olabilir. reddit'te de benzer şeyler yazmışlar. ama önemli değil.
önemli olan içeride gerekli narrative'i oluşturabilmek. dışarısı bizi ilgilendirmiyor.
haklı olmak değil sesinin çok çıkması önemli.
Önemli gayet, neden önemsiz olsun. Ben de zaten sürekli hakaretler saçan ve Türkleri aşağılayan bir adam olduğundan ülkesel çapta dem vurmalıyız dedim. Böyle yaparsak hem haklı oluyoruz, hem de doğru kamuoyuna kanalize oluyoruz
Dışarısı gayet bizi ilgilendiriyor. Dünya ve futbol giderek globalleşiyor. Haklı değil çığırtkan olmak da Fb'nin oyununu oynamak demektir. Bunu camia olarak asla yapmayalım demiyorum ama kulüp resmi ağızdan bu işlere girişmemeli
Adamlar "irkcilik ile sucluyor" diyerek haber yapacak tabiki, ortada hukmedilmis bir ceza yok ki "irkcilik yapti" diye baslik atsinlar. Eger morinho ceza alirsa o zaman da "Morinho irkcilik yaptigi icin ceza aldi" diye haber yaparlar. Kaldi ki, futbolda irkcilik cok hassas bir konu. Bu seviyede birseyler soylerken dikkat etmek lazim, yoksa sonuclarina katlanacak.
Irkciliktan ziyade, herif bizleri surekli asagiliyor. Valla inanilir gibi degil. Hic dayak yememis, belli.
Emre Belözoğlu'nun vukuati manşetlere öyle yansımamış. Mesela bulduğum bir örnek:
Emre denies claim of racist abuse
Roeder denies covering up Emre racism row
Bu manşete bakılınca ortada Emre'nin ırkçılık yaptığıyla ilgili bir soru işareti yok. Manşet de Ocak 2007'den, ceza henüz netleşmemişken. İngilizce yeterince materyal okumuş kimseler
Emre denies claims of racist abuse ile
Emre denies claim of 'racist' abuse arasındaki farkı net olarak anlayacaktır
Bu arada söylediğimin neresinde Mourinho suçsuzdur, cezalandırılmamalıdır gibi bir şey yazıyor? Herkes öyle anlamış. Tek söylediğim şu: bu söylemlerle yanlış düzlemde, yanlış argümanlarla mücadele ediyoruz
Jungle, jumping monkeys gitsin bunları Avrupa maçında deplasmanda söylesin bakalım. Ya da Avrupa'da çalışırken söyleyebilmiş mi? Bunları tüm GS kulübesine diyor. Ayrıca ırkçılık sadece siyahilere değil bir çok ırka yapılabilir.
Elbette söyleyemez. Türkiye'de yaptığı hiçbir şeyi başka bir yerde yapamaz. Çünkü Türkiye'de ne yaparsa yapsın başına bir şey gelmeyecek, bunu biliyor. Zaten Fenerbahçe ve Ali Koç hep bu desturla davranıyor, bu Mourinho'ya da yansamış bir şey. Ülkenin buna ceza kesmesi gereken kurumlarının durumu ortada. Ne acıdır ki arkası sağlam diye sabahtan akşama Türk düşmanlığı yapıyor elini kolunu sallaya sallaya
Irkçılık sadece siyahilere yapılır gibi bir şey de hiçbir yerde söylemedim zaten. Sen de ağzıma etmediğim lafları tıkmaya çalışmışsın
Kimin nasıl değerlendirdiği önemli değil. Sana iki soru sorcam.
Sen sürekli Türkleri kötüleyen bir adamın rakip yedek kulübesindeki Türk teknik direktöre maymun gibi zıplıyor demesi ırkçı değildir diyebilir misin? Hadi öyle düşündün peki Okan Buruk hayır kardeşim bu adam benim dostum değil bana neden bu kelimeyi kullandı bence bana ırkçılık yaptı diye algılayamaz mı?
Son olarak Avrupa da bulundun. Öyle algılamazlar diyosun. Bende sana çokça Avrupa'da aktif olarakta bulunan biri olarak birşey önericem. Olduğun ortamda siyahi varsa sakın şaka anlamında veya benzetme veya konu ne olursa olsun MAYMUN'lu birşey söyleme..
Kimin nasıl değerlendirdiğinin önemli olduğunu düşünüyorum. Bu meselede sonuna kadar haklıyız ve bu ülkede bunu kabul etmeyecek bir kişi bile yok. Global kamuoyunu bu olaya dahil etmeye gerek olmadığı görüşündeyim çünkü orada mücadelemize katılacak insandan çok dalga geçip kulübümüze kötü gözle bakacak insan var
Konuşmasının bağlamında, stadımıza jungle demesi, ligimize circus demesi, Türklere sürekli ettiği hakaretler, kulübemize maymun gibi zıplıyorlar vs. demesi bunların hepsi kabul edilemez hakaretler. Bu adamın bu ülkede ekmek yiyemiyor olması gerek normalde. Fakat bunların ırkçılık olmadığına dair argümanlar yapılabilir. Keza bu söylemlerle hedef aldığı kişiler bir etnisiteye tekabül etmiyor. Öte yandan özünde Türk düşmanı, ayrımcı, şerefsiz biri olduğu çok açık. Buna kimse itiraz edemez, o yüzden buradan yürümeliydik diyorum
Ben bırak Afrika asıllı kimselerin yanında bulunmayı, hayatımın bir döneminde onlarla beraber yaşadım. Neler çektiklerini de çok iyi biliyorum. Onların yanında ne diyip ne demeyeceğimi de çok iyi biliyorum. İnan ki şu olayı onlara başından sonuna anlatsak, yani Mourinho'nun bu basın toplantısını izletsek sonra da bizim kulübün açıklamasını okutsak -- bizim kulübe daha çok kızarlar. Keza kendileri için çok büyük bir problemi samimiyetsizce lehimize kullanmaya çalıştığımızı düşünürler
Doğru anlatırsan gayet ırkçılık olarak da algılanır.
Bir kere kendin "Türk düşmanı olduğu, ülkeyi hor gördüğü üzerinden dem vurulabilirdi" diyorsun. E o da ırkçılıkla suçlamak zaten, burada bir kere çelişiyorsun kendinle.
Bir de üst mesajda yazdım "maymun gibi" benzetmesi gayet ırkçı bir beyaz Avrupalı'nın bir beyaz Türk'e de kurabileceği ve gayet ırkçı anlaşılabilecek bir aşağılama sözü. Çünkü o ırkçı benzetme sadece "ten rengi" üzerinden yapılmıyor, "yüz ve kafatası şekli" üzerinden de yapılabiliyor veya "insani ve zihinsel geri kalmışlık" manasında da yapılıyor. Nasıl bir siyaha "maymun gibi zıplıyorlardı" dediğinde "siyah olduğu için demedim" diyerek yırtamıyorsan, bir Türk'e dediğinde de "Türk olduğu için demedim" diyerek yırtamazsın.
Irkçılık sadece siyahlara yapılır gibi bir şey söylemedim zaten. Söylemeye gerek bile duymadım ama herkes niyeyse böyle düşündüğümü sanmış. Irkçılık bir ırka, bir etnik gruptan insana yapılır. Söylediğin gibi ırkçılar bu söylemi kullanırken belirli bir etnik zümrenin evrimde geri kaldığını ima ediyor. Bu arada siyahilere karşı yapılan ırkçılığı da trivialize etmeye gerek yok -- tarihsel süreçte en çok ırkçılığa maruz kalmış kişiler genelde zenciler olduğu için onlara karşı bu tür cümlelerin kullanıldığı durumlarda ekstra hassas olmak gerektiği düşüncesindeyim. Zaten örneğin forumumuzdaki renktaşlarımız her ne kadar iyi niyetli olsalar da transfer nöbetinde siyahi bir futbolcudan bahsederken 'çiğ etle beslenen', 'okuma yazma bilmeyen' gibi tabirler kullanabiliyorlar şakayla karışık, bunlar hep bu tarihsel sürecin bilinçaltı ve dil üzerindeki etkilerinin tezahürü.
Konuya dönecek olursak, bunu global çapta doğru anlatmanın yolu Fenerbahçe'yi ve yaptıklarını doğru anlatmaktan geçiyor. Biz onu bile yapamıyoruz, ama diyelim en azından Mourinho'yu vuracağız. Bence de Mourinho'nun ne derece büyük bir Türk düşmanı olduğu, Avrupalıların bu konuda ikiyüzlü oldukları ve Turkophobia probleminin özünde ne kadar ciddi olduğu üzerinden bir argüman kurulabilir. Söylediğin gibi, doğru anlatırsak, aslında Mourinho'nun nasıl post-colonial bir zihniyetten kendini sömürge valisi gibi görüp bize sallayıp durduğunu ortaya koyup rezil edebilirdik. Ancak yaptığımız bu değil -- ülkeye ettiği hakaretler üzerinden değil, milletimize üstü kapalı şekilde yaptığı saldırılardan değil, 'maymun' ve 'jungle' gibi tabirler üzerinden bir argüman inşa ediyoruz. Bu tabirler de bir ırka yahut etnisiteye karşı söylenmiş laflar değil. Galatasaray sporcu, hoca ve seyircisine söylenmiş laflar.