Üye Görüşü Galatasaray Çok Para Harcıyor Algısı

Güray Çavuşoğlu

★★★★★
GalataSarayı Efendileri
Galatasaray son 4 yılda toplam 233 Milyon Euro bonservis bedeli ödedi. Buna Osimhen bonservisi dahil.

Fenerbahçe ise 239 Milyon Euro bonservis bedeli ödedi.

Görüldüğü gibi Fenerbahçe daha fazla bonservis ödemiş. Üstelik Osimhen gibi absürt bir bedel varken.

Peki Fenerbahçe çok oyuncu satıyor oradan karşılıyordur dersek. Son 4 yılda 123 Milyon Euro oyuncu satışı yapılmış. Galatasaray ise 124 Milyon Euro oyuncu satışından kar elde etmiş.

Görüldüğü gibi 3 sezonun şampiyonu, 3 sezondur 55 bin kişiye kapalı gişe oynayan, 2 yıl CL geliri alan takımın harcadığı ortada. Medyada satılık kalemlerin algısıyla herkes “Galatasaray ne para harcıyor be” diye dolaşıyor.

O zaman rakamlarla ispat ettiğimize göre soralım, bir kez daha 7 sezondur şampiyon olamayan, 40 bin kişilik stadının yarısı boş olan, kombineleri bitmeyen, 15-16 yıldır CL geliri olmayan takım bu paraları nasıl harcıyor?

Medyaya sahipsen her türlü algıyı yaparsın. Malum takım lobisi bu ülkenin spor medyasına ezelden beridir hükmediyor

Galatasaray son 4 yılda toplam 233 Milyon Euro bonservis bedeli ödedi. Buna Osimhen bonservisi dahil.

Görüldüğü gibi Fenerbahçe daha fazla bonservis ödemiş. Üstelik Osimhen gibi absürt bir bedel varken.

Peki Fenerbahçe çok oyuncu satıyor oradan karşılıyordur dersek. Son 4 yılda 123 Milyon Euro oyuncu satışı yapılmış. Galatasaray ise 124 Milyon Euro oyuncu satışından kar elde etmiş.

Görüldüğü gibi 3 sezonun şampiyonu, 3 sezondur 55 bin kişiye kapalı gişe oynayan, 2 yıl CL geliri alan takımın harcadığı ortada. Medyada satılık kalemlerin algısıyla herkes “Galatasaray ne para harcıyor be” diye dolaşıyor.

O zaman rakamlarla ispat ettiğimize göre soralım, bir kez daha 7 sezondur şampiyon olamayan, 40 bin kişilik stadının yarısı boş olan, kombineleri bitmeyen, 15-16 yıldır CL geliri olmayan takım bu paraları nasıl harcıyor?
Bunu ekside de baslik olarak ac

Evet kulübün harcaması çok fazla ama diğer kulüpler de harcıyo.Bizim kulübün biraz daha dengeli hareket etmesi gerekli.Scout transferi yapılmaz oldu.Club Brugge - Salzburg gibi Takımlar örnek alınmalı daha sonrasında ise Ajax - Porto - Sporting Lizbon gibi Takımlar örnek alınmalı.Böyle böyle ekonomi anlamında da kulüp güçlenmiş olur..

Evet kulübün harcaması çok fazla ama diğer kulüpler de harcıyo.Bizim kulübün biraz daha dengeli hareket etmesi gerekli.Scout transferi yapılmaz oldu.Club Brugge - Salzburg gibi Takımlar örnek alınmalı daha sonrasında ise Ajax - Porto - Sporting Lizbon gibi Takımlar örnek alınmalı.Böyle böyle ekonomi anlamında da kulüp güçlenmiş olur..
Bu yabancı kuralında +2 dışında scout transferi yapma imkanın pek yok. Karşında kontrolsüz şekilde para harcamakla kalmayıp tüm futbol organizasyonuyla üstüne çökmeye çalışan tarikatvari bir organizasyon var. 12 tane net adam alıp saha içini domine etmeye çalışıyor bizimkiler. Zar atma riskine giremiyorlar. Saha dışında bunlarla mücadele edebilecek kapasitesi yok çünkü yönetimin kendileri de farkında belli ki.

Bu yabancı kuralında +2 dışında scout transferi yapma imkanın pek yok. Karşında kontrolsüz şekilde para harcamakla kalmayıp tüm futbol organizasyonuyla üstüne çökmeye çalışan tarikatvari bir organizasyon var. 12 tane net adam alıp saha içini domine etmeye çalışıyor bizimkiler. Zar atma riskine giremiyorlar. Saha dışında bunlarla mücadele edebilecek kapasitesi yok çünkü yönetimin kendileri de farkında belli ki.
Örneğin Singo iyi 1 futbolcu mudur değil midir bilemem ama bu maliyetlerle bu transfere karşıyım.Scout ekibinin onayından geçmeli 1 transfer olmalı.Sağ beke en fazla 10 milyon euro bonservis 2 milyon euro da maaş vermeliyiz.Zaniolo gibi maaşı fazla olan 1 oyuncu bizde yedek olamaz mesela.Lemina varken Bissouma isteniliyo.Bu tarz hamleler bence yanlış..

Örneğin Singo iyi 1 futbolcu mudur değil midir bilemem ama bu maliyetlerle bu transfere karşıyım.Scout ekibinin onayından geçmeli 1 transfer olmalı.Sağ beke en fazla 10 milyon euro bonservis 2 milyon euro da maaş vermeliyiz.Zaniolo gibi maaşı fazla olan 1 oyuncu bizde yedek olamaz mesela.Lemina varken Bissouma isteniliyo.Bu tarz hamleler bence yanlış..

En fazla 10 milyon bonservis diyorsun ya mesela. Neden en fazla 10 milyon? Neye göre yani.

Senin mantığını anlıyorum ve haksız olduğunu da iddia etmiyorum.

Ancak para konusu konuşulurken günümüz futbolunun maddi gerçekleri aşırı göz ardı ediliyor. Bugün 10 milyon bonservisli ya 2. ligden potansiyel bi oyuncu alırsın, ya da 35 yaşına gelmiş eski bi yıldız sağ bek alırsın. Eğer Singo vb bi isim istiyorsan 25-30 çıkarırsın, atıyorum bunların 1 üst modelini transfer etmek istiyorsan da 50-60 ödersin.

Gerçek bu.

Yedeklik diye bir şey yok artık. O kadar çok maç var ki 1 maç kötü oynayanı 50'de kenara alıyorsun zaten. 60+ maçı düşündüğünde 4 ayrı orta sahanın hepsi sezon içinde 2500 dk üstü rahatlıkla süre alabilir. Lemina'yı 3'lü düzen yapıp kenar stoper olarak da izleyebiliriz mesela. Çok yönlü oyuncu alırsan süre verme konusunda hocanın eli çok rahatlıyor.

Maliyet işlerinde de düşünmeyi bıraktım artık ben. Yönetimdeki beyefendi Avrupa'nın en yüksek gelirlerine sahip 10 kulübünden biriyiz diyor. O sebeple yoruyor beni maliyet hesabı.

En fazla 10 milyon bonservis diyorsun ya mesela. Neden en fazla 10 milyon? Neye göre yani.

Senin mantığını anlıyorum ve haksız olduğunu da iddia etmiyorum.

Ancak para konusu konuşulurken günümüz futbolunun maddi gerçekleri aşırı göz ardı ediliyor. Bugün 10 milyon bonservisli ya 2. ligden potansiyel bi oyuncu alırsın, ya da 35 yaşına gelmiş eski bi yıldız sağ bek alırsın. Eğer Singo vb bi isim istiyorsan 25-30 çıkarırsın, atıyorum bunların 1 üst modelini transfer etmek istiyorsan da 50-60 ödersin.

Gerçek bu.
Bizim kulüpte düzenli 1 sistem yok.Kulübün başkanı ve yönetimi her an değişebilir.Bu adamlar da bunu bildikleri için kulübü düşünmezler büyük ihtimalle.Kulübün düzenli olarak ekonomisi iyi değil.Sağlam adımlar atılmalı diye düşünüyom..

Bizim kulüpte düzenli 1 sistem yok.Kulübün başkanı ve yönetimi her an değişebilir.Bu adamlar da bunu bildikleri için kulübü düşünmezler büyük ihtimalle.Kulübün düzenli olarak ekonomisi iyi değil.Sağlam adımlar atılmalı diye düşünüyom..

Kulübümüzün çok şükür şu an gelirleri gayet iyi. Elbette neden daha iyi olmasın? Neden daha sistematik ilerlemeyelim? Bunlar da kaliteli ve iş bilen yöneticilerin sayısının artmasıyla meydana gelebilecek şeyler, tabii bir anda olmaz. Erden Timur gibi isimlerin en az 3 sene kulüpte görev alması gerekli ki atılan adımlar doğru düzgün finalize edilebilsin ve devamı gelebilsin.

Ancak bonservis anlamında verilen paralarda bir sıkıntı görmüyorum. Mesele maaşlar. Singo'yu Juventus veya PL'den de bir takım isteseydi zaten 25-35 arasına giderdi yine. Mesele maaş. Bu oyuncu bu takımlarda oynamak için 2.5'a ok olur, -daha gelmedi neticede ama- bize gelirken 4-5 maaşla geleceği aşikar.

Erden Timur gibi kafası çalışan, çalışkan zenginler bu kulübün markası altında gelirleri hayal edemediğimiz seviyelere çıkarabilir gelecekte. Önümüzdeki en büyük engel oynadığımız lig.

Ben gelecekte yerel liglerin yavaş yavaş arka planda kalacağını düşünüyorum. Avrupa kupaları yavaş yavaş normal liglerin yerini alacaktır. Mevcut düzene geçiş de biraz bunun provası gibi sanki. Bundan 10-15 sene sonra sadece Avrupa maçlarının lig usulüyle oynandığını görebiliriz. İşte o zaman kulübün elit kulüpler seviyesinde rekabet edebilecek duruma gelme ihtimali doğabilir.

Böyle bir algı yok henüz ama bu yönde şişirilen söylemler yoğun. Rakip camialar KAP'a şeffaf bildirimde dahi bulunmazken bizim her şeyi daha transferin ilgi ve teklif aşamasında finansal maliyetini tartışmaya başlamamız bu algıya çanak tutuyor maalesef.

Rakiplerin ahlaksız olduğu yerde inadına bonkör görünmeliyiz. Bu mendaburlara gerçeği ispat etmeye çalışarak yanıt veremezsiniz.

Guray. Benim de eksi sozluk uyeligim yok ama bazi arkadaslarimin var. Bu rakamlar icin eger bilgileri nerden aldigini da yazarsan arkadaslarima rica eder basligi actiririm. Sevgiler.

Geri
Üst Alt