerini daha müslüman görenlerin yeri Allah katında cehennemdir.Çünkü sizler Allah'a şirk koşuyorsunuz.

Bende ateistlerden haz etmem,ama birbirimizi yemeyi bırakalım.

Fizik, uzay, astronomi :confused: :akansular: Bu arada bing-bang teori ve dindarlar o patlama olayını yoktan var olma gibi algılayıp burdan Tanrı'nın varlığına ulaşıyorlar. Stephan Hawking' di sanırsam bir kitabında zaman ve mekanın bing-bang sonrasında oluştuğunu söyleyip bir mantık kurarak ordan Tanrı'nın olmadığı gibi bir sonuca çıkıyordu ya da Tanrı'nın bing-bang'den sonra oluştuğu gibi bir mantık. Ayrıca bilim ve teknikte okumuştum bazı bilim adamları bing-bang'e inanmıyorlar ve evrenin genişlemediği konusunda (bing-bang'e göre patlama-genişleme-sonra çöküş zinciri vardı sanırsam) bazı veriler elde etmişler. Ayrıca enerjinin dönüşümü yasası var. Enerji hiç kaybolmuyor sürekli biçim değiştiriyor. O zaman enerji sürekli vardı deyip burdan da bazıları Tanrı'nın varlığını inkar ediyor. Dindarlar da bilim ve kuran arasında gene belirli bir ilişki kuruyorlar ve bazı ayetlerin evrenin sırları hakkında bilgi verdiğini iddaa ediyorlar, daha sonra bing-bang, kuantum gibi teorilerle Tanrı vardır diye bir çıkarsama yapıyorlar. ( Fizikçi değilim bu yazdıklarım aklımda kalanlar, bazı veriler yanlış olabilir ) Bana göre ise Tanrı'nın varlığı bilimin şu anki ulaştığı seviye göz önüne alınırsa ne ispat edilebilir ne de olmadığı ispat edilebilir. Hatta hiç bir şekilde Tanrı'nın varlığı ya da yokluğu ispat edilemez bence. İnanç daha çok içsel bir olay gibi geliyor bana.. İnananların büyük bir kısmı bilimi inceleyip ordan Tanrı'nın var olduğu gibi bir çıkarsama yapıp inanmıyorlar herhalde, daha çok yetişme,toplumun verdiği değerler vs. vs etkiliyor kişideki bu inancı. Tersi olarak inanmayanların da hepsi bilim ile Tanrı'nın olmadığını ispat edip burdan inançsız olmaya başlamıyorlar. İnançlı olma ya da olmama daha çok kişinin benimsediği siyasi görüş, yetiştiği çevre ile daha alakalı. Ki bunun etkisini ben birebir yaşadım. Anne hristiyan baba müslüman ama ikisi de sözde. Fakat yetiştirilirken anneanne-dedenin Hristiyan olmaları ordan Hristiyanlığa dair birşeyler öğrenme, sonra arasıra Türkiye'ye gelip yaz tatillerinde ayrı bir dinle tanışma. Mesala nasılki müslüman değerler bende bir garipseme yaratmıyorsa hristiyan değerler de bir garipseme yaratmıyor şimdi. Ancak çocukken ikilem bırakıyordu sürekli bende. Çünkü çevre salt hristiyan ya da müslüman değildi. Bir de koyu katolik olan bir çevrede doğsaydım ikilemler daha fazla artartı sanırsam..Burdan gelmek istediğim yer inanan hristiyan ya da müslüman dediğim gibi ne bilimi araştırmıştır, bırakalım bilimi ne de karşı dini hatta kendi dinini tam araştırıp mantık süzgeçinden geçirdikten sonra dinine karar vermiştir. ( genel çoğunluk böyle yapıyor, istisnalar kaideyi bozmaz) Buna bir de hayali olarak bazı toplumların ateist olmasını ekleyebiliriz. Ordan da yetişen bir birey ister-istemez ateist olacaktı.. Şu anda bilimdeki gelişmeler vs. vs. dindar birisi için evrenin muhteşem olması, daha çok sırlarına erişilmesi ve ordan bu evrenin yaratacısı Tanrı'nın ne kadar mükemmel bir evren yarattığı gibi çıkarsama yapmasına ve kendindeki inancın güçlenmesine sebep olabilir. Tersi olarak da inançsız birisi ters mantık kurarak, bilimin herşeyi çözdüğünü, sırların tamamen ortaya çıkdığını, nedenlerin bilindiği vs. vs. mantık kurarak din alanının iyice daraldığı ve Tanrı'nın olmadığı gibi bir varsayıma çıkabilir.. İşte burda şu tarz örnekler verilebilir bu bilim adamı sonradan müslüman oldu ya da hristiyanlık anlayışı güçlendi diye, eminimki bunun tersi örnekler de vardır bilim dünyasında. O yüzden en iyisi bilim adamlarının dindarsa burdan bir sorumluluk taşıyarak dindar değilse vicdanı bir sorumluluk taşıyarak bilimi askeri teknolojinin güdümünden tamamen çıkarmalarını, elde ettikleri yeni şeylerin insanlığı yıkacak silah üretmekten daha ziyade insanlığın daha rahat yaşayacağı şeyler için kullanılmasını ümit etmek , bu durum imkansız olsa bile..

Şu şekilde bitereyim. Hatta bu en son deney yapıyorlardı Cern'de. Bir ara televizyonda bilim adamı inşallah bu deney bazı soruları çözeceği gibi yeni soruları da beraberinde getirir demişti. Fizikte üst noktaya az kaldı o yüzden yeni soruların doğması şart gibi bir şey demişti.. :)

Bu başlığın işlevi aylar önce bitmişti.

Fizik, uzay, astronomi :confused: :akansular: Bu arada bing-bang teori ve dindarlar o patlama olayını yoktan var olma gibi algılayıp burdan Tanrı'nın varlığına ulaşıyorlar. Stephan Hawking' di sanırsam bir kitabında zaman ve mekanın bing-bang sonrasında oluştuğunu söyleyip bir mantık kurarak ordan Tanrı'nın olmadığı gibi bir sonuca çıkıyordu ya da Tanrı'nın bing-bang'den sonra oluştuğu gibi bir mantık. Ayrıca bilim ve teknikte okumuştum bazı bilim adamları bing-bang'e inanmıyorlar ve evrenin genişlemediği konusunda (bing-bang'e göre patlama-genişleme-sonra çöküş zinciri vardı sanırsam) bazı veriler elde etmişler. Ayrıca enerjinin dönüşümü yasası var. Enerji hiç kaybolmuyor sürekli biçim değiştiriyor. O zaman enerji sürekli vardı deyip burdan da bazıları Tanrı'nın varlığını inkar ediyor. Dindarlar da bilim ve kuran arasında gene belirli bir ilişki kuruyorlar ve bazı ayetlerin evrenin sırları hakkında bilgi verdiğini iddaa ediyorlar, daha sonra bing-bang, kuantum gibi teorilerle Tanrı vardır diye bir çıkarsama yapıyorlar. ( Fizikçi değilim bu yazdıklarım aklımda kalanlar, bazı veriler yanlış olabilir ) Bana göre ise Tanrı'nın varlığı bilimin şu anki ulaştığı seviye göz önüne alınırsa ne ispat edilebilir ne de olmadığı ispat edilebilir. Hatta hiç bir şekilde Tanrı'nın varlığı ya da yokluğu ispat edilemez bence. İnanç daha çok içsel bir olay gibi geliyor bana.. İnananların büyük bir kısmı bilimi inceleyip ordan Tanrı'nın var olduğu gibi bir çıkarsama yapıp inanmıyorlar herhalde, daha çok yetişme,toplumun verdiği değerler vs. vs etkiliyor kişideki bu inancı. Tersi olarak inanmayanların da hepsi bilim ile Tanrı'nın olmadığını ispat edip burdan inançsız olmaya başlamıyorlar. İnançlı olma ya da olmama daha çok kişinin benimsediği siyasi görüş, yetiştiği çevre ile daha alakalı. Ki bunun etkisini ben birebir yaşadım. Anne hristiyan baba müslüman ama ikisi de sözde. Fakat yetiştirilirken anneanne-dedenin Hristiyan olmaları ordan Hristiyanlığa dair birşeyler öğrenme, sonra arasıra Türkiye'ye gelip yaz tatillerinde ayrı bir dinle tanışma. Mesala nasılki müslüman değerler bende bir garipseme yaratmıyorsa hristiyan değerler de bir garipseme yaratmıyor şimdi. Ancak çocukken ikilem bırakıyordu sürekli bende. Çünkü çevre salt hristiyan ya da müslüman değildi. Bir de koyu katolik olan bir çevrede doğsaydım ikilemler daha fazla artartı sanırsam..Burdan gelmek istediğim yer inanan hristiyan ya da müslüman dediğim gibi ne bilimi araştırmıştır, bırakalım bilimi ne de karşı dini hatta kendi dinini tam araştırıp mantık süzgeçinden geçirdikten sonra dinine karar vermiştir. ( genel çoğunluk böyle yapıyor, istisnalar kaideyi bozmaz) Buna bir de hayali olarak bazı toplumların ateist olmasını ekleyebiliriz. Ordan da yetişen bir birey ister-istemez ateist olacaktı.. Şu anda bilimdeki gelişmeler vs. vs. dindar birisi için evrenin muhteşem olması, daha çok sırlarına erişilmesi ve ordan bu evrenin yaratacısı Tanrı'nın ne kadar mükemmel bir evren yarattığı gibi çıkarsama yapmasına ve kendindeki inancın güçlenmesine sebep olabilir. Tersi olarak da inançsız birisi ters mantık kurarak, bilimin herşeyi çözdüğünü, sırların tamamen ortaya çıkdığını, nedenlerin bilindiği vs. vs. mantık kurarak din alanının iyice daraldığı ve Tanrı'nın olmadığı gibi bir varsayıma çıkabilir.. İşte burda şu tarz örnekler verilebilir bu bilim adamı sonradan müslüman oldu ya da hristiyanlık anlayışı güçlendi diye, eminimki bunun tersi örnekler de vardır bilim dünyasında. O yüzden en iyisi bilim adamlarının dindarsa burdan bir sorumluluk taşıyarak dindar değilse vicdanı bir sorumluluk taşıyarak bilimi askeri teknolojinin güdümünden tamamen çıkarmalarını, elde ettikleri yeni şeylerin insanlığı yıkacak silah üretmekten daha ziyade insanlığın daha rahat yaşayacağı şeyler için kullanılmasını ümit etmek , bu durum imkansız olsa bile..

Şu şekilde bitereyim. Hatta bu en son deney yapıyorlardı Cern'de. Bir ara televizyonda bilim adamı inşallah bu deney bazı soruları çözeceği gibi yeni soruları da beraberinde getirir demişti. Fizikte üst noktaya az kaldı o yüzden yeni soruların doğması şart gibi bir şey demişti.. :)

Fizik, Allah'ın tüm yasalarını ortaya koyan pozitif bir bilim olduğu halde maalesef fizikçilerin çoğu ateisttir .Pozitivist ve bilime tapınan zavallılar aslında bütün bilimin bir düzenleyicisi olduğunu kavrayamayacak kadar beyinsizdir ve bezelye kadar bile beyinleri yoktur.

Cern'deki deney içinse yine şunu söyleyebilirim; "Evrenin sırlarını ne sen anlayabilirsin, ne de ben.. Bu muamma harfini ne sen okuyabilirsin, ne de ben..Perdenin bu yüzünde senin benim dedikodularım var; Perde kalkarsa ne sen kalırsın ne de ben "

Ikisini bir arada tartismak bana gore cok yanliz.Cunku ikisinin temeli birbirinden cok farkli.Tanri'nin gonderdigi dinlerde sorgusuz sualsiz iman etmet gerekirken bilim ise buldugu bir soruyu olanaklar dahilinde sonuna kadar sorgular.

Yani bilim icine din sokup birseyler elde etmek de,dinin icine bilim sokup herseyi sorgulamak da yanlis.Sonuc olarak birisi ilahi digeri dunyevi.

Fizik, Allah'ın tüm yasalarını ortaya koyan pozitif bir bilim olduğu halde maalesef fizikçilerin çoğu ateisttir .Pozitivist ve bilime tapınan zavallılar aslında bütün bilimin bir düzenleyicisi olduğunu kavrayamayacak kadar beyinsizdir ve bezelye kadar bile beyinleri yoktur.

Cern'deki deney içinse yine şunu söyleyebilirim; "Evrenin sırlarını ne sen anlayabilirsin, ne de ben.. Bu muamma harfini ne sen okuyabilirsin, ne de ben..Perdenin bu yüzünde senin benim dedikodularım var; Perde kalkarsa ne sen kalırsın ne de ben "

Hıııııııı tamam. :b5: Hepsinin bezelye kadar beyinleri olmadığı gerçeğini bu güne kadar görememem ve senin bu cümlen sonucunda görmeye başlayacağımdan dolayı ve bu konuda beni aydınlattığından dolayı çok teşekkür ederim.. Bezelye beyinli bilim adamları, yalnız o bezelye beyinle bile bu kadar buluş yaptıklarına göre beyinleri demekki bizim gibi olsa neler yaparlardı :melek:

KEndi inançlarına saygı isteyenlerin, başkalarının inançsızlığına hakaret etmesi ilginç.

Hıııııııı tamam. :b5: Hepsinin bezelye kadar beyinleri olmadığı gerçeğini bu güne kadar görememem ve senin bu cümlen sonucunda görmeye başlayacağımdan dolayı ve bu konuda beni aydınlattığından dolayı çok teşekkür ederim.. Bezelye beyinli bilim adamları, yalnız o bezelye beyinle bile bu kadar buluş yaptıklarına göre beyinleri demekki bizim gibi olsa neler yaparlardı :melek:

Rica ediyorum, ne demek. Başka şeyler öğrenmek istersende fikirlerimi sana sunabilir, daha yeni şeyleri öğretebilirim. "Bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp"

loş ve sevimsiz duvarlar karşısında yıllarca bu tür kavgaların peşinde koşmuştur insanlar.

Taşkın Tuna,

Yüksek Fizik Mühendisi'dir kendisi. "Ol dedi oldu" kitabını okumanı tavsiye ederim.

Batılıların Creativity of the universe theory (Evrenin yaratılışı teorisi) dediği kısaca Big Bang olarak bilinen teoriyi kısır fehimlerimize (bilim adamlarınıda kastederek) nasıl yerleştireceğimizi söylüyor..

Zira; Bunu okuyan diğer bilim adamlarınında, en son da

ABD'li ünlü fizikçi (ismini hatırlayamadım) gibi, hayatının son deminde, yumurta kapıya dayanınca

"Sanırım Tanrı vaar.." kelimelerini dudaklarından dökeceklerdir..

Dikkat edersen ben bundan önceki sayfada ve bu sayfada yazdıklarımda Tanrı vardır ya da yoktur gibi bir tartışmanın içerisine girmedim. Problem direk kullanılan üslupla alakalı. Kimse bizimle aynı görüşte değil diye o kişilere forumda olsun ya da olmasın hakaret etmek mantıklı değil. Tartışmalarda karşılıklı fikirler sunulur ve belirli bir üslup içerisinde bu tartışmalar yürütülür. Daha halen diyorum yazdıklarıma bakarsan Tanrı vardır ya da yoktur gibi bir çıkarsama yapmadım eğer bu konuda da bir çıkarsama yapacaksam okuduğum birçok kitap var. Sorun sadece kendi doğrularımıza zıt düşünen kişilere hitap ediş tarzında, bu dediğim gibi ben olabilir ya da bilim adamı olabilir ya da başka birisi olabilir..

Senin bu şekilde bir üslup kullanmanı uyardım sadece ironik bir şekilde ve emin ol eğer birisi de çıkıp inanan tüm bilim adamları örümcek kafalıdır v.b. tarzından cümle kursa o kişileri de uyarırdım. Artı forumda inanan var inanmayan var senin bu şekilde bir üslubun o inanmayan kişilere de bezelye beyinli demen gibi bir duruma yol açarki kimsenin kimseye bezelye beyinli demeye hakkı yok..

Şu zaman olayını çözseler yahu herşeyden önce. Zaman diye birşey gerçekten var mı? Paralel evrenler örneğin:) Varsa en çok Stephen King sevinir sanırım.

Şu zaman olayını çözseler yahu herşeyden önce. Zaman diye birşey gerçekten var mı? Paralel evrenler örneğin:) Varsa en çok Stephen King sevinir sanırım.

Taşkın Tuna bunun olamayacağını söylüyor.

Zira evrende belli bir kurallar var. Nasıl dünyada bizim lehimize olması için konulan bir takım kurallar varsa, evrende de o tarz kurallar var. Kırmızı ışıkta geçemiyorsun. Kapalı alanlarda sigara içemiyorsun vesaire aklınıza gelen kuralları düşünün..Aynısı evren içinde geçerli..

Tabii bunu inanlar için söylemeliyim.

Kaynağımda Taşkın Tuna'dır, Ahmet :) Yani bir takım veriler :)

Geri
Üst Alt