Rijkaard'ın 2. sezon elinde olan kadro hakikaten kötüydü o konuda Rijkaard'ı tek başına kurbanlık koyun yerine koyamayız ; fakat ilk sezonki kadroya(Elano,Keita,Dos Santos,Jo,Arda) ,Türkiye Ligi'nin kalitesi de gözönüne alındığında, "kalitesiz" denemezdi...Belki Rijkaard'ın yaptığı en büyük hatalardan biri,haddim olmadan söylüyorum, total futbol felsefesini yerleştirmek uğruna içinde bulunulan şartları gözardı etmekti...Bu konuda Mourinho'nun değişken sistemler üzerindeki bir röportajını hatırlıyorum...Yani B plan konusunda maalesef Rijkaard sınıfta kaldı...(Özellikle Barcelona dışı kariyer düşünüldüğünde).Bu da takımın belirli bir kısır döngüde kalmasına neden oldu...Büyük antrenör olmak için belirli bir sisteminiz olmalıdır evet, fakat bu sistemi esnekleştirmek gerekir...Lucescu,Hidding,Mourinho vb kariyer yapmış hocaların büyük olmasının nedenlerinden biri içinde bulunulan şartları, maximum verimle kullanma becerisidir...Marjinal verimliliği en üst sınırda kullanabilen hocalar bunlar ve piyasaları her zaman var...Bu durumu Rijkaard için uyarlamak şu an için zor...
Yani uzun lafın kısası; 2. sezonuna bakıp da "kadro kalitesiz adam ne yapsın?" derken, "ilk sezonda ne yaptı?" diye de sormak lazım...Tek taraflı bakılmamalı Rijkaard'ı sütten çıkmış ak kaşık olarak gösterirken...2. sezon herşey güme gitti kabul,orada %100 suçlu diyemeyiz...