Bildiklerimi paylasmak istedim. Umarim yardimci olur.
Propecia ve Proscar'in etkin maddesi ayni, Finasteride. Propecia'da 1mg Finasteride var. Proscar'da ise 5mg Finasteride var. Proscar'i alip 5'e bolerek kullanan bir cok insan var. Maddi acidan cok daha uygun oluyor. Bunu ben de yapiyorum.
Ayrica Propecia/Finasteride sac dokulmesi icin FDA (1997'de) tarafindan onaylanmis tek ilac. Gerisi marketing... Biotin ve Saw Palmetto gibi urunler de var ama bu urunler erkek tipi genetik dokulmeyi durdurmaz.
Bu arada Proscar aslinda buyumus prostat icin gelistirilmis bir ilac. Sans eseri sac dokulmesinde de etkili oldugu anlasiliyor ve ortaya 1 mg'lik Propecia cikiyor.
Ciddi yan etkileri yuzde olarak dusuk olsa da var. Iyice arastirilmasi lazim. Ancak yan etkileri cogunlukla ilac birakildiginda bir iki aya kadar geciyor. Istatistik olarak cok dusuk bir oran olsa da, yabanci forumlari okudugunuzda korku hikayeleri mevcut. Iktidarsizlik gibi.
Ayrica zamaninda Amerikan Universite'leri tarafindan yapilan arastirmalari okumustum. Simdi rakamlari net hatirlamadigim icin kesin bir sey soyleyemiyorum ama hatirladigim kadariyla Finasteride'nin dozunu bir miktar dusurseniz bile sac dokulmesine karsi etkisi buyuk yuzdeyle hala devam ediyordu. Tamamen atiyorum 1mg Finasteride yerine .5mg Finasteride kullanilinca etkisi yuzde 90'dan sadece yuzde 80'e dusuyor. Bu da yan etkilerden korkanlar icin nispeten iyi bir tercih olabilir.
Son not da su: Kullanmaya basladiginiz zaman devamli kullanmaniz ve en az bir sene vermeniz gerekiyor. Olan saclari koruyabildigi gibi, (bazen) tamamen olmemis sac koklerinizi de belli oranda geri getirebiliyor.