bu euro bölgesinde yaşanan bir deger kaybı ama.
Euro bolgesinde degil de sterlin para biriminin euro karsisinda yasadigi deger kaybi
Burada hatali yola ciktiginiz nokta surasi , dogrudur bizdeki yabanci para birimi TL iliskisi daha tek yonlu ve uzun vadede lineer bir iliski yani kisa vadeli araliklari kaale almazsak yabanci para birimleri surekli TL karsisinda deger kazaniyor
Dolar 1.20 lerdeydi 4,8 leri zorladi , tam 4 kat
Fakat konustugumuz mevzu ozelinde , sanilmasin ki euro ile dolar , euro ile sterlin , frank ile x para birimi arasinda farklar olusmuyor
En basit ornek iste sterlin euro rasyosuydu . Biz ekonomist olarak degil kuluplerin para birimi politikasini konusuyoruz
Bana su anlamsiz geliyor , gomis ornegi uyuyor diye onu veriyorum , adam hangi kulupten geldi swansea miydi
Orada 2015/2017 arasi 2 sene kulup ingiliz para birimine itiraz ettirmedigi icin sterlin sozlesme yapacak ama fransiz asilli olmasina ragmen euro sozlesme yapamadigi icin 35% kayip yasayacak 2 senede (bu yasanmis , olasilik degil kanit haline gelmis rakamsal bir gercek , isterseniz rakamlari sunarim)
Ama ayni gomis 2017 de turkiyeye geldiginde , batiya acilan pencere , amaci "ingiliz" olmayan takimlari yenme seklinde motto yazmis bir kuluple anlasma imzalarken "ben TL yi ne yapayim yeeeaaa" diyebilecek ?
Hatta bizim seyircimiz de adam ne yapsin TL yi diyecek destek olacak , o zaman gomis efendi swansea deyken de kulubune "ben ne yapayim sterlini" diyebilmeli .. cunku diyemedigi icin 35% para kaybetmis , ama diyemiyor
Cunku orada bir sistem var .. biz ise sistemsizligi "basarilmasi zafer" bir sistemmis gibi suan burada savunuyoruz
Su soylediklerimi onyargisizca okuyan herkes gerekeni anlar ve itiraz etmez aslinda da iste ..