- 23 Aralık 2008
- 65.558
- 63.481
- 5.103
ABD'deki Columbia Üniversitesi'nde bir öğrenci matematik dersi sırasında uyuyakaldı ve sonra öğrencilerin sesleriyle uyandı. Ders bittiğinde, doktorun tahtaya iki problem yazdığını gördü. Kendi kendine, "Elbette, ödev problemleri." dedi ve kalemini defterini çıkarıp hemen not etti. Diğer dersler bitmiş, eve dönmüştü.
Defterinde çözülecek iki tane soru vardı. Defterini açtı, ama sorular bayağı zor görünüyordu ama denemeye devam etti, kütüphaneye gidip referanslar aldı ve araştırma yaptı, ta ki zorlukla da olsa yalnızca bir problemi çözebilmeyi başarmıştı.
Daha sonraki derste doktorun ödevi sormadığını fark etti!
Bunun üzerine öğrenci ayağa kalkıp sordu: “Doktor, neden önceki dersin ödevini sormadınız?”
Doktor dedi ki: “Zorunlu mu?... Zorunlu değildi. Bilakis, bilimin ve bilim adamlarının çözemediği matematik problemlerinin örneklerini size sunuyordum!”
Öğrenci hayretler içinde kaldı ve: “Ama ben bunlardan birini çözdüm!” dedi.
Sorunun çözümü Columbia Üniversitesi'nde kaydedildi ve onun adıyla biliniyor. Bugün bile üniversitede sergileniyor
Bu öğrenci problemi bir sebepten dolayı çözdü... Çünkü doktorun "Kimse çözümünü bulamadı." dediğini duymadı.
Kendisini bunun çözülmesi gerektiğine inandırmıştı... bu yüzden hayal kırıklığının etkisi olmadan denediğinde, çözdü.
Öğrencinin adı George Dantzig'di ve problem Math Stack Exchange'dendi.
(söz konusu olayın birden fazla anlatımı vardır bazısında genç aslında derse geç geldi ve tahtadaki problemi gördü gibi..)