Gelecekte Futbolun Daha Cazip Hale Gelmesi

Ersin Şen

Tecrübeli Üye
..bircok degisiklikler yapilacagini dusunuyorum.
Ronaldo ve Messi gibi yetenekleri milyonda bir olan futbolculari 100 metrelik sahada it gibi kosturmanin pek bir anlam tasimadigini er gec cozecekler.
Cunku bu isin musterisi seyirciler. taraftarlar. Ve taraftarlar kosu mesafesi degil, gol istiyor. Muhtesem hareketler istiyor. takim oyunu istemiyor.
Musteri takim oyunu isteseydi, komunizm cokmezdi. Futbolu yetenekli futbolculari iscilestirmek icin degil, yetenekli futbolcularin yeteneklerini gosterebilmesi icin uyarlamaliyiz.
Bir kere 100 metrelik saha dusurulmesi ve oyuncu sayisinin azalmasi gerekir. hali saha maci izlemek bazen 0-0 biten ve futbolcularin bos yere at gibi kosturuldugu maclari izlemekten daha zevklidir. Italya ligi artik 80-90'li yillardaki cafcafini kaybettiyse sorun zaten direk bununla ilgili. Italya liginde maclar 0-0, 0-1, 1-1, 2-1 gibi genelde hep dusuk skorlu ve boring gecer.

Milyonda bir yetenegi olan Ronaldo ve Messi bazen yeri geldiginde yetenegi hic olmayan servet cetin, koray gunter, ne bileyim siz soyleyin kazma olan baska oyuncularla ayni sahaya cikip ayni oyunu oynuyorlar. Aralarinda olan yetenek ucurumunu kapatan etken sahanin buyuklugu. Serdar Aziz veya Lugano'yu dusunun. Hali saha'da Hagi veya Alex gibi adamlarla oynadiklarini dusunun. Madara olurlar elbet. Ama onlari 100 metrelik sahada oynatirsan okuzler okuzluk kazmalar kazmalik yapacagi icin yetenekler esitleniyor. Ya da en azindan oranlar birbine daha cok yakinlasiyor. Okuzlerin yeteneklilere karsi direnme ve kazanma orani yukseliyor.
Ofsayt denen bas belasi bir kural zaten bu okuzlugu surdurebilmek icin var. Saha kuculurse kaleler birbine yakinlasacagi icin ofsayt'a gerek kalmaz. ya da en azindan bir macta 20 ofsayt caliniyorsa bunu minimum %50 dusurursun.
Ayrica hockey turu hocalar oyuncu degistirebilmeli.
Tezgahta rafta duran ururun esnafa faydasi sifir.

Saha küçültme cazip olsaydı hentbol daha çok ilgi gören bir spor olurdu en basitinden. Çünkü ayakla oynanması hariç futbola en çok benzeyen spor o ama dünya üzerinde bile popülaritesi 0'a yakın. Futsal denilen salon futbolu da ilgi görmüyor hiç bir yerde. Futbolla ilgili bazı şeylerin değişmesi gerektiği konusuna katılıyorum ama saha boyutlarının küçültülmesi bu değişimi sağlamaz gibi görünüyor..

bu mu ahbab aklindaki

Futbol'da alınan zevk skorla orantılı hiçbir zaman olmamıştır EPL'de şu an üst düzey skorlar olmasa insanı izlettiren faktörlerin başında dinamizm, fizik gücü ve sürekli olan tempo izlettiriyor sadece Avrupa'da oynayan takımların maçlarında bol gollü geçince bizleri bağlamadığı için güzel geliyor. Bizim Antalyaspor karşısında aldığımız 1-0'lık galibiyet bir çok kişiye harika hisler yaratmıştır zaten futbolun güzelliği ve ruhu da buradan geliyor son dakikalara 15-8 gibi skorla girildikten sonra futbolun ruhu kalmayacaktır. Mesela CL'de tüm maçları 1-0 kazanıp kupayı alalım emin olun futbolun cazip hale gelmesinden daha çok keyif verecektir :D

Saha küçültme cazip olsaydı hentbol daha çok ilgi gören bir spor olurdu en basitinden. Çünkü ayakla oynanması hariç futbola en çok benzeyen spor o ama dünya üzerinde bile popülaritesi 0'a yakın. Futsal denilen salon futbolu da ilgi görmüyor hiç bir yerde. Futbolla ilgili bazı şeylerin değişmesi gerektiği konusuna katılıyorum ama saha boyutlarının küçültülmesi bu değişimi sağlamaz gibi görünüyor..

Yanlis dusunuyorsun. nicin yanlis dusundugunu ornekleyerek gostericem.

Futbol ve hentbol'u kiyaslamanin nedeni ikisinde de kale ve isminde 'bol' eki oldugundan.
nedir handbol,
elinle bir topu tutup arkadaslarin arasinda gezdirip sayi saglamak
basketbol nedir?
elinle bir topu tutup arkadaslarin arasinda gezdirip sayi saglamak
futbol ise ayakla oynanan bir oyun. hentbol basketbola daha yakin bir oyun.

Bir kere ilk hatan elmayla armut kiyaslamak olmus.

Ikincisi futsal turu oyunlarin turemesi bile aslinda bu tur bir futbol oyununa ihtiyac oldugunun ilk gostergeleri. Sen yasadigin veya futbolu takip ettigin 20-30 yila bakip bir cikarim yapiyorsun. Pencereyi genislet ve 200 yil bak. Diyelim bugun futbol oyunu bulundu. tarih salliyorum 1800.
futbol aynen bildigimiz sekilde 100-150 sene oynandiktan sonra baska bazi turleri cikiyor ortaya. Yeni piyasaya cikan ama henuz ragbet gormemis bir urun gibi dusun bunu. Ustelik ben hadi gelin bugun futsal oynayalimda demiyorum. yanlis anlasilmasin. Bildigimiz oyunda degisiklikler yapilmasi gerektigini dusunuyorum. Bugun futsal dunya kupasi kadar izlenmiyorsa bu futsalin daha zevksiz veya daha basarisiz oldugu anlamina gelmez. Dunya kupasinin daha cok izleniyor olmasi bildigin futbol oyununu, yani sahada 11 kisiyle oynanan oyunu ronaldo ve messi oynadiklari icin. Yarin avrupali milyarder biri cikip kendi ligini kurar ve paray basip uefa'dan oyunculari alir, dedigim gibi daha cok futbolcunun yeteneklerini ortaya sunan bir oyun oynatirsa sasirmam. Ha bu onumuzdeki sene olmaz ama belki 10-15 sene sonra olabilir.
Ronaldo nicin 100 metre sahada okuzlerle oynayip kendini sakatlamak istesin?
10 sene sonra dunyan degisir, bakmissin tam benim anlattigim gibi bir futbol izliyor olabilirsin..

hqdefault.webp

Ofsayt kuralı ile ilgili bir tasarruf olabilir. Mesela faul yapmadan oynanmak üzerine çalışmalar gerçekleştirilebilir. Mesela Faul yapan oyuncular oyundan atılabilir. Böylelikle zırt bırt oyun durmaz.

40+40'dan 80 dakika oynanmalı. 90 dakika artık çok fazla. Günümüz için özellikle. Neden günümüz için? Çünkü artık maç sayısı çok fazla arttı. Eskiden senede 35-40 tane maç anca olurdu. Şu anda senede 60 maç oynanıyor.

80 dakika olursa maçlar çok daha sert geçebilir, sıkıcı futbol azalır, seyirci sayısı artar vs..

Geri
Üst Alt