galatasaray pilavı

transferler konusunda tek engel

“Kuzulu pilav ve helva” bir Enderun yemeği idi. Galatasaray Lisesi´nin pilav ananesi hakkında ilk bilgileri mektep mezunu Büyükelçi ve Atatürk´ün Büyük Nutku´nun diktesini alan Ruşen Eşref, Kulübün 50.yılı nedeniyle “GALATASARAY VE FUTBOL, HATIRALAR” adıyla yazdığı, kitapta şöyle anlatır:

“…prehistorik dediğim Lejander devrin kahramanlarından birini neden sonra hem de TEZE´nin yurdunda görmiyyim mi?…

Yunanistan´da ilk elçiliğim sırasında bir yaz akşamı Atina Kulübü´nün taraçasında süt beyaz sakallı, ama çalımı, çelimi hala yedinde bir emekli generalle tanıştım. Beni selamlamak arzu etmiş, kendiliğinden soframıza gelmek nezaketinde bulunmuştu.

Ben Balkan cemiyetindeki çalışmalarımızda ahpab olduğum General Laskaris´le yemek yiyordum. Bir ufacık konuşmadan sonra yeni tanıdıklarımızla birbirimize ısındık. General, birlikte sofrada oturmamız dileğimi kırmadı… Generalin ağzından duydum ki Sultan Aziz´in huzurunda jimnastik yapmış. İltifat görmüş. “-Ne münasebetle?” diye sordum “-E, ben gençliğide Galatasaray Lisesi´nde öğrenci idim. O zaman hıdrellezde Kağıthane´ye götürülürdük. Orada hünkarın huzurunda jimnastik yapardık. İşte o münasebetle…” General beden terbiyesine ilkin Galatasaray´da alıştığını söylerdi…

Hıdrellez bayramı basü badel mevt´i o prehistorik dediğimiz Lejand Rumeli yakasındaki Haliç´in Kağıthane çayırında değil, Boğaziçi´nin Anadolu yakasındaki Beykoz çayırında gerçekleşti… Yeni Meşturiyet Padişahı Sultan Mehmet 1910 Hıdrellez´inde Beykoz Kasrı´nda ayan ve mebusan şerefine bir kuzu ziyafeti verdi. Kazanımız, kepçemiz, kuzu pilavımız ve irmik helvamız yedeğimizde önce bizi Boğaziçi vapuruna doldurdular. Kasr´ın parkının duvarı dışında kuytu ve ağaçlıklı bir kıyıda yer gösterdiler… Öğle yemeğimizi kır havası, neşesi içinde ağız tadı ve gönül rahatlığı ile bir güzel yedik. Jimnastik marifetlerimizi daha doğrusu beden terbiyesi idmanlarımızı halka gösterip halkın alkışını topladık geri döndük. Böylece, halka toplu idman gösterisini ilk defa Galatasaray yapmış oldu.

1968 yılında Galatasaray Lisesi´nin Lycee Imperial Ottoman de Galatasaray olarak kuruluşunun 100. yılını, Galatasaraylılar Derneği´nin bu amaçla kurduğu, “Galatasaray Lisesi´nin 100. YILINI KUTLAMA DERNEĞİ”nde çalışırken, kutlama yılına PİLAV toplantısıyla başlama kararını vermiştik. Merhum Apdi İpekçi bu münasebetle mektepteyken çıkardığımız Galatasaray mecmuasının özel bir Pilav sayısını çıkarmamızı istedi. Hazırladı, Pilav´ın başlangıç ve gelişmesini yazdı, dergiyi o zaman çalıştığı Milliyet gazetesinde bastırdı. Şimdi PİLAV olayının Galatasaray´da gelişmesini merhum Apdi İpekçiyi saygı ile anarken kaleminden onun yazdığı ve hazırladığı şekilde 68. sayfada okuyalım:

Bir vakitler böyleydi…

Galatasaray Lisesi´nin kurulduğu ilk yıllarda bir kır yemeği.

Bu yıllarda daha “Pilav” adeti yoktu.

Öğrenciler, okul idaresinin gözetiminde Kağıthane´de kır yemeğine götürülürdü. Yaya olarak gidilirdi.

Yemekler büyük tencerelerle katır sırtında taşınırdı.

Kağıthanede spor gösterileri yapılır, kuzular çevrilirdi.

İLK TOPLANTIMIZ 1934´TE YAPILMIŞTI

Geleneksel yemeğimize “Pilav” adının verilmesini Raif Necdet Meto´nun teklif ettiği anlaşılıyor. Pilav fikrinin ne zaman, nasıl doğduğunu ve yıllık toplantılarımıza neden “Pilav” adının verildiğini bilen Galatasaraylıların sayısı pek az… Galatasaraylılar Cemiyeti´ne yıllarca başkanlık etmiş olan Saim Gogen´in hatırladığına göre yemekli toplantılar 30 küsur yıl önce başlamış ve bu toplantılara “Pilav” adı verilmesi konusunda ilk teklif Raif Necdet Meto´dan gelmiş…

İLK KARAR 30 NİSAN 1934´TE ALINMIŞ

Meto, teklifinin tarihini hatırlamıyor. Galatasaraylılar Cemiyeti´nin karar defterinde yaptığımız incelemeden anlaşıldığına göre bu konuda ilk karar;

30 Nisan 1934 günü alınmış. O gün Tevfik Amir, Osman Kemal, Mithat, H. Resih, Bedri, Feridun, Suat Arif ve Mecdi Bey´lerin katıldıkları toplantıda alınan kararların 4. maddesi şu :

“Bütün Galatasaraylıların bulunabilecekleri bir ziyafet tertibine ve bunun Galatasaray Lisesi´nde yapılabilmesini teminen Reis Yunus Nadi Bey´le ve Mektep Müdürü Bey´le temas ederek Tevfik Amir ve Osman Kemal Bey´lerin iştirakiyle ziyafetin esasatının tebitine…”

Daha sonra 14 Mayıs 1934 tarihli toplantıda şu karar alınmış:

“Galatasaraylılar ziyafetinin 1 Haziran 1934 cuma günü verilmesine ve iştirak hissesinin bir lira olmasına…”

Ertesi toplantı ise tamamen “ziyafet” konusuna ayrılmış. 3 Mayıs günü alınan kararlar şunlar:

1- 1 Haziran 1934 Cuma günü verilecek ziyafetin esas programı kararlaştırıldı ve vazifeler taksim edildi.

2- Osman Kemal Bey tarafından beyanı hoş amedi ve program hakkında söylenecek nutuk metni kararlaştırıldı.

3- Bütün İdare Heyeti azasının cuma günü saat 10.00´da mektepte bulunmasına karar verildi.

4- Cemiyet namına bu nutuktan başka söz söylenmemesine karar verildi.

İlk “Yemekli toplantı” böylece 1 Haziran 1934 cuma günü yapılmıştır.

ucuz şarap ve pilavcılara inat bu bile kaldırılsın.

Geri
Üst Alt