"Galatasaray’ın büyüklüğünü ve üstünlüğünü kabul etmeleri gerekiyor"

Murat Saylak

Muhasip Üye
GalataSarayı Efendileri
kralspor2969.webp

Kendimi bildim bileli Galatasaraylıyım ve ne mutlu bana ki bu takımın formasını giydim. Aslında herkes için tuttuğu takım değerlidir hatta kutsaldır, hepsine saygım var, ancak ben bu yazımda artık olağanlaşan Galatasaray’ın 2017-18 Süper Lig Kupası’nı en yakın rakibine iki fark atarak 21. defa almış olmasını değil, daha büyük bir resme bakarak Galatasaray’ın Türk futbolundaki yerini ele alacağım ve en önemlisi duygusallığı bir tarafa bırakarak Galatasaray’lı olmanın diğer kulüplere göre neden farklı bir olgu olduğunu somut bilgilere ve resmi kayıtlara dayanarak izah edeceğim.

Bir, Galatasaray ülkenin en çok taraftarı olan spor kulübüdür, buyrun Andy-Ar’ın Mart 2016’da 81 ilde yaptığı bir anketin sonuçları, % olarak, GS 32.5, FB 30.4, BJK 16.7. (Tüm diğer anketlerde de sonuç aynı)

İki, Galatasaray futbolda ülkenin en çok kupa, en çok lig ve en çok Türkiye Kupası kazanan takımıdır.

GS: 21 lig, 17 Türkiye Kupası, 13 Süper Kupa... toplam 51 kupa ( Avrupa kupaları dahil değil )
FB: 19 lig, 6 Türkiye Kupası, 8 Süper Kupa... toplam 33 kupa
BJK: 15 lig, 9 Türkiye Kupası, 8 Süper Kupa... toplam 32 kupa

Üç, Galatasaray ülkenin uluslararası bir futbol turnuvasında kupa kazanan tek takımıdır, “17 Mayıs 2000 Arsenal’i yenerek UEFA kupası ve 24 Ağustos 2000 Real Madrid’i yenerek Avrupa Süper kupası.”

Dört, 2000 yılı GS takımı ağırlıklı Türk Milli Takımı 2002 Dünya Kupası üçüncülüğünü kazanmıştır.

Ve beş, UEFA’ya göre 1955-2017 yılları arasının Avrupa arenasında en başarılı Türk takımı 24 katılımla ve total başarı puanı ile 20.ci sırada olan GS’dır, aynı listede FB 47., BJK 51. sıralardadır.

Şurası tartışılmaz bir gerçek ki konu ne olursa olsun, her türlü bilimsel sıralamalarda tek geçerli kriter hamasi duygular ve boş böbürlenmeler değil o konu ile ilgili resmi ve bilimsel rakamlardır ve istatistiklerdir, örneğin ABD’yi halen dünyanın hemen her konuda en güçlü ülkesi yapan onun nüfusu ya da toprak büyüklüğü değil-her iki konuda da ondan çok daha büyükler var-ekonomik gücüdür.

Konuyu gene futbola getirirsek, ekonomik ve sosyal anlamda dünya gelişmişlik sıralamalarında ortalarda bir yerde bulunan Brezilya’nın dünyanın en üstün futbol ülkesi olarak anılmasının nedeni de uluslararası futbol turnuvalarında sergilediği tescilli başarıları ve tüm dünyaya yaydığı futbolcularıdır.

Örneklerimizden hareketle şimdi birisi kalkıp nasıl “bana göre dünyanın en güçlü devleti ABD değil falan ülkedir, ya da dünyanın bir numaralı futbol ülkesi Brezilya değil filan ülkedir” diyemezse, Türkiye’de de hiç kimse kalkıp “bana göre Türkiye’nin en büyük ve başarılı futbol kulübü Galatasaray değil fişmekandır” diyemez, dediği anda da “bana göre” lafının ötesine geçip somut verilerle sözünü kanıtlaması gerekir.

Bütün bu söylediklerimin gelip dayandığı nokta da şudur, “gelip geçici veya dönemsel başarılar ya da başarısızlıklar hiçbir zaman bir kişinin ya da kurumun kendi sektöründeki pozisyonunu ve sıralamasını belirleyemez, tek ölçü o kişi ya da kurumun belirli bir zaman dilimi içinde yarıştığı rakiplerine göre ve kıyaslamalı olarak sergilediği başarılar toplamıdır.”
Örneğin bu yazı 2018 mayısında yazılmış bir yazı olarak nasıl bu günün bir gerçeğini gösteriyorsa bundan 50 yıl sonra yazılacak olan bir yazı da o zamanın gerçeğini yansıtacak ve belki de bu gün adı bile olmayan bir takım “ülkenin futbolda gelmiş geçmiş en başarılı takımı” ünvanını ele geçirecektir.

O zamana kadar rakiplerimizden ricamız günümüz Galatasaray’ın Türk futbolundaki büyüklüğünü ve üstünlüğünü kabul ederek bize saygı göstermeleri.

CENAP YENER - AYDINLIK

Güzel yazmış. Net olan istatistiklerdir. Geriye kalan duygusal ve taraflı konuşmalar boş varsayımlardır. Galatasaray tartışmasız Türkiye’nin en başarılı kulübüdür.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Şimdi çıksa bi Fenerbahçeli siz büyüksünüz üstünsünüz biz boktan bi takımız dese , ne anlamı kalır ? Her sene kupaları Galatasaray alsa şuanki PSG gibi ezse ve 20 sene böyle gitse nolucak yani heyecan mı duyacağız ? Ne anlamı kalacak ?

Şimdi çıksa bi Fenerbahçeli siz büyüksünüz üstünsünüz biz boktan bi takımız dese , ne anlamı kalır ? Her sene kupaları Galatasaray alsa şuanki PSG gibi ezse ve 20 sene böyle gitse nolucak yani heyecan mı duyacağız ? Ne anlamı kalacak ?

Evet. Üst üste 21. Şampiyonluk ve Avrupa Kupası için heyecan duyacağız.

Şahsen 10 sene üst üste CL alsak 11.için heyecan duyarım.

Şu zamanlara geri dönelim rakiplerimiz artık yurtiçinden olmasın :D
7fae8dccdc0d8e09b44982b3f891170c.jpg

Geri
Üst Alt