Formula 1 Takip Başlığı

araçların motor güçleri eşit değil mi ? neden max aracı sayesinde şampiyon oluyor görüşü var insanlarda. teknik kısmından çok anlamıyorum ama tüm araçların silindir, beygir v.s. güçleri eşit diye biliyorum. sanki bu çocukta ferrari diğerlerinde doğan slx motoru var.
Keske o cocukta Ferrari olsa da gorsek ne kadar iyi oldugunu. 3-4 yaris sonra o motoru Ecevit'e yazar kasa firlatan dayi gibi Ferrari garajina savurur.

araçların motor güçleri eşit değil mi ? neden max aracı sayesinde şampiyon oluyor görüşü var insanlarda. teknik kısmından çok anlamıyorum ama tüm araçların silindir, beygir v.s. güçleri eşit diye biliyorum. sanki bu çocukta ferrari diğerlerinde doğan slx motoru var.
Biraz uzun olacak ama ilginiz varsa şöyle anlatayım.

Formula 1'de yetenek önemli fakat değişen kurallarla beraber araç > pilot aşağıda bunun neden olduğunu daha detaylı anlatayım.

Motor konusundan başlayalım sezon başlarken motorla ilgili tüm kurallar donduruluyor yani ekstra beygir kazanma olayı eskilerde vardı motor gelişimi sezon içinde serbestti ama artık değil şimdiyse Redbull = Ferrari > Mercedes > Renault beygir açısından sıralama böyle olur. Araçlar genelde 1000 beygir civarı oluyor bu saydığım takımlar arasında 20-30 beygire kadar farklılıklar olabiliyor.

Şu anki Formula 1 çağında aerodinamik = motor ne kadar güçlü motorun olursa olsun aerodinamik açıdan kötüysen tur başı 1 saniye fark yersin. Redbull'da Adrian Newey var dünyanın gelmiş geçmiş en büyük mühendislerinden biri daha çok Verstappen çok konuşulur ama Newey pistteki birçok pilottan çok daha fazla maaş alan bir mühendis yaklaşık 10 m euro para alıyor ama hak ediyor çünkü öyle bir araç tasarlıyor ki rayda giden tren gibi virajlarda tam gaz dönüyor, lastik kullanımı çok iyi büyük avantaj sağlıyor, sürtünmeyi azaltıp DRS etkisinde +25-30 km diğer takımlardan +10 km daha büyük fark yaratabiliyor.

Pilot kısmına geleyim bir takımda 2 farklı pilotlar farklı performanslar gösterebilir bunun sebebi pilotların farklı tarzları olmasından kaynaklanıyor genelde 1 araç 1'nci pilotuna göre tasarlanır en yetenekli kimse ona göre araç hazırlanır. Verstappen oversteer severken Perez understeer tarzı araçları seviyor arasındaki farkın tur başı 1 saniye üzerinde olmasının 0.8'i budur 0.1-0.2'si ise Verstappen'in yeteneğinden kaynaklanıyor.

Aynı şekilde Leclerc - Sainz birbirinden tamamen farklı tarz araç seviyorlar Leclerc de oversteer severken Sainz tam aksine understeer seviyor. Geçen sene araç daha stabildi ama SF-23 tamamen dengesiz bir araç bir virajda önden kayma yaşarken diğer virajda arkadan kayma yaşıyor iki pilot arasındaki en büyük temel fark Leclerc araçtan maksimum almak için zorlamayı severken Sainz daha garantici olması eğer araç güvenli değilse Sainz'ın bu sene olduğu gibi daha ön plana çıkıyor ama araç güvenli %100 alınabilir seviyedeyse Leclerc tur başı 1 saniye bile fark atabilir.

Verstappen, Hamilton, Alonso, Russell, Leclerc, Norris bunların hepsi eşit şartlarda yarışmasını çok isterim.

Motor güçleri eşit olsa bir sürücü en yakın rakibine tur başına 1,5 saniye fark atamazdı.

Motor güçleri eşit olsa bir sürücü en yakın rakibine tur başına 1,5 saniye fark atamazdı.
Ferrari ve Redbull'un arasındaki beygir farkı en fazla 5'dir burada asıl sorun dayanıklılık Redbull'da bu sorun yok fakat Ferrari'de var hatta sezon başında dayanıklılık sorunları baş göstermişti muhtemelen motoru tam kapasitede çalıştıramıyorlar 15-20 beygir daha düşük modda çalışıyor hatta çalıştırmak zorundalar yoksa yolda kalırlar.

Aslında motordan o kadar fark oluşmuyor en son Katar GP'de Verstappen sıralama turlarında 0.5 saniye fark attı. Bunun 0.15'i motor, 0.25'i aerodinamik, 0.10'u yetenek yarışta ise temel farkı yaratan gene bunlar tur başı 1 saniye ise 0.15'i motor, 0.25'i aerodinamik, 0.10 yetenek, 0.50 lastik kullanımı.

hizli araba süren adamlari saatlerce izlemek cok sacma geliyor bana yav onun yerine 2 saat boyuca 22 adamin bir topun pesinden kosmani tercih ediyorum

Vasseur mühendis ekibinde doğru değişimleri yapıp seneye iyi bir araba çıkarırsa Leclerc'de sonunda hak ettiği şampiyonluğu kazanır. SF-23 dengesiziyle bile bunları başarabiliyor.

Haftasonu araç baya hızlıydı bakalım yarış tempomuz nasıl olacak yarın ana yarış öncesi beklentileri belirleriz.

Hamilton temposu fena değil Mercedesler bu hafta güçlü gibi görünüyor.

izlemeye değmez benim açımdan ilk turdan hamiltona geçildikten sonra. Kapattım

Yarın Verstappen rahat kazanır tur başı 0.4-0.6 arası daha iyi 15'nci başlasa bile fark etmez. Yarış tempolarında Redbull > Mercedes(0.3-0.4) > Mclaren(0.4-0.5) > Ferrari(0.6-0.7)

Yarın en iyi ihtimal 6-7 filan bitiririz pole almamıza rağmen daha fazlası imkansız...

Son düzenleme:
Hamiltona mobbing uyguluyor pit ekibi. 3.7 wtf

Leclerc'in temposu çok iyi bakalım işe yarayacak mı son turu Norris'e göre 1.5 saniye daha iyiydi.

Tek pit yapip hardla yarisi bitirelim diyenler agir patladi.Verstappen’e hediye ettiler liderliği.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Geri
Üst Alt