Evrendeki Gerçeklikler | Bilim - Din |

Cevap: Evrendeki Gerçeklikler | Bilim - Din |

Felsefe = soru sormaktır, sorgulamaktır. Felsefe'nin neden soru sorduğunun cevabı; "düşünüyorsam o halde sorgularım kardeşim" demektir.

Bilimde de din de de soru sormuyormuyuz zaten? Ama bu 2 unsurun birinde bulamadığımız cevabı diğerinde bulabilirken felsefe de nedenler hiç bitmiyor ve belli bir sonuca ulaşamıyoruz. Peki bana bunu açıklayabilirmisin? Neden diye diye ömrümüz biterken neden bize elle tutulur bir cevap veremiyor bu felsefe?

Felsefe biliminin verdiği cevaplar bilimsel değil ama, nasıl olacak?

Dinde en azından cevap tektir, nettir. Tanrı bizi imtihan etmek için yollamıştır. Bilimsel değildir.

Felsefe ile pek çok cevap verebiliriz ve bu cevapların buradaki arkadaşların kastettiği anlamdaki bilim ile alakası yok. Ne farkı kaldı dinden? İkisinin cevabı da bilimsel değil..

Yani bilim neden sorusuna cevap veremez. Felsefe bilimi veriyorsa da cevaplar bilimsel değil, yani her türlü çelişkiye düşüyor bilim cevap verir diyenler.

Felsefe bilim değildir, bilimlerin anasıdır. Deminden beri yanlış tanımlıyorsunuz.

Felsefe ile din ve Tanrı konusunu da yanlış tanımlıyorsunuz. Felsefe'nin sorgulamalarından dolayı insanlar Tanrı'yı keşfetmiştir. Bir yaratıcının olduğunu anlamaya başlamıştır. Tanrı insanların felsefe yapacak kadar bir akla sahip olduğunu görünce kendi peygamberlerini insanlara göndermiştir. Siz dini yanlış anlıyorsunuz. İslamiyet bile düşünmeyi ve ilimi destekler, neden ilime karşı bu kadar ön yargılısınız?

Bakın Tanrı sadece insanları yarattığı için mi Tanrı'dır? Tabi ki de hayır, Tanrı mutlak akıla sahiptir. Tanrı'nın mutlak akıla sahip olması felsefenin başlangıcıdır. İnsanlar Tanrı'nın aklından varolmuştur, dolayısıyla Felsefe'de insanların bir uydurması değil, Tanrı'nın insanlara bahşetmiş olduğu bir mücevherdir.

Bilimde de din de de soru sormuyormuyuz zaten? Ama bu 2 unsurun birinde bulamadığımız cevabı diğerinde bulabilirken felsefe de nedenler hiç bitmiyor ve belli bir sonuca ulaşamıyoruz. Peki bana bunu açıklayabilirmisin? Neden diye diye ömrümüz biterken neden bize elle tutulur bir cevap veremiyor bu felsefe?

Felsefe zaten sonuca ulaştırmaz ki? Bilim bile şu anda kesin bir sonuca ulaştıramadı insanları... Bakarsın bir gün ortaya atılan kanun, çöp bilime atılmış olur.

Felsefe bilim değildir, bilimlerin anasıdır. Deminden beri yanlış tanımlıyorsunuz.

Felsefe ile din ve Tanrı konusunu da yanlış tanımlıyorsunuz. Felsefe'nin sorgulamalarından dolayı insanlar Tanrı'yı keşfetmiştir. Bir yaratıcının olduğunu anlamaya başlamıştır. Tanrı insanların felsefe yapacak kadar bir akla sahip olduğunu görünce kendi peygamberlerini insanlara göndermiştir. Siz dini yanlış anlıyorsunuz. İslamiyet bile düşünmeyi ve ilimi destekler, neden ilime karşı bu kadar ön yargılısınız?

Bakın Tanrı sadece insanları yarattığı için mi Tanrı'dır? Tabi ki de hayır, Tanrı mutlak akıla sahiptir. Tanrı'nın mutlak akıla sahip olması felsefenin başlangıcıdır. İnsanlar Tanrı'nın aklından varolmuştur, dolayısıyla Felsefe'de insanların bir uydurması değil, Tanrı'nın insanlara bahşetmiş olduğu bir mücevherdir.

Felsefeyle keşfetmedi insanlar Allah'ı. Hz. Adem Allah'la iletişim halindeydi. Yani varlığından haberdardı. Cennette yaşıyordu zaten, şeytanın tuzağıyla dünyaya gönderildi.

Sonucu bilinen bir imtihan için gelmişiz, dedim. Bunun nedenini sordum.

Hayatta bazı örnekler vardır. Mesela bir hamster'ı kafesine koyarsın ve beklersin. Halbuki orada ne yapacağını bilirsin. Ya uyur, ya çarkta koşar ya da uyur. Peki bunları bildiğin halde neden izlersin?

Üniversite sınavlarına hazırlanırken kendi bilgini geliştirir öyle girersin. Aslında iyi bir puan alıp alamayacağın önceden bellidir. Kazanamayacağını var sayarsak eğer, madem kazanamayacaksın neden o sınava girersin?

Sonucu bilinen bir imtihan için gelmişiz evet. Peki Allah'ın her yarattığı insan cennet'i hak ediyor mu sorusuna cevap almak için olabilir mi acaba?

Cevaplarım mantıksız geliyorsa eğer son sözümde şu olur:

Sen veya bir başkası inanmaz ama ben inanırım saygı duyarım. Ama şöyle bir sonuç var. Allah diye bir yaratan yoksa eğer benim yaptığım ibadetler boşa gider ve zaman kaybından başka birşey olmaz.

Ama ya varsa? Ozaman ben daha karlı olmaz mıyım? Birde bu açıdan düşünmek lazım.

Bu senin dediklerin kişilere bağlıdır. İslam kimseye düşünme, okuma demez. Eğer kişiler gerekli gelişimi göstermiyorsa 3. Dünya ülkesi olurlar tabii. İslam sana okuma, araştırma, yan gel yat 3. Dünya ülkesi mi ol diyor?

Böyle tiplere de hastayım ya. Dindar gözüken adamın biri gider bir şerefsizlik yapar, başlarlar gördün mü Müslüman'ı diye. İyi de İslam sana git şerefsizlik yap demiyor ki aksine yasaklıyor, günah kılıyor. Bu durumda faturanın adamın kendisi yerine İslam'a çıkarılması kahpece bir davranıştır.

Tamam hocam anladım dediğini. Sen başından beri Felsefeyi bir fizik, kimya gibi bilim olarak tanımladığın için(ben öyle anladığım için) bir karışıklık oldu. Aslında benzer düşünüyoruz.

Felsefe zaten sonuca ulaştırmaz ki? Bilim bile şu anda kesin bir sonuca ulaştıramadı insanları... Bakarsın bir gün ortaya atılan kanun, çöp bilime atılmış olur.

Felsefe sonuca ulaştırmıyorsa neye yarıyor peki? Bunca insanın sonuca ihtiyacı var felsefeye değil. Bu açıdan bakarsak eğer bilim bazı konularda kesin sonuca ulaşıyor. Dinde aynı şekilde kesin sonuca (benim gibi yaşayıp görmüş insanlar) ulaştırıyor. Peki bilim ve dine yönelmek varken insanlar neden felsefeye yönelip akıllarını karıştırsınlar ki? Bu tarz insanlar hayatta umduğunu bulamayıp, çoğu şeyin cevabı varken neden bu cevaba bile neden arasınlar ki?

Hayatta bazı örnekler vardır. Mesela bir hamster'ı kafesine koyarsın ve beklersin. Halbuki orada ne yapacağını bilirsin. Ya uyur, ya çarkta koşar ya da uyur. Peki bunları bildiğin halde neden izlersin?

Üniversite sınavlarına hazırlanırken kendi bilgini geliştirir öyle girersin. Aslında iyi bir puan alıp alamayacağın önceden bellidir. Kazanamayacağını var sayarsak eğer, madem kazanamayacaksın neden o sınava girersin?

Sonucu bilinen bir imtihan için gelmişiz evet. Peki Allah'ın her yarattığı insan cennet'i hak ediyor mu sorusuna cevap almak için olabilir mi acaba?

Cevaplarım mantıksız geliyorsa eğer son sözümde şu olur:

Sen veya bir başkası inanmaz ama ben inanırım saygı duyarım. Ama şöyle bir sonuç var. Allah diye bir yaratan yoksa eğer benim yaptığım ibadetler boşa gider ve zaman kaybından başka birşey olmaz.

Ama ya varsa? Ozaman ben daha karlı olmaz mıyım? Birde bu açıdan düşünmek lazım.

İnanmadığı mı değil, sorunun cevabını vermenin insanın yapısında olmadığını söyledim önceki mesajımda. Bunu ne ile düşünürsen düşün içinden çıkamazsın kafayı yersin. O yüzden felsefede bilimde veremez bunun cevabını; arkadaş felsefe herşeyin cevabını verir demişte; bende gelsin bunun cevabını da versin dedim.

Anlamadım sorunu. :)

Senin söylediğinde benim anlattıklarımdan sonra böyle bir etki yarattı bende...

Ben peygamberleri kastetmiyorum. Allah'ı, yaratıcıyı bilmeyen insanları kastediyorum. Bir insan gelip sana ben Peygamber'im dese sen o adama kolay kolay inanır mısın? Tabi ki de hayır.

İşte insanlar zamanla düşünerek, biz buraya nasıl geldik diyerek, sorgulayarak, soru sorarak Tanrı'yı keşfetmiştir. Tanrı ama hangi Tanrı sorusunun cevabını da; Tanrı kendi peygamberlerini göndererek insanlara doğru yolu göstermeye çalışmıştır, bu şekilde cevaplamıştır.

Felsefe sonuca ulaştırmıyorsa neye yarıyor peki? Bunca insanın sonuca ihtiyacı var felsefeye değil. Bu açıdan bakarsak eğer bilim bazı konularda kesin sonuca ulaşıyor. Dinde aynı şekilde kesin sonuca (benim gibi yaşayıp görmüş insanlar) ulaştırıyor. Peki bilim ve dine yönelmek varken insanlar neden felsefeye yönelip akıllarını karıştırsınlar ki? Bu tarz insanlar hayatta umduğunu bulamayıp, çoğu şeyin cevabı varken neden bu cevaba bile neden arasınlar ki?

Felsefe insanları muhtemel gerçeğe götürür. Ama bu kesin değildir, olasılık dahilindedir.

Felsefe işe yaramıyor demek bence büyük bir saçmalıktır. İlk insanlardan bu zamana kadar gelişen, değişen her şeyin sebebi felsefedir. Ama salt felsefedir. Nefisten, hazdan korunmuş felsefedir.

Senin söylediğinde benim anlattıklarımdan sonra böyle bir etki yarattı bende...

Ben peygamberleri kastetmiyorum. Allah'ı, yaratıcıyı bilmeyen insanları kastediyorum. Bir insan gelip sana ben Peygamber'im dese sen o adama kolay kolay inanır mısın? Tabi ki de hayır.

İşte insanlar zamanla düşünerek, biz buraya nasıl geldik diyerek, sorgulayarak, soru sorarak Tanrı'yı keşfetmiştir. Tanrı ama hangi Tanrı sorusunun cevabını da; Tanrı kendi peygamberlerini göndererek insanlara doğru yolu göstermeye çalışmıştır, bu şekilde cevaplamıştır.

O konuda haklısın. Mesela Hz. İbrahim düşünerek (felsefe yaparak) Allah'a ulaşmıştır.

Felsefe cevaplar vermez.Felsefe soruları belirler.Felsefe olmasa insanlar hiçbir soruyu bilmez.O yüzden cevapları ile ilgilenmezler.

Din gibi şeylerin oluşmasında felsefe büyük önem taşır.Felsefeyi çok basit birşey gibi kesip atmanız yanlış.

Felsefe "neden?" sorusuna cevap vermez.Direk "neden?" diye sorar.

Bize saygızıklık yapma diyenler, mesajlarımı editleyenler ;

Gökhan Erkaya @ ne yapıyor şu anda ?

Felsefe soru sorar zaten. Kimse soru sormaz demiyor, felsefenin sorgularını düşünerek cevap verebilmek felsefenin nimetidir. Ama işte gerçeği kesin bulabilmek felsefenin işi değildir, felsefe sana yönünü gösterir, sen adımını atarsın.

Geri
Üst Alt