Goran Pandev | Analiz

Arif Ulu

Baba Gündüz
ANALİZ | Goran Pandev
100.png

Galatasaray’da olması gereken ancak bir türlü olmayan forvet transferi sonunda netlik kazandı ve transferin son gününde Galatasaray’ın yeni forveti Pandev oldu.

pandev-660x330.jpg

Peki Pandev nasıl bir transfer?

Elbette çoğumuz Drogba ve Sneijder Transferleri ile çitayı yükseklere taktık ve yeni bi "Çilek" bekledik. Bazı Kişiler Pandev transferine negatif yaklaşabilir. Ancak şartlar ve durum olarak baktığımız zaman en azından kabul edilebilir bir transfer olarak göze çarpıyor. Transferin son güne kalması, diğer adayların daha pahalı olup bazılarının daha kötü bir tercih olması ve diğer futbolcuların aksine sezon başı çalışmalarına katılmasa bile takıma uyum sağlayabilecek bir futbolcu olması gibi bazı etkenler transferi anlaşılabilir kıldı.

Pandev nasıl bir futbolcu? Ne yapacak?

pandev.jpg

Pandev sol ayağıyla Milan’a frikik golü atmış bir isim.

Sinemada bazı adamlar vardır ki hiçbir zaman baş rolde olmamasına rağmen yardımcı oyuncu olarak gösterdikleri performansla takdir toplar. Pandev böyle bir futbolcudur asla baş rol olamaz, en iyi erkek oyuncu ödülüne asla aday gösterilmez ancak her sene “en iyi yardımcı erkek oyuncu” ödülüne aday gösterilir peki kazanır mı? Onu bilemiyorum ancak her sene aday olduğunu söylemek mümkün.

Pandev asla ilerideki “asıl forvet” olamaz, Pandev geldiği için Burak Yılmaz’ı keseceğini düşünen arkadaşlar biraz üzülecek. Pandev daha çok “ikinci forvet” veya Football Manager oyunundaki yeni versiyonuyla “yardımcı forvet” tadında bir futbolcudur. Daha çok kendisi skora katkı vermek yerine yanındaki futbolcuya skora katkı yaptırır. Yanındaki futbolcunun baş rol oyuncusu olduğunu düşünürsek, yanındaki oyuncuyu oynatır.

Pandev her ne kadar ileri uçta tek başına oynamayacağını düşünsem de -ki bunun nedeni de çok fazla gol atan veya skora katkı yapan bir isim olmamasıdır- hücum hattının her tarafında oynayabiliyor. Mourinho kendisini kanat forvet olarak değerlendirmişti ki Sneijder’in bile alternatifi olabilir.

Samuel%20Etoo%20Wesley%20Sneijder%20and%20Goran%20Pandev%20(R)%20celebrate%20a%20goal-500.jpg

Sneijder, Pandev ve Eto’o

Burak Yılmaz’ın yapamadığı ne varsa bu adam yapabiliyor. Şimdi aklınızda kusursuz bir forvet gelmiş olabilir ama öyle değil. Pandev ileriye topu taşır, o topu ileride tutar ve topu iyi saklar. Burak Yılmaz’dan daha çok gol atacağını söylemek mümkün olmasa da yapacakları ile yanındaki forvet başta olmak üzere takımın gol atmasını kolaylaştırabilir.

Tekrar söylemek istiyorum; Pandev ilerideki esas oğlan olmak yerine yardımcı erkek oyuncu rolünü oynayacaktır. Burak Yılmaz’ı kesebilecek bir isim yerine Burak Yılmaz’ı besleyebilecek bir futbolcudur. Necati Ateş’in Galatasaray’a, Dirk Kuyt’ın Fenerbahçe’ye ve Gekas’ın Anadolu kulüplerine verdiği katkıyı vermesini ummaktan başka bir şey yapamıyorum ve öyle yapması da iyi senaryo olarak göze çarpıyor.

Özellikle son iki sezondur kötü bir performans gösteriyor özellikle bir buçuk senedir bazen o kadar çok kötü şeyler yapıyor ki, anlam veremiyorum. İstikrarsızlığı iki senedir çok göze çarpıyor ancak iyi oynadığı zaman da adama söylediği sözleri geri aldırır. Böyle bir abimizdir Pandev.

49183_gallery.jpg

Pandev & Muslera

Bana göre Pandev Galatasaray yerine özellikle Arsenal maçında Mustafa Pektemek’in Demba Ba’ya yapmaya çalıştığı ve bana göre çok iyi yaptığı görevi üstlenerek Beşiktaş’a daha iyi bir transfer olabilirdi. Belki bu yazıyı okuyan arkadaşlarımın kafasında hep FM oyunlarında wonderkid olduğu dönemi hatırlayan, Pandev denilince akla Lazio ve Sneijder ile iyi ikili olduğu İnter dönemi akla gelebilir ancak Pandev o eski Pandev mi buna pek cevap vermem mümkün değil. Ancak buna rağmen özellikle Emre Çolak’ta hiç bulunmayan oyun zekasının hala aynı kaldığını söylemek mümkün, bazen aklına uyamadığı zamanlar çoğunluk olsa bile.

Eğer ben de Napoli teknik direktörü olsaydım ilk iş olarak Pandev’i takımdan yollardım ki biri benim düşündüğümü yapmış. Ancak Prandelli ve özellikle Sneijder’in yanında isteyeceği bir adamdır ki özellikle Şampiyonlar Liginde Bruma – Sneijder – Pandev üçlüsü Burak’ı destekleyecektir.

Benim için kötü transfer olsa da mevcut şartlar altında iyi transfer olarak göze çarpıyor ki forvete yapılan yabancı transferleri başarılı olma gibi huyu olan Galatasaray için yine öyle olacağını umuyorum.

OLUMLU VE KÖTÜ YÖNLERİ:

OLUMLU YÖNLERİ

• İleriye top taşır, ilerde top tutar ve ileride topu iyi saklayarak topun ileride kalmasını sağlar.
  • Fiziğinin hala iyi olup, güçlü olması ve ikili mücadelelerdeki üstünlüğü. (Dirk Kuyt örnek göstermek mümkün)
  • Wesley Sneijder gibi takım arkadaşı olduğu dönemde gösterdikleri iyi uyum ayrıca Prandelli’nin ısrarla istediği bir futbolcu olması.
  • Yanındaki forvet yani Burak başta olmak üzere hücumcu oyuncuları rahatlatacak futbolcu olması.
  • Çok yönlü bir oyuncudur. Forvet, forvet arkası, yardımcı forvet ve sağ kanat bile oynayabilir.
  • Sol ayağıyla derbide frikik golü vardır. Derbileri sever.
  • Bitiriciliği iyidir. Yani Burak Yılmaz’ın yapamadığı “golcü vuruşu” denilen şeyi bu abimiz pek güzel yapar.
  • Vuruşları isabetlidir, isabetli vuruşların adamıdır. En kötü ihtimalle maç sonu istatistiklere baktığımız zaman isabetli şutlara katkısını verir, şutları iyidir.
  • Form geçicidir, bazı özellikleri geçicidir ama futbol zekası kalıcıdır. Bu abimizin futbol zekası da özelliklerinin başında geliyor. Oyunu iyi okur ve futbol zekası yüksek hücumcuların başında gelir.
  • Galatasaray’ın presine katkı da bulunur, Elmander ile ortak özelliklerinden bir tanesi de budur.
  • Gezen, koşan, mücadele eden bir forvet olup ne yapacağını da bilir. Ofsayta kolay kolay düşmez, tecrübelidir, yedek kalsa da sorun etmez ve oyuna girdiği zaman istekli olduğunu belli eder.
  • Transfer ve maaş maliyetinin ucuz olması; güçlü olan fiziğinin yanı sıra en azından lig için yeterli olan tekniği ve uyum sorunu yaşayacağını pek düşünmüyor olmam.
  • En iyi olduğu dönemde bile hiçbir zaman yıldız olmayıp, her zaman takım oyuncusu olarak kalması. Belli bir standartın oyuncusudur, takım oyununu iyi oynar ve gösterişsiz işini yapan futbolculardandır.

KÖTÜ YANLARI

• Galatasaray’ın aradığı esas oğlan yani gerçek forvet yerine yardımcı forvet olup; Burak Yılmaz’a alternatif olmak yerine Burak Yılmaz’ı besleyecek bir futbolcu olması.
  • Skora katkı yapan bir forvet olmaması.
  • İstikrarsızlık ve bazı maçlar Burak Yılmaz sendromunun benzerini yaşatması. Yani bazen öyle şeyler yapıp, öyle hatalar yapıyor ki ne diyeceğini bilemiyor insan.
  • Selçuk İnan’ın iki senedir futbolundaki çizginin aşağıya indiğini bir türlü göremeyen arkadaşlar Pandev’in futbolunda aşağıya doğru inen çizgiyi görüyordur umarım.
  • Benim gözümde Beşiktaş’ta Motta neyse Pandev odur. Bu tip futbolcular belli bir standartın topçularıdır ve o standartın aşağısına pek düşmeseler de o standartın üzerine geçemezler. Ayrıca Pandev’in Galatasaray’ın bir tık aşağısında olduğunu onun son sezonunu defalarca izlemiş biri olarak söyleyebilirim.
  • Taraftarı heyecanlandırmaz, rakip taraftarı korkutmayan bir futbolcu.
  • Yabancı sınırından dolayı doğru kullanılıp, kullanılamayacağı meçhul olması.

Goran+Pandev+SSC+Napoli+v+Galatasaray+Pre+2Ar9zwLR-Z5l.jpg

Goran Pandev çok değil 1 sene önce ağlarımızı sarsmıştı.

İSTATİSTİKLERİ

BwZRME-IgAIBb5t.jpg

2013-14 sezonu Pandev istatistikleri

Ulusal liglerde Kariyer istatistikleri

Uluslararası istatisikleri

VIDEO GORAN PANDEV !

[media]https://www.youtube.com/watch?v=COsRl_zI2iY[/media]

source cimbomstats; owner: @tunayuxel ; preparation for forum by: Arif Ulu

Personel Review:

Eğer Pandev’i en iyi şekilde kullanmak istiyorsanız hocanız ya Mourinho olmalı ya da Prandelli...

Prandelli Pandev'den iyi verim alacak dır diye düşüniyorum. Bize tecrübesi ile katkı vereceni düşünüp ve temenni ediyorum. Pandev yaşlansada ona hitap etmek icin ünlü bi sözü kullanmak isterim:

,,form is temporary class is permanent" (Form geçici , Kalite kalıc dır)

Galatasaray’a hayırlı olsun.

source cimbomstats; owner: @tunayuxel ; preparation for forum by Arif

ilk olarak ellerine sağlık

Simdiiii bumu oluduktan sonra Pandev icin düsundüklerim degisti. ilk olarak istemiyordum (yasi,istatistikler v.b.)

ama eger oyun stili senin dedigin gibi ise ( yardimlasma, ikinci adam) ozaman bana göre tam bizlikdir.

Burak gecen sene gibi mala baglamazsa bu ikili cok can yakar. Pandev ve sneijder ileride topu tutup.dagitirlar. Burak olcan yada sneijder kendiai gol atarlar

daha beklemekte fayda var

bi iki mac segil en az 5 mac beklicem. 2 mac kotu oynayip 3 mac iyi oynarsa 2 ,3 mac saha beklerim. en gec 8 mac sonra zaten neyin nesi oldugu bellir olur

hayirlisi artik

Arif bunu cidden sen mi yaptın, yazdın yahu?

:005::005::005:

Oyuncuyu tanımayanlar için güzel bi analiz olmuş

KÖTÜ YANLARI

• Galatasaray’ın aradığı esas oğlan yani gerçek forvet yerine yardımcı forvet olup; Burak Yılmaz’a alternatif olmak yerine Burak Yılmaz’ı besleyecek bir futbolcu olması.

Bunun nesi kötü yav.

Her eline klavye alan futbol uzmani analist olmus... Sacma sapan seyler yaziyorlar.

Kısaca abimiz canı isterse oynarmış. Süslü cümlelerli maçlarını umuyor ve bir forvetimsi şart idü takıma..

eline sağlık bakalım nasıl bir katkı verecek.

Oyuncuyu tanımayanlar için güzel bi analiz olmuş

KÖTÜ YANLARI

Bunun nesi kötü yav.

Prandelli israrla yardimci forvet istiyordu ya, bu futbol uzmani daha iyisini bildigi icin onun yanlis ve kotu olduguna karar vermis. Galatasaray'in ne aradigi ondan sorulur. Ne de olsa twitter'da kendisini futbol uzmani ilan etmis biri, herhalde en iyisini biliyordur.

Prandelli israrla yardimci forvet istiyordu ya, bu futbol uzmani daha iyisini bildigi icin onun yanlis ve kotu olduguna karar vermis. Galatasaray'in ne aradigi ondan sorulur. Ne de olsa twitter'da kendisini futbol uzmani ilan etmis biri, herhalde en iyisini biliyordur.

Zaten bize lazım olanda Pandev tarzı bi adamdı.Topu ilerde tutacak iki yönlü bi oyuncu.Bu analizi yapan eleman daha çok santrafor bekliyormuş heralde..Neyse boşverelim bunları. yönetim ve hoca doğru analizi yaptı.

[media]https://www.youtube.com/watch?v=Xq56igzFos4[/media]

[media]https://www.youtube.com/watch?v=EKevccRmIS8[/media]

[media]https://www.youtube.com/watch?v=P3_kTZ5RoCU[/media]

Kaliteden anlayan anlar:cool:

Burak Yilmaz'i beslemesi niye kotu ki???

Burak sonucta yalniz kaldigi icin kotu oynayan bir oyuncu. Pandev ona yardimci olup onu pozisyona sokunca bol bol gol atacaktir. Bu gayet guzel bir sey.

Kadrolarda hala adamı ileriye tek forvet yazanlar var. Adam yardımcı forvet bu takımın ileride ki tek forveti Burak'tır beğensekte beğenmesekte bu böyle..

İleride top tutacak sağ kanadı yıpratacak asist yapacak en önemlisi Sneijder'le çok iyi anlaşacak çok ama çok katkısı olacak.

Skorer santrafor olarak misal bir Soldado'yu alsak, hem Burak hem Soldado bir arada oynayabilirmiydi ? Bence oynayamazdı, cünkü ikiside presci santrafor degil, rakip defans ile savasamaz, hazıra top atarsan skora gider.

Pandev presci ve savascı bir forvet, etrafındaki oyunculara bol bol bos alanlar acar. Burak ile Sneijder'i bol bol posizyona soksak 3.bir skor oyuncusuna ihtiyac kalmaz.

Pandev'in gelmesine en cok sevinende kuskusuz Burak'tır.

Goran Pandev çok iyi bir hücum oyuncusu.Goran Pandev kondisyonu iyiyse zaten bu lige fazla gelir bunu herkes görür.Ayrıca sallıyorum Burak Yılmaz sakat gerekirse tek forvette oynar Harry Kewell ın Barosun sakat olduğu dönemde tek forvet oynadıgını ve başarılı oldugunu unutmamak gerekir.Ancak Pandev Şampiyonlar ligi düzeyinde düşündüğümüz zaman Burak Yılmaz ın hemen yanında yanındaki forvetide oynatan onun yaptıgı koşularla onuda pozisyona sokan bir forvet.

Detaylı bir analiz olmuş ama tutarsızlıklar var. Olumlu yönlerini ilk okuduğumda aklımda süper bir oyuncu izlenimi bıraktı ama sonrasında Galatasaray ayarında değil demişsin. Yazdıklarından yola çıkarak soruyorum bizde ileriye top taşıyan-tutan, güçlü, bitiriciliği ve şutları iyi olan, futbol zekası iyi ve tecrübeli takım oyuncusu başka kim var?

Ben Pandev'i forvet olarak en uçta kullanmamız gerektiğini düşünüyorum kariyer zirvesini Lazio'da bu mevkide yapmıştır. Pandev benim gözümde kanatlar da da oynayabilen forvet oyuncusudur forvet oynayabilen kanat oyuncusu değil. Elimizde Burak gibi berbat bir forvet varken buna mecburuz hatta. Yardımcı oyuncu meselesi hikaye form tutarsa takımın yıldızı olabilir.

Geri
Üst Alt