Cevap: Galatasaray TV Digiturk'te Şifresiz Yayına Başladı
Bugun de cikabilir , boyle bir mecburiyeti yok ki klubun GSTV Digiturkte olmak zorunda gibi. Olayin eksisi artisi hesaplanarak , Digiturk detaylarina hakim olmadigim bir anlasma ile GS ile uzlasmis. Onceleri bu ,uyelik ucreti uzerindendi bildiginiz gibi. Iki taraf da bundan feragat ettiler , cunku ucretli uyelik sistemi fazla ragbet gormedi. Ancak digiturk un butun uyelerinin izleyebilecegi sekilde kanalin acilmasi , arti klubun buradan bir gelir elde etmesi , ve ilerleyen donemde reklamlar ile bu pastanin buyumesi amaclandi. Eger biz bu anlasmayi yapmayip butun platformlara acilmak istese idik , digiturk dogal olarak GSTV konusunda tekel olamayacagi icin bizimle bir maddi is birligine gitmeyecekti.
Diger bir konu artik turksatin TV yayinciligina ayrilan kapasitesi doymus durumda. Yani frekans kiralamak bir maddi kalem. Suanda biz bu maddi kalemi butcemizden soyutlamis durumdayiz, uzerine bir de digiturkten gelir elde ediyoruz. Hersey goruldugu kadar basit degil , yonetimde olan kisiler de klupten para cikisi degil para girisini tercih etmek zorunda. Ucretli uyelik yanlis bir modeldi kabul ediyorum ancak bir platformla isbirligi yapmanin nesi yanlis , ustelik de bu platform canak kurulabilen her yerden izlenebiliyor iken.
Olayin esasi su , GSTV eutelsat uydusundaki digiturk un hali hazirdaki kirasini zaten oduyor oldugu bir frekansindan yayin yapiyor , bu sayede digiturk ek bir masrafa katlanmiyor , ama reklam gelirlerini ve bu konudaki tekel olusundan oturu elde ettigi kazanimin bir kismini GS klubu ile paylasiyor. Diger modelde ise turksat uzerindeki kisitli frekansa klup kendisi para odeyerek talip oluyor. Yani biri zarar , biri kar durumu var.
Burda yazi yazan insanlarin cogu islerin ic isleyisinden habersiz . Turksatta da olsun , kabloluda da olsun ,ama sakin ha parali olmasin. Hep boyle bir para bir maddi cikar hesaplari . E o zaman klup de devamliligini surdurmek icin maddi cikarlarini koruyacak. Bu konulari bilmeden burda atip tutan sayisiz insan var , ben cok iyi biliyorum tafralarinda degilim ama detayli acikliyorum iste size. Fedakarligi uyelik ucretini kaldirarak klup yapti , siz de fedakarlik edip 10 lira odeyerek hem digiturk e hem de GSTV ye kavusabilirsiniz , istemiyorsaniz da almayabilirsiniz , ozgursunuz , ama herseyden sikayet edemezsiniz , etseniz de bir seye yaramaz , biz genel kurul olarak boyle bir karar aldik , yonetim de bunu uyguluyor. Olay bundan ibarettir
Son olarak su an icin durum odur ki , problem dsmart digiturk kablolu degil , turksat eutelsat problemidir.