Gazi Mustafa Kemal'in Döneminde Gazete Haberleri | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

Gazi Mustafa Kemal'in Döneminde Gazete Haberleri


9098_9699.jpg


11215_11408.jpg
11953_11504.jpg
3626_3549.jpg







5922_6182.jpg
 

Zamanın gazeteleri de iyice cıvığını çıkarmış.Bugünkü havuz medyası gibi,bir farkları yok.Sen adamı böyle tanıtırsan halka tabiki düşman olurlar.Bir de o zamanın halkının daha tutucu olduğunu düşünürsek bugün Atatürk dinsizdi diyenlerin o günlerdekilerin çocukları torunları olduğunu görürüz.90 yıl olmuş gazeteler aynı bok
 
Zamanın gazeteleri de iyice cıvığını çıkarmış.Bugünkü havuz medyası gibi,bir farkları yok.Sen adamı böyle tanıtırsan halka tabiki düşman olurlar.Bir de o zamanın halkının daha tutucu olduğunu düşünürsek bugün Atatürk dinsizdi diyenlerin o günlerdekilerin çocukları torunları olduğunu görürüz.90 yıl olmuş gazeteler aynı bok

Ülkenin kurucusuna bu tür şimdinin havuz medyasıvari haberler yapılmasını anlayabiliyorum.

Ama bugünlerde bunun ülkenin kavuncusuna yapılması bana saçmalık olarak gözüküyor.
 
Şimdikiyle pazarlık edecek bir babayiğit göremiyorum. Pazarlığa yeltenen kavuncunun kavunlarını itinayla monte ederler. Tek tek... Yağa-suya bile batırmadan. Kuru kuru.
 
Ufak bir hatırlatma yapmak lazım. O dönemler özelinde hazret kelimesi bazılarının anladığı gibi yada bilinçli olarak çarpıttığı hali ile kullanılmamıştır. Özellikle cenap ve hazret kelimelerinin önde yada arkada kullanılması tamamen anlamları değiştirir. Sonrasında kullanımda yine o yıllarda çok yaygındır.

Eski yayınları okuduysanız yada eski neşriyatlara biraz baktı iseniz zaten gözünüz bu kelimelere aşinadır. Lakin hiç bir şey okumayıp, gönül verdiğiniz ideoloji yada inanç yelpazesinin içinde bulunanların fısıltıları ile kulaktan kulağa oynuyorsanız baltayı taşa vurur, komik duruma düşer aynı zamanda da haksız ithamlarda bulunursunuz. Yani kestirmeden iftira bataklığına bulaşmış olursunuz. Ha bunun da günah olduğunu hatırlatalım. Kul hakkı yemek cihetinden bir durum. Neyse mevzuya dönelim basit basit örneklerle açıklayalım;

O dönem yayınlarında şu tarz ifadeleri ve benzer cümleleri sık sık okursunuz; ''Vali cenapları ilimize teşrif buyurdular.'' ''Hoca efendi hazretleri ile yaptığımız o bitmez tükenmez hasbihalleri özlüyorum.'' Şimdi işin dil bilgisi ayrıntılarına çok girmek istemiyorum isim tamlaması - sıfat tamlaması farkını bu yaştan sonra birilerine biz öğretecek değiliz. O yüzden anlam ve kullanım olarak durumu ortaya koymak lazım.

Vali cenapları kullanımı ile haşa Cenab-ı Hak kullanımını bir tutabilir misiniz ? Ha keza Hoca efendi hazretleri kullanımı ile Hazreti Muhammed kullanımını bir tutabilir misiniz ? Tutamazsınız. Bu bahsettiğimiz kullanımlar bugün kullanılan sayın anlamına karşılık gelir. Yine misal olarak, Adnan Menderes için dönem yayınlarında ''Başvekil Hazretleri'' lafı defaeten kullanılmıştır. Şimdi bunu görüp o dönemler Menderes Ekber miş diyebilir misiniz ?

Mustafa Kemal'i sevmeyebilirsiniz. Hatta ondan nefrette edebilirsiniz. Lakin bel altı vurmaya kalkmayın. Adam gibi işin doğruları ile çıkın meydana. Yalan yanlış ve saptırma bilgilerle hakkı bulacağınızı sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Bu durumda bende başka bir kullanım şekliyle; ''Hazret yine saçmalamış ve kin kusmuş'' tarzı bir cümle kurabilirim. Ha bu kullanımında anlamını açıklatmayın artık insana. Azıcık okuyun öğrenin. ''Alak'' suresini de size biz hatırlatacak isek işimiz var.
 
Üst Alt