Forvet İçin Genç/Tecrübeli Futbolcu Seçimi

Yahya Kuleli

Parçalı Üye
Son zamanlarda Drogba'nın bu yıl takımdan gideceği yönünde haberler çıkmaya başladı. Bunun üzerine hem forumda hem de ulusal medyada yerinin hangi oyuncuyla doldurulacağına dair haberler ve yorumlar gördük.

Ben bu konudaki fikirlerimi naçizane beyan ederek, diğer arkadaşlardan da bu konuda bir yorum bekliyorum.

Öncelikle önümüzde birkaç seçenek var.

1. Drogba gibi kariyerinin sonuna yaklaşmış ancak halen faal futbol oynayan ve bize çok katkı verecek isimlere (İbrahimoviç, Berbatov gibi) yönelebiliriz.

Ortalama 4-6 milyon euro arası yıllık ücret.

2. Süper lig'deki en iyi yerli forvetlerle devam ederiz. Patlama yapan birisi olursa (mesela Cenk Tosun, Muhammet Demir) takıma katarız.

Ortalama 4-5 milyon euro arası bonservis ve 1-2 milyon euro arası yıllık ücret.

3. Hajrovic, Telles, Ontivero transferlerinde olduğu gibi altyapı olarak sağlam bir ülkede yaşamış ve kariyerini yükseltmeye çabalayan 18-21 yaş arası genç oyuncuları takıma kazandırırız.

Ortalama 2-5 milyon arası bonservis ve en fazla 1.5 milyon euro yıllık ücret.

Bence 3. seçeneğe yönelmeliyiz. Çünkü;

1) Maliyet olarak daha hesaplı olacaktır.

2) Eğer uyum sorunu olursa ekonomik olarak zararımız fazla olmayacak.

3) Eğer oyuncu takıma uyum sağlar ve iyi bir performans sergilerse hem üst düzey bir forvet kazanmış/yetiştirmiş oluruz, hem de satışı gündeme geldiğinde iyi rakamlar kazanabiliriz.

Ek olarak; yabancı oyuncu hakkımızdan birisini kesinlikle forvet için ayırmalıyız. Çünkü savunma ve orta saha için Türk oyuncu daha kolay yetişiyor ancak forvet konusunda Türkiye'nin en iyisi bizde olmasına rağmen bazı problemler yaşıyoruz. (Burada tartışmaya açıp konuyu başka yönlere çekmek istemiyorum.)

Son olarak, Avrupa'daki üst düzey forvetlerin piyasaya çıkışları ve parladıkları takımları da incelemeye alalım.

1. Edin Dzeko: 1986 doğumlu. 27 yaşında 4 milyon euro bonservis ile Wolfsburg'a gitti. 4 sene oynadıktan sonra 32.5 milyon euro bonservis ile Manchester City'e transfer oldu. Wolfsburg performansı 111 maçta 66 gol !

2. Didier Drogba: Marsilya'ya 25 yaşında 6 milyon euro bonservis ile gitti. Bir sene oynadı ve 37 milyon euro bonservis ile Chelsea'ye gitti. Kariyeri hepinizin malumu.

3. David Villa: 1981 doğumlu. 21 yaşında Real Zaragoza'ya 2.7 milyon euro bonservis ile gitti. 2 sene oynadı ve 12 milyon euro bonservis ile Valencia'ya geçti. 5 sene oynadıktan sonra 40 milyon euro bonservis ile Barcelona yolunu tuttu. Zaragoza performansı 49 maç 21 gol; Valencia performansı 215 maçta 126 gol !

4. Radamel Falcao: 1986 doğumlu. 23 yaşında 5.5 milyon euro bonservis ile River Plate'den Porto'ya geçti. 2 sene oynadıktan sonra 47 milyon euro bonservis ile Atletico Madrid yolunu tuttu. Porto performansı 87 maçta 72 gol !

5. Luis Suarez: 1987 doğumlu. 20 yaşında 7.5 milyon euro bonservis ile Ajax'a geçti. 3.5 sezon sonra 26.5 milyon euro bonservis ile Liverpool'a transfer oldu. Ajax performansı 159 maçta 111 gol !

Hocam güzel bir yazı olmuş çoğu kısmına katılıyorum mantıklı da ancak Drogba'nın gidişi ile yine ona yakın kalitede bir forvet almamız çok daha iyi olmaz mı ?

Dediğim mesele İbrahimovic , Berbatov vs. olarak özetlediğiniz şekilde bir transfer değil.

Dediğim mesele iyi incelenerek Güney Amerika'dan olsun , Hollanda'dan vs. olsun Falcao gibi Suarez gibi potansiyelleri bulmak , yada Balotelli gibi bir oyuncu alarak onu parlatmak , ondan en iyi şekilde verim alabilmek.

Yani kısaca direkt katkı verebilmeli alacağımız forvet bundan bahsediyorum.

Yazı için elinize sağlık öncelikle. Drogba gibi bi forvetin gittiğini varsayarsak eksikliğini kapatmak için altyapı/yükselmeye oynayan ispat peşindeki oyuncu ne kadar uygun olur bilmem Drogbanın dışında, normal yapılanmanın böyle olması gerektiğini düşünüyorum zaten, yani illa birinin gitmesi veya eksiklik dahilinde değil.

Drogba gidecekse yerine yine tecrübeli bir isim alınırsa daha iyi olur . Çünkü takıma bir abi , bir lider lazım . Sadece Galatasaray için değil her takım için böyledir . Bakın kaptanlık ayrı bir şey takımın abisi olmak başka bir şey . Bu İbrahimoviç olabilir kendisi çok tecrübeli , sansasyonel goller atıyor , takımını ateşleme özelliğine sahip , fizik gücü inanılmaz , hava hakimiyeti top kontrolü süper , hızlı . Tabii ki İbra iyi bir oyuncu keşke gelse ama ne onun PSG'yi nede PSG onu bırakacağını zannetmiyorum . Ama Balotelli tipinde bir oyuncu gelsede üzülmem hatta sevinirim bile .

Dün net bir şekilde görülmüştür herhalde Burak'ın bu takımın forveti olamayacağını.Hele hele bir de tek forvet oynatmaya kalkarsak yandık.

Ama Mancini gibi taktisyen bunun gayet farkında,Drogba'yı en kötü durumlarda dahi oynatmasından belli.Mutlaka ama mutlaka yabancı forvet şart.

Hocam güzel bir yazı olmuş çoğu kısmına katılıyorum mantıklı da ancak Drogba'nın gidişi ile yine ona yakın kalitede bir forvet almamız çok daha iyi olmaz mı ?

Dediğim mesele İbrahimovic , Berbatov vs. olarak özetlediğiniz şekilde bir transfer değil.

Dediğim mesele iyi incelenerek Güney Amerika'dan olsun , Hollanda'dan vs. olsun Falcao gibi Suarez gibi potansiyelleri bulmak , yada Balotelli gibi bir oyuncu alarak onu parlatmak , ondan en iyi şekilde verim alabilmek.

Yani kısaca direkt katkı verebilmeli alacağımız forvet bundan bahsediyorum.

Ben de bundan bahsediyorum. Ama biz Suarez'i Ajax'tan alan Liverpool değil, Groningen'den alan Ajax olmalıyız. Demeye çalıştığım şey bu. ;)

Drogba gidecekse yerine yine tecrübeli bir isim alınırsa daha iyi olur . Çünkü takıma bir abi , bir lider lazım . Sadece Galatasaray için değil her takım için böyledir . Bakın kaptanlık ayrı bir şey takımın abisi olmak başka bir şey . Bu İbrahimoviç olabilir kendisi çok tecrübeli , sansasyonel goller atıyor , takımını ateşleme özelliğine sahip , fizik gücü inanılmaz , hava hakimiyeti top kontrolü süper , hızlı . Tabii ki İbra iyi bir oyuncu keşke gelse ama ne onun PSG'yi nede PSG onu bırakacağını zannetmiyorum . Ama Balotelli tipinde bir oyuncu gelsede üzülmem hatta sevinirim bile .

Abi fikrine katılıyorum ama bu abi rolünü üstlenen kişi diğer mevkilerde de olabilir. Gol yollarında arı gibi vızır vızır işleyen birisi olması takıma daha çok katkı verir abi rolünden.

Yazı için elinize sağlık öncelikle. Drogba gibi bi forvetin gittiğini varsayarsak eksikliğini kapatmak için altyapı/yükselmeye oynayan ispat peşindeki oyuncu ne kadar uygun olur bilmem Drogbanın dışında, normal yapılanmanın böyle olması gerektiğini düşünüyorum zaten, yani illa birinin gitmesi veya eksiklik dahilinde değil.

5 tane örneği bu yüzden yazdım. Bu oyuncular yükselmek için oynadıklarında en iyi verimi vermişler.

İbra veya Adebayor gelmeli

Anlaşılan siz 1. maddedeki transfer politikasını savunuyorsunuz. Drogba örneğinden sonra hayır diyemem ama yine de genç ve parlamaya hazır bir yıldız her zaman tercihimdir. :)

Lukaku , Jackson Martinez , Dzeko , Doumbia , Damiao , Sturridge , Benteke , Chicharito , Bony , Demba Ba , Papiss Cisse bu isimlerden hangisi istediğimiz şekilde verim sağlar renktaşlar sizce ?

Yada oyun stili olarak uyar ?

ne genç ne yaşlı tercih edilmeli 23 25 yaş arası potnsiyelini kanıtlamış top tekniği yüksek forvet gerekli. +10m bonservis gerekiyor mali sorun yoksa yıl sonundaki ilk amaç olmalı.

Benteke,Lukaku,Bony,Doumbia bu oyunculardan biri kesinlikle transfer edilmelidir.

Lukaku , Jackson Martinez , Dzeko , Doumbia , Damiao , Sturridge , Benteke , Chicharito , Bony , Demba Ba , Papiss Cisse bu isimlerden hangisi istediğimiz şekilde verim sağlar renktaşlar sizce ?

Yada oyun stili olarak uyar ?

Bu saydığın isimlerden bana göre gelecekse Dzeko gelmeli . Yeni Elmander havası getirir takıma . Elmander ilk seneki futboHatta Elmander'den daha komplike bir oyuncu . Lukaku , Sturridge , Chicharito , Demba Ba gelmez . Sözleşmeleri halen devam ediyor + çok para .

Alinmasi nerdeyse imkansiz ama Lukaku diyorum.

Iddia ediyorum birkac sene sonra dünyanin en iyi 3 forvet arasina girecek.

10 sene sIkIntI cekmeyiz o bölgede adam hayvan gibi.

Vaybe Villa 33 yaşındaymış genç gösteriyor :D

Yerli forvet şart...Muhammet Demir ilk genç yerli tercih olmalı.

Umut'un yapacakalrı belli , kilitli maçlarda oyuna girip etki edemiyor.

Mario Mandzukic diyorum ben.

Bayern Agüero'yu takmış kafasına. alırlarsa Mandzukic konusunda girişimde bulunalım. Hem bitiriciliği(yerden, havadan) hem oyuna katkısı muazzam bir adam.

Geri
Üst Alt